Kynsiteknikko huomasi rutiinikäynnillä oudon oireen – Joanilla, 73, todettiin keuhkosyöpä: "Manikyyrin meneminen pelasti henkeni"

Tällaisia ovat keuhkosyövän oireet 2:12
Mietityttääkö keuhkosyöpä? Näin se oirehtii.

Joan, 73, kertoo kynsiteknikon havainnosta Daily Mailin haastattelussa.

73-vuotiaan brittiläisen Joan Martindalen kynsiteknikko huomasi naisen kynsien ulkonäössä muutoksen ja kehoitti tätä menemään lääkäriin. Myöhemmin Joanilla todettiin keuhkosyöpä.

Ensin lääkettä turvotukseen

Joanilla oli ensimmäisen kerran ollut erikoisia oireita joulun jälkeen. Hänen nilkkansa ja jalkansa olivat alkaneet turvota. Hän meni lääkäriin turvotuksen takia.

– Sain jotain tabletteja, mutta muuten he eivät tehneet mitään.

Ei huolestunut kynsistä heti

Joan huomasi, että hänen kyntensä alkoivat muuttaa muotoaan. Näin kävi sekä sormien että varpaiden kynsille. Hän muisti lukeneensa netistä, että tällaiset muutokset voisivat olla merkki jostain vakavasta.

Sitten isovarpaiden kynnet alkoivat näyttää pallomaisilta. Joan haki tietoa Goolesta ja sai tietää, että kellonlasikynsinä tunnetun kynsien pyöristymän aiheuttajia saattavat olla keuhko- ja sydänsairaudet.

– Koska lääkärit olivat sanoneet minun olevan ikääni nähden hyvässä kunnossa, ajattelin vain, että ei tässä mitään hätää ole, että voin odottaa vielä hetken.

Kellonlasikynsi tarkoittaa, että kynsi on kaikissa suunnissa pyöristynyt ja sormien kärkijäsenet ovat usein pullistuneet niin sanotuiksi rumpupalikkasormiksi, kertoo Terveyskirjasto.fi. Yhteen tai muutamaan sormeen rajoittuvissa tapauksissa syynä voi olla olemassa verenkiertohäiriö tai kynnen alainen kasvain.

Terveyskirjaston mukaan kellonlasikynnen nimi johtuu siitä, että kynnen muoto on kupera, kuin kellon lasi. Yleensä kaikki kynnet näyttävät samanlaisilta. Lapsilla kellonlasikynnet ovat harmiton kehityshäiriö, mutta aikuisilla ne ovat usein merkki taudista, joka haittaa kaasujen vaihtoa keuhkoissa.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kynsiteknikko kehoitti menemään lääkäriin

Joan oli käynyt samalla kynsiteknikolla teetättämässä manikyyrin jo kymmenen vuoden ajan. Maaliskuun 13. päivä, kun kuukausittaisen manikyyriajan aika oli jälleen koittanut, kynsiteknikko Linda Bartram kiinnitti huomiota Joanin kynsiin.

– Mainitsin, että nilkkani olivat turvoksissa. Hän sanoi, että ei tahdo järkyttää minua, mutta hän ajatteli, että kynsissäni on jotain vikaa ja että minun pitäisi näyttää niitä lääkärille, Joan kertoo.

Keuhkoista löytyi kasvain

Seuraavana maanantaina, 16. maaliskuuta, Joan varasi ajan lääkäriin. Hänelle tehtiin röntgenkuvaukset paikallisessa sairaalassa seuraavana päivänä. Seuraavan hieman yli kahden viikon aikana seurasi vielä lisää tutkimuksia.

Joanin keuhkoista löytyi neljän millimetrin kokoinen kasvain. Joanin hämmästys oli valtava, kun testien jälkeen kävi ilmi, että hänellä oli keuhkosyöpä. 

Toukokuussa Joanille tehtiin viisi tuntia kestänyt leikkaus, jossa kasvain poistettiin. Lisäksi häneltä poistettiin joitain imusolmukkeita, koska haluttiin nähdä, oliko syöpä levinnyt. Näin ei onneksi ollut. Nyt Joan käy kemoterapiassa, jotta jäljellä olevat syöpäsolut saataisiin nujerrettua.

Joan oli vuonna 2013 lopettanut tupakoinnin. Leikkauksen jälkeen jäi myös sähkötupakointi.

Haluaa omalla tarinallaan varoittaa muita

Joan pohtii, että hän olisi varmaan jossain vaiheessa mennytkin lääkäriin kynsien takia, mutta koronaviruksesta johtuvien rajoitusten hän olisi lykännyt käyntiä paljon pidemmälle.

– Manikyyriin meneminen pelasti henkeni. Uskomatonta, että hän huomasi sen vain katsomalla kynsiäni.

Joan haluaa kertoa tarinansa, jotta muut osaisivat hakea apua ajoissa.

Maailman yleisin syöpä

Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä, kertoo Suomen syöpäjärjestöjen ylläpitämä Kaikki syövästä -sivusto. Suomessa se on kolmen yleisimmän syövän joukossa sekä naislla että miehillä. Vuosittain noin 2 500 suomalaista sairastuu keuhkosyöpään.

Keuhkosyöpä on monien muiden syöpien tavoin varhaisessa vaiheessa oireeton. Tavallisia ensioireita ovat yskä, veriset yskökset, hengenahdistus, kipu sekä toistuvat keuhkotulehdukset. 

Valitettavan usein keuhkosyöpä löydetään vasta, kun alkuperäinen kasvain on jo lähettänyt etäpesäkkeitä muualle elimistöön. Levinneen keuhkosyövän aiheuttamia yleisoireita ovat tavallisesti muun muassa ruokahaluttomuus, heikkous, väsymys, kuumeilu ja laihtuminen.

Keuhkosyöpä on pääsiassa iäkkäiden ihmisten sairaus. 5–10 prosenttia tapauksista löydetään alle 50-vuotiailta. 

Keuhkosyöpä jaetaan pienisoluiseen ja ei-pienisoluiseen muotoon. Suurin osa tapauksista on ei-pienisoluista tyyppiä. Pienisoluiset keuhkosyövät lähettävät etäpesäkkeitä jo varhain. Paikallinen keuhkosyöpä on mahdollista hoitaa parantavasti, mutta levinneen keuhkosyövän ennuste on yleensä huono.

85–90 prosenttia keuhkosyövistä johtuu tupakoinnista. Tupakoitsijan riski saada keuhkosyöpä on 15–30 prosenttia suurempi kuin ihmisen, joka ei ole koskaan polttanut.

Lue myös:

    Uusimmat