KYSELY: Pitääkö lasten hoitaa iäkkäitä vanhempiaan?

Olisitko sinä valmis huolehtimaan iäkkäästä vanhemmastasi, kun tämän kunto heikkenee? Entä millaisia odotuksia sinulla on omille lapsillesi asian suhteen? Vastaa nimettömänä Studio55.fin kyselyyn.

Suurin osa suomalaisista vanhuksista asuu kotona. Esimerkiksi Ilmarisen juuri tekemän kyselytutkimuksen perusteella 80-vuotiaista asuu omillaan 87 prosenttia.

Kaikki kotona asuvat vanhukset eivät suinkaan ole elämänsä voimissa. Kotona pysytään silloinkin, kun itsestä ei pystytä huolehtimaan tai arkisissa askareissa pärjätä kuten ennen.

Osaa vanhuksista hoitavat heidän puolisonsa, mutta huomattavan suurta osaa myös vanhusten työikäiset lapset, korvauksetta. Lapset saattavat esimerkiksi järjestellä puhelimitse kaukana asuvan vanhempansa asioita, käydä ruokaostoksilla heidän puolestaan, valmistaa viikon ateriat, lajitella lääkkeet, tehdä pihatyöt ja imuroida nurkat.

Mitä mieltä sinä olet siitä, että lapset huolehtivat iäkkäistä vanhemmistaan? Onko se velvollisuus – huolehtivathan hekin lapsistaan, kun nämä olivat pieniä? Vai onko se mielestäsi kohtuuton vaatimus – onhan lapsilla hoidettavanaan myös omat palkkatyöt ja mahdolliset omat lapset?

Mitä kaikkea lapsen kuuluisi tehdä iäkkään vanhempansa hyväksi? Entä kuinka usein ja intensiivisesti? Riippuuko se siitä, kuinka kaukana vanhempi ja lapsi asuvat toisistaan? Entä siitä, millainen vanhempi vanhus on itse ollut lapselleen?

Milloin vastuu vanhemmasta kasvaa liian suureksi ja on aika järjestää vanhemmalle ulkopuolista apua tai paikka hoivakodista?

Kerro, miten nämä asiat on hoidettu tai tullaan hoitamaan teidän perheessänne.

Vastauksia voidaan julkaista nimettöminä tai nimimerkillä Studio55.fi-nettisivustolla. Yhteystietoja pyydetään vain mahdollista toimittajan yhteydenottoa varten.

Lue myös:

    Uusimmat