Lapset keskeyttivät eristyksen aikana useammin etätyötä tekevän äidin kuin isän: "Riski on, että..."

15:05
Miten opettaa lapselle vastuullista rahankäyttöä? Pitääkö lapselle esimerkiksi maksaa kotitöistä, vai onko se huono idea?

Kenen luokse teidän jälkikasvunne hakeutui koronakotoilun aikana? Tutkimuksen mukaan lapsi keskeyttää todennäköisemmin äidin etätyöpäivän isän sijaan.

Kun lapselle tuli koronakotoilun aikana asiaa, kenen luokse hän hakeutui? Tutkimuksen mukaan äitien etätyöpäivät keskeytyivät koronakaranteenin aikana useammin kuin isien, kertoo The Guardian.

Tutkimuslaitos IFS:n ja lontoolaisen UCL-yliopiston tutkimuksessa haastateltiin 3500 brittiperhettä, joiden vanhemmat ovat mies ja nainen.

Lapsi keskeytti todennäköisemmin äidin työpäivän

Tutkimuksessa havaittiin, että äidit hoitivat lapsia ja tekivät kotitöitä enemmän kuin isät. Haastatellut äidit hoitivat lapsia noin 10,3 tuntia päivässä. Miesten hoitomäärä oli 2,3 tuntia lyhyempi. 47 prosenttia äitien työtunneista sisälsi myös muuta toimintaa, kuten lasten hoitamista.

Lapsi myös keskeytti todennäköisemmin äidin työpäivän isän sijaan, ja jokaista miehen tekemää keskeytyksetöntä kolmen tunnin työrupeamaa kohtaan naiset saivat vain tunnin keskeytyksetöntä työaikaa.

Vain yksi kotitaloustyyppi, jossa äidit ja isät jakavat lastenhoidon ja kotityöt tasan

Äidit myös tekivät 1,7 tuntia enemmän kotitöitä kuin isät. 

– Äidit tekevät keskimäärin enemmän lastenhoitoa ja kotitöitä kuin isät, joilla on samanlaiset työjärjestelyt, IFS:n tutkija Lucy Kraftman kuvailee.

– Ainoa kotitaloustyyppi, jossa äidit ja isät jakavat lastenhoidon ja kotityöt tasan, ovat niitä, joissa kumpikin vanhempi työskenteli aiemmin, mutta isä on nyttemmin lopettanut palkkatyöt samalla, kun äiti on edelleen palkkatyössä.

Kraftmanin mukaan näissäkin talouksissa nainen teki noin viisi tuntia palkkatyötä, minkä lisäksi hän teki saman verran kotityötä kuin kumppani.

Tutkija kertoo riskin

Äidit myös menettivät tai lopettivat miehiä useammin työnsä koronakriisin aikana joko väliaikaisesti tai pysyvästi. Kaikki tekijät yhdessä voivat haitata urakehitystä.

– Riski on, että koronakaranteeni johtaa suurentuneeseen palkkakuiluun sukupuolten välillä, kertoo IFS:n tutkija Alison Andrew.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja