Tutkimus: Jo lyhyt aika sähkötupakointia altistaa nuoret sairauksille salakavalaa reittiä

Hampaan paikkaaminen ei paranna kariesta 2:20
Parantaako hampaan paikkaaminen karieksen? Katso hammaslääkärin haastattelu videolta.

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan sähkötupakka muuttaa jo kuukausissa terveiden nuorten suun mikrobiomia, mikä voi altistaa heidät myöhemmin monille sairauksille.

Sähkötupakasta on toivottu perinteistä tupakkaa terveellisempää vaihtoehtoa imeä savua ja nikotiinia itseensä, vaikka myös sähkösavukkeissa on terveydelle haitallisia aineita, jotka heikentävät keuhkoja ja voivat edesauttaa sydän- ja verisuonitautien sekä syöpien syntyä. Maailman terveysjärjestö WHO onkin varoittanut sähkötupakoinnin olevan kiistatta haitallista terveydelle.

Vaikka sähkötupakoinnin terveysvaikutuksia tutkitaan kiivaasti, ei pitkäaikaisen käytön vaikutuksia vielä tunneta. Nyt ilmestynyt Ohion osavaltionyliopiston tuore tutkimus vihjaa, että päivittäinen sähkötupakointi voi jo lyhyessä ajassa altistaa sauhuttelijan suusairauksille muuttamalla suun mikrobeja.

Mikrobien muutokset voivat vuosien kuluessa johtaa sydän- ja verisuonitaudeille altistavalle ientulehdukselle ja syöpään.

Jo lyhyt sähkötupakan käyttö vahingoittaa suun mikrobiomia

Tutkimukseen osallistui 123 nuorta, 21–35-vuotiasta tervettä henkilöä, joilta tutkijat ottivat plakkinäytteet ienten alta. Vapaaehtoisista osa tupakoi, osa käytti sähkötupakkaa tai molempia tupakkatuotteita, osa oli entisiä tupakoitsijoita ja osa ei ollut koskaan polttanutkaan.

Plakkinäytteiden lähempi tarkastelu paljasti, että sähkötupakan käyttö oli vahingoittanut suun mikrobiomia. Suussa on suuri joukko erilaisia bakteereja, viruksia ja sieniä, jotka estävät terveessä suussa haitallisten mikrobien kasvua. Mikrobitasapainon muuttuminen altistaa hampaiden reikiintymiselle, hampaiden kiinnityskudosten tulehdukselle ja suun sienitulehduksille.

Tutkijat huomasivat, että sähkötupakointi kuormitti suun mikrobeja ja immuunijärjestelmää aiheuttaen tulehdusta. Reaktio sai suun bakteeriyhteisöjen ympärille muodostumaan limakerroksen, joka vaikeutti suun hyvien – muttei huonojen – bakteerien toimintaa.

– Tärkeintä on, että nämä muutokset tapahtuivat 3–12 kuukauden sähkötupakoinnin aikana, tutkimusta johtanut Ohion osavaltionyliopiston hammaslääketieteen professori Purnima Kumar sanoo Inverse-sivustolle.

Mitä pidempään sähkötupakan käyttöä oli jatkunut, sitä pahemmalta suun tilanne vaikutti.

Vahvistaakseen pienestä otannastaan saamiaan tuloksia tutkijat toistivat asetelman normaaleja suun bakteerioloja simuloivalla tekosuulla, jonka he altistivat sähkötupakalle ja puhtaalle ilmalle. Sähkösavukkeiden aerosolit muuttivat tekosuun bakteeriprofiilia terveydelle vahingollisempaan suuntaan. Sähkötupakoitsijoiden ulos hengittämä nikotiiniton, sokerialkoholeja sisältävä pilvi näytti toimivan muuttuneiden suun bakteereiden ravintona.

Tutkimus ilmestyi Science Advances -julkaisussa.

Mikrobimuutokset todettu aiemminkin

Samanlaisia tuloksia on saatu jo aiemmin tänä vuonna ilmestyneestä New Yorkin yliopistontutkimuksesta. Siinä havaittiin, että sähkötupakointi muuttaa tupakoinnin tavoin suun mikrobiomia, mikä altistaa käyttäjän tulehduksille ja infektioille.

Suun mikrobiomin muutokset johtavat hampaiden reikiintymiseen ja suun tulehduksiin, jotka altistavat esimerkiksi diabetekselle, sydänsairauksille ja syöville.

Tulokset pitää varmistaa suuremmilla otannoilla, mutta jo nyt vaikuttaa vahvasti siltä, että tupakan vaihtaminen sähkösavukkeeseen on kuin siirtyisi ojasta allikkoon.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat