Kysely paljastaa: Näin loma vaikuttaa parisuhteeseen

MTV Lifestyle kysyi lukijoiltaan, kuinka loma on vaikuttanut heidän parisuhteeseensa. Kyselystä selvisi muun muassa se, että yleisesti ottaen loma on tehnyt suhteelle pelkkää hyvää. Myös parisuhdeasiantuntija Teija-Liisa Ranta kommentoi loman vaikutuksesta parisuhteeseen: Kannattaako esimerkiksi huolestua, jos loma täyttyi lukuisista riidoista?

MTV Lifestylen kyselyssä 48 prosenttia lukijoista kertoi, että kesäloma ei juurikaan vaikuttanut heidän parisuhteeseensa. Tällaisessa suhteessa elävät pariskunnat voivatkin olla melko tyytyväisiä.

Parisuhdeasiantuntija Teija-Liisa Ranta nimittäin kertoo MTV Lifestylelle, että loman vaikutus parisuhteeseen johtuu usein täysin suhteen perustilanteesta.

– Loma ei yleensä vaikuta sen kummemmin pariskuntiin, joissa asiat ovat muutenkin sujuneet hyvin, parisuhdeasiantuntija kertoo.

Vastanneista 12 prosenttia paljasti loman vaikuttaneen suhteeseen negatiivisesti. Parisuhdeasiantuntijan mukaan loma saattaakin aiheuttaa kriisejä, jos pariskunnalla on ollut mutkia matkassa jo ennen lomaa.

Jopa 40 prosenttia vastanneista vietti kumppaninsa kanssa ihanan loman, jonka aikana rakkaus kukoisti entistä kirkkaampana. Lomalla on yleensä tarkoitus ottaa rennosti ja unohtaa liialliset aikataulut. Rannan mukaan tämä vaikuttaakin oleellisesti loman laatuun ja siihen kuinka se vaikuttaa parisuhteeseen.

– Taustalla saattaa vaikuttaa myös se, että osaako pariskunta rentoutua vai onko koko loma täysin aikataulutettu, Ranta kertoo.

”Lomalla parisuhde vain paranee”

Yleensä lomalla parisuhde saa piristystä, koska aikataulut eivät rajoita elämää. Tällöin kumppanin kanssa voidaan spontaanistikin suunnitella ihania lomamatkoja tai muita tempauksia. 40 prosenttia lukijoista kertoikin loman tehneen suhteelle ainoastaan hyvää.

”Minusta tuntuu, että aina lomalla parisuhde vain paranee, kun ei ole arjen stressiä lainkaan. Olemme kumppanini kanssa molemmat todella spontaaneja ja sen huomaa lomalla, kuinka kumpikin saa olla enemmän elementissään, kun aikataulut eivät rajoita elämää.”

– Nainen, 25

”Loman ensimmäiset viikot menivät ihanasti, kun oli kerrankin kunnolla aikaa olla yhdessä ja tehdä kaikkea kivaa. Kun viimeiset lomapäivät alkoivat olla käsillä, syntyi pikkuriitoja paristakin turhasta asiasta. Loman loppuminen taisi turhauttaa ja töihin paluu vähän ahdistaa. Onneksi riidat saatiin nopeasti sovittua.”

– Nainen, 27

MTV Lifestylen lukijat jatkoivat lausetta ”Miten loma on vaikuttanut parisuhteeseesi?” seuraavalla tavalla:

Kesäloma on tehnyt suhteelle pelkästään hyvää, romantiikka on kukkinut – 40 prosenttia vastaajista

 Ei ole vaikuttanut suuntaan tai toiseen – 48 prosenttia vastaajista

Yhteinen loma on vaikuttanut suhteeseen negatiivisesti, olemme riidelleet paljon. Ehkä tilanne tasoittuu arjen alkaessa – 12 prosenttia vastaajista

Lue myös:

    Uusimmat