Kysely: Näin suuri osa lukijoista on jättänyt vuokran maksamatta!

Jokakodin lukijat saivat vastata viikoittaiseen kyselyyn, jonka tämänkertainen aihe koski vuokra-asumista ja vuokrien rästiin menoa. Lue lukijoiden tarinat vuokran maksamattomuuden taustalla.

Suomen Asiakastiedon teettämän tutkimuksen mukaan runsaalla neljällä prosentilla suomalaisista on maksuhäiriömerkintä maksamatta jääneen vuokran vuoksi. Jokakoti kysyi lukijoiden kokemuksia vuokran maksamatta jättämisen kanssa.

Kyselyn positiivinen puoli oli se, että enemmistö vastaajista oli maksanut kuuliaisesti vuokransa. Vastanneista 68,4 prosenttia, eli 91 lukijaa ilmoitti maksaneensa vuokrat aina ajallaan. Kysely kirvoitti myös rutkasti lukijoiden perusteluita.

– Koska jo kotona aikoinaan opetettiin, että ensin pitää maksaa laskut ja vasta sitten lopuilla jäljellä jäävillä rahoilla elää, nekku perustelee.
– Näillä leveysasteilla 4 vuodenaikaa elävänä ei vaan yksinkertaisesti viitsi asua kadulla ainakaan talvella tai syksyllä. Töihin menokin olisi tosi kurjaa, jos ei olisi omaa paikkaa missä välillä ladata akkuja, kommentoi puolestaan Joonas.
– Mulle sanottiin kun täytin 18 vuotta että tiedät tulosi ja menosi, joten elä sen mukaan. Aina olen vuokran ja muut laskut maksanut ensin ja sitten ihmetellyt mitä sitä tässä kuussa syötäisiin? Kaurapuuroa ja nuudeleita on tullut syötyä kyllästymiseen asti, Pirkko79 sanoo.
– Eiköhän aina ensin hoideta asumiskustannukset ja sitten haihatellaan. Monella taitaa mennä väärinpäin tätä nykyä, jyrähtää puolestaan nimimerkkiä Vuokranantaja käyttävä lukija.

"Syinä halu humputella ja ostaa vaatteita"

Lukijoista 31,6 prosentilla, eli 42 henkilöllä sen sijaan on ollut hankaluuksia vuokran maksamisen kanssa. Tarinoita maksamattomien vuokrien taustalla on runsaasti.

– Iski vakava masennus, voimavaroja ei yksinkertaisesti ollut edes laskujen maksuun, saati vuokran. Eipä noita laskuja tullut edes avattua. Nukuin ja kuljin sumussa melkein vuoden, nimimerkki mörkö tuli kylään kertoo.
– Nuorempana syinä olivat halu humputella ja ostaa vaatteita, ja vuokrat jäivät maksamatta! Myös jatkuva rahapula ajoi etsimään rahaa vuokran maksamatta jättämisestä. Rästit maksoin ulosoton kautta, kommentoi Rästipää.
– Asumistukea ei saa koska Kela huomioi bruttotulot. Veroprosentti voi siis olla vaikka 50, ja tulot eivät silti ole pienet Kelan laskuopin mukaan. Niin ja kunnallisvaalit tulossa, päättäjille pohtimista, sanoo nimimerkki omppu.
– Työttömyys iski, vaikka piti olla töitä. Luulen kumminkin, että tästä selvitään vielä tämän syyskuun vuokran tiimoilta, täti kertoo.
– Oli yritys, asiakkaat jättivätl askut maksamatta, piti repiä kuitenkin rahat työntekijöiden palkkoihin.Lainaa pankista en saanut, niinpä otin ns. pahoista paikoista lainaa, ja kun ajoissa en saanut maksettua, korko oli sen mukainen. Aloin tehdä tekastuja laskuja ja säästämään elämiseeni edes jostakin rahaa. Eipä kovin kauan mennyt kun KRP puuttui asiaan, siitä se tivoli sitten alkoikin. Vuokrat menivät totaalisesti pystyyn. Vieläkin maksan pahoille ottamaani velkaa, ei siihen poliisi puuttunut "kiskontaan ja kiristykseen" mitenkään, pääasia oli saada yhteiskunnalle aiheuttamani pienen verovelan ulosotton, meni mielenterveys ja innostus elämään, kertoo puolestaan Mies 2012 nimimerkillä esiintyvä henkilö.

Voit lukea jutun Suomen Asiakastiedon tekemästä tutkimuksestä kokonaisuudessaan !

Teksti: Paula Koski / Jokakoti
Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja