Karu totuus kotitöiden jakamisesta edelleen voimissaan: "Pojat ovat poikia, ja näemmä naisten täytyy siivota heidän sotkunsa"

Miehelle sottaisuus annetaan helpommin anteeksi kuin naiselle. "Sottaisen naisen" uskotaan saavan negatiivisempaa palautetta ja olevan haluttomampi ottamaan vastaan vieraita.

Miten suhtaudut asunnon sottaisuuteen? Asunnon omistajan sukupuoli voi vaikuttaa arvioosi, tajusit sitä tai et. Aihetta on tutkittu useaan otteeseen – ja aina lähes samanlaisin tuloksin.

– Jopa vuonna 2019 sottaisille miehille annetaan anteeksi, sottaisille naisille ei, The New York Times toteaa.

– Kolme viimeaikaista tutkimusta vahvistavat sen, minkä moni nainen vaistonvaraisesti tietää: kotityötä pidetään edelleen naisen työnä, varsinkin sellaisten naisten, jotka asuvat miehen kanssa.

Naidut naiset tekevät enemmän kotitöitä

Demography-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan äidit, jotka ovat naimisissa miehen kanssa, tekevät enemmän kotitöitä kuin sinkkuäidit. Naimisissa olevat äidit myös nukkuvat vähemmän ja heillä on vähemmän vapaa-aikaa.

Naiset tekevät enemmän "sisätöitä"

Tutkimusten mukaan naiset tekevät enemmän "sisätöitä", kuten kokkausta ja siivousta, joita tehdään yleensä päivittäin. Miehet tekevät enemmän ulkotöitä, kuten ruohonleikkuuta, mitä ei tarvitse suorittaa joka päivä.

Gender & Society- lehdessä julkaistun, heteroavioliittoja tutkineen tutkimuksen mukaan kaupungissa asuvat miehet tekevät vähemmän pihatöitä, mutta eivät silti käytä enempää aikaa muihin kotitöihin. Tutkijoiden mukaan tämä kertoo, että kotityötä pidetään edelleen suurilta osin "naisen työnä".

Mutta miksi? Sociological Methods & Research -lehdessä julkaistu tutkimus yritti selvittää, miksi naiset tekevät enemmän kotitöitä.

Sottaisen naisen uskottiin saavan negatiivisempaa palautetta

Tutkimuksessa 624 ihmiselle näytettiin kuvaa sottaisesta ja siististä olohuoneesta ja keittiöstä.

Tutkijat havaitsivat, että toisin kuin moni luulee, miehet eivät olleet "suvaitsevaisempia" sotkulle. He huomasivat pölyn ja tavarakasat. Miehiltä ei kuitenkaan vaadita samaa siisteyden standardia kuin naisilta.

Jos koehenkilöille kerrottiin, että asunnossa asuu nainen, asuntoa pidettiin sottaisempana kuin jos asukkaaksi määriteltiin mies. "Sottaisen naisen" uskottiin saavan negatiivisempaa palautetta vierailta ja olevan haluttomampi ottamaan vastaan vieraita.

Stereotyyppinen mies on laiska sottapytty

Jos asukas oli mies, koehenkilöt määrittivät asunnon siivoustarpeen kiireellisemmäksi kuin naisen asunnossa. He olettivat, että mies oli vähemmän vastuullinen ja teki enemmän työtä kuin sottaisa nainen.

Tutkijoiden mukaan asenne kertoo stereotypiasta, jossa mies on laiska sottapytty.

Koehenkilöt kuitenkin uskoivat, että toisin kuin naisen vieraita, miehen vieraita sottaisuus ei haittaa eikä mies koe oloaan epämukavaksi, jos hänen kaoottiseen asuntoonsa tulee vieraita.

– Negatiivinen stereotypia miehestä voi aktivoitua, jos hän on sottainen, mutta se on merkityksetöntä, koska tällä ei ole mitään sosiaalisia seurauksia, sanoo tutkimusta tehnyt Sarah Thébaud.

Koehenkilöt olisivat panneet naisen siivoamaan

Koehenkilöt sälyttivät siivousvastuun suurimman osan ajasta naiselle. Näin oli varsinkin siinä tapauksessa, että heille näytetyn asunnon asukkaiden kerrottiin olevan heteropari, jonka kumpikin osapuoli tekee kokopäivätyötä.

– Pojat ovat poikia, ja näemmä naisten täytyy siivota heidän sotkunsa, Anna Cincotta sivaltaa Working Mother -sivustolla.

Hän toteaa, ettei tilanne parane, ennen kuin roolit aletaan kyseenalaistaa.

– Onko sinulla poika? Anna hänelle moppi ja harja. Kuvitelkaa, mitä äidit voisivat saavuttaa, jos he panisivat toisinaan itsensä etusijalle perheidensä ja kotiensa sijaan. Jos heillä olisi aikaa, tilaa ja tukea tehdä niin.

Lue myös:

    Uusimmat