Uutta tutkimustietoa tupakoinnista – jo näin vähäinen määrä vaikuttaa elinikään

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
Nämä tekijät altistavat perussairauksille.

Tupakointi lyhentää elinikää myös tupakoitsijoilla, jotka polttavat vain 6–10 savuketta kuukaudessa, tuore tutkimus osoittaa. Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Verrattuna savuttomiin päivittäin tupakoivien riski menehtyä seurannan aikana oli yli kaksi kertaa suurempi, mutta myös harvemmin kuin joka päivä tupakoivien kuolleisuus oli lähes kaksinkertaista. Osallistujia seurattiin pisimmillään 19 vuotta.

Tupakointi liittyi suurentuneeseen kuolleisuuteen myös osallistujilla, jotka polttivat keskimäärin vain 6–10 savuketta kuukaudessa, mutta yhteys voimistui mitä runsaampaa tupakointi oli.

Tupakoinnin vähentäminen päivittäisestä satunnaisemmaksi pienensi riskejä, mutta verrattuna täysin savuttomiin tai tupakoinnin kymmenen vuotta aiemmin lopettaneisiin, riski menehtyä seurannan aikana oli edelleen suurempi.

Yhdysvaltalaistutkijoiden tulokset vahvistavat aiempaa näyttöä, jonka mukaan myös vähäinen tupakointi vaurioittaa keuhkoja ja lyhentää elinikää. Suurin osa tupakointiin liitetyistä kuolemista johtui keuhkosyövästä.

Tutkimus perustuu yli 500 000 yhdysvaltalaisaikuisen kysely- ja rekisteritietoihin. Seurannan aikana 47 000 osallistujaa menehtyi.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat