Kymmenen vuotta kuolemasta – luottoystävä kertoo ensi kertaa Kirkan viime hetkistä: "Hän kieltäytyi menemästä sairaalaan"

Tiistaina 31.1. tulee kuluneeksi kymmenen vuotta Kirill ”Kirka” Babitzinin kuolemasta. Jo teini-ikäisenä uransa aloittaneesta muusikosta kasvoi yksi Suomen tärkeimmistä taiteilijoista. Hänen tarinaansa avaavat nyt läheiset ystävät ja pitkäaikainen luotettu Pekka Heikkilä, joka kertoo ensimmäistä kertaa Kirkan viimeisestä päivästä ja hetkistä ennen kuolemaa. 


Eletään vuotta 1950, kun Babitzinin emigranttiperheeseen syntyy kolmas poika Helsingin Eirassa. Poika saa nimekseen Kirill, josta myöhemmin muovautuu Kirka

Perheeseen syntyy yhteensä kuusi lasta: Leo, Alexandr eli Sammy, Kirka, Marija eli Muska, Georgij eli Ykä ja Anna. Perheen varhaisia vuosia synkistää suuri suru, kun esikoispoika Leo hukkuu sadevesitynnyriin vain 2-vuotiaana. Tragedian jälkeen vanhemmat pitävät lapsiaan tarkasti silmällä ja kuri on tiukka. 

Kun Eiran asunto käy ahtaaksi, Babitzinit  muuttavat väljemmille vesille Helsingin Maunulaan. Siellä Kirka aloittaa musiikillisen taipaleensa. Hän liittyy Remu Aaltosen Creatures-bändiin vain 12-vuotiaana. Teini-ikäisen hurmurin karisma alkaa pian vedota kaupungin nuorisoon.

– Maunulassa oli kamala hulina, kun Kirka kävi keikoilla. Tytöt juoksivat perässä ja parveilivat meidän ikkunan alla, Kirkan sisko Muska Babitzin muistelee nauraen.

Vuoden 1967 syksyllä Ilkka ”Danny” Lipsasen luotsaama Islanders-yhtye alkaa etsiä uutta solistia, jotta Dannyllä jäisi enemmän aikaa levy-yhtiön johtamiseen. D-tuotannossa työskentelevä Kari Åkerberg näkee 17-vuotiaan Kirkan Creatures-yhtyeen keikalla ruotsalaisessa kauppakorkeakoulussa.

– Hän tuli kertomaan minulle, että tuolla olisi ihan rautainen kaveri Islandersin laulajaksi, Danny kertoo.

Åkerberg käskee poikaa tulemaan toimistolle keskustelemaan pestistä. D-tuotannon ovista saapuu sisään äärimmäisen kohtelias ja hyvän kasvatuksen saanut tummapiirteinen nuori mies.

Danny ja Kirka keskustelevat työkuvioista hyvässä hengessä ja pääsevät nopeasti yhteisymmärrykseen. Dannyn tulevalle albumille on kerätty valmiiksi lauluja. Yksi lauluista on nimeltään Hetki lyö.

– Kysyin Kirkalta, että kiinnostaisiko häntä laulaa tämä kappale. Kirka onnistui laulussa erinomaisesti ja hänen tähtensä alkoi nousta huimaa vauhtia.

Kirka Rajamäellä 11. heinäkuuta 1971
Kirka Babitzin esiintyy rock-musikaalissa Child in Time 2000 Rajamäellä 11. heinäkuuta 1971. 

Vuonna 1968 Danny kirjoittaa Islandersille Rock Side Story -esityksen, josta tulee valtava menestys. Kirka ja Danny viettävät seuraavat kaksi vuotta tien päällä ja hurmaavat yleisön ilta toisensa jälkeen. 

Yleisö rakastaa komeaa ja energistä Kirkaa. Danny uskoo nuorukaisen menestykseen ja kirjoittaa hänelle oman show’n, joka saa nimekseen Rock ’n’ roll Circus.

– Kirka innostui kovasti omasta show’sta, mutta olimme molemmat surkeina siitä, että jouduimme eroamaan toisistamme. Meillä oli tosi hauskaa yhdessä ja yleisö oli villinä meihin, Danny muistelee hymyillen.

Ensimmäinen oma kiertue tuo elämään myös ensirakkauden, kun Danny palkkaa kiertueelle tanssijaksi kuvankauniin Kirsti Mikkolan. Kirka ja Kirsti rakastuvat ja alkavat seurustella.

Kirka jatkaa musiikin tekemistä ja esiintymistä D-tuotannon riveissä vuoteen 1974 saakka. Hänen uransa seitsemän ensimmäistä vuotta ovat säkenöivän menestyksen saattelemat. 

Edessä kuitenkin ovat vaikeat ajat. Vuonna 1973 Babitzinin perhe kohtaa valtavan tragedian, kun Kirkan isoveli Sammy menehtyy auto-onnettomuudessa. Sammy on keikkamatkalla, kun auto suistuu aamukasteesta kostealta Suojoen sillalta Äänekoskella. Vasta 24-vuotias tähti menehtyy sairaalassa sisäelinvammoihin.

Seuraavana vuonna Kirka vaihtaa levy-yhtiötä. Vastaperustettu yhtiö ei menesty odotusten mukaan. Levy-yhtiö kaatuu ja Kirka suistuu taloudellisiin vaikeuksiin.

– Kun Kirka lähti D-tuotannosta pois, hän joutui hyvin nopeasti sosiaaliluukulle. Ne kaverit, jotka olivat pyytäneet Kirkaa lähtemään, eivät pystyneet hoitamaan hänen asioitaan, Danny toteaa.

Rahaongelmat piinaavat suosionsa huipulta tipahtanutta tähteä koko 1970-luvun ajan. Kun musiikkirintamalla pitää hiljaista, elämän täyttävät muut asiat. Kirka nai Mikkolan ja perustaa tämän kanssa perheen.

Kirkan ura saa uuden käänteen vuonna 1984, kun hän osallistuu euroviisujen esikarsintaan. Kirka herättää huomiota jo radioidussa esikarsinnassa, kun hän esitti 21 karsintakappaleesta peräti seitsemän.

Lopulta Kirka voittaa esikarsinnat kappaleella Hengaillaan. Hän matkustaa euroviisuihin Luxemburgiin ja laulaa itsensä yhdeksännelle sijalle.  

Vuonna 1988 Vexi Salmella on Kirkalle ehdotus. Hän on kirjoittanut kappaleen Surun pyyhit silmistäni ja haluaa, että juuri Kirka tulkitsee kappaleen. 

– Kirka halusi laulaa pelkästään rokkia. Kun Vexi pyysi häntä kuuntelemaan tämän kappaleen, Kirka sanoi, ettei hän halua laulaa sellaista humppaa. Sen jälkeen Vexi lupasi antaa stipendin, eli toisin sanoen rahaa, jos hän laulaa kappaleen, koska levy-yhtiö tarvitsi Syksyn sävel -voittajaa talliinsa, Danny nauraa.

Lopulta Kirka suostuu Salmen pyyntöön ja marssii studioon. Tarina kertoo, että hän lauloi kappaleen kerralla purkkiin vain koenauhojen perusteella. Kappaleesta tulee hänen elämänsä tärkein laulu. Vielä vuonna 2015 Surun pyyhit silmistäni oli Suomen kaikkien aikojen kolmanneksi myydyin albumi.

Perheonni särkyy

1990-luvun alkupuolella Kirkan yksityiselämän puolella myrskyää. Huipulle palannut tähti muuttaa pois perheensä luota. Uusi koti löytyy samassa pihapiirissä asuvan Paula Nummelan luota.

Kirkan ja Kirstin avioero astuu voimaan seuraavana vuonna. Liittoon ehtii syntyä neljä lasta. Lisäksi Kirkalle syntyy tytär avioliiton ulkopuolelle 1980-luvun alussa.

Kirka ja Paula Nummela astuvat avioon 1992. Skandaalista alkanut liitto kestää Kirkan kuolemaan saakka.

Vuonna 1998 Kirka nousee Hartwall Arenan lavalle yhdessä Pepe Willbergin, Hectorin ja Pave Maijasen kanssa Mestarit-konsertin merkeissä. Konsertti on valtava menestys ja se paisuu kiertueeksi, jonka jokainen konsertti myydään loppuun.

– Olimme kaikki jollain tavalla tottuneet julkisuuteen ja siihen toimintaan, mutta se, miten porukat lähivät mukaan... Ei sitä voinut muuta kuin hämmästellä. Suosio ei ollut mitenkään odotettavissa, kun ensimmäistä konserttia valmisteltiin, Pepe Willberg muistelee.

– Kirka oli loistava esiintyjä, täysin ainutlaatuinen ja jäljittelemätön. Myös kollegana hän oli erittäin positiivinen ja lämmin ihminen.

Kollegat ja perhe kuvailevat Kirkaa poikkeukselliseksi lahjakkuudeksi. Kirkan uran käyntiin polkaissut Danny uskoo, että persoonallisella laulajalla olisi ollut mahdollisuus nousta jopa kansainväliseksi tähdeksi.

– Jos joku kansainvälinen manageri olisi tiennyt, millainen lahjakkuus Babitzin oli, hänellä olisi voinut olla edessään maailmanlaajuinen ura, Danny hekumoi.

– Ei sellaista laulajaa ole ollut tai tule olemaan, mitä Kirka oli. Ei ole tullut vielä vastaan, Kirkan Muska-sisko toteaa painokkaasti.

Mestarit Pepe Willberg , Pave Maijanen , Kirka ja Hector
Mestarit areenalla. Kuvassa vasemmalta oikealle Pepe Willberg, Pave Maijanen, Kirka ja Hector. 

Vuonna 2006 vilkasta elämää kulkeneen reissumiehen terveys alkaa reistailla.

– Kirka oli puolikuntoinen koko syksyn ja hänen kuntonsa huononi merkittävästi viimeisen kuukauden aikana, kertoo Pekka Heikkilä, Kirkan hyvä ystävä ja luottomies.

– Vein hänet useita kertoja sairaalaan tutkittavaksi, mutta hänessä ei ollut mitään sellaista, mikä näkyisi ulospäin. Keikkakiireiden vuoksi varsinaisia tutkimuksia ei ehditty aloittaa, eivätkä lääkärit nähneet asialle tarvetta. Huomasin itse, että jotain on pielessä, kun lenkkeilyn sijasta päädyimme Kirkan pyynnöstä kävelemään. Ajattelin sen olevan ohimenevää.

Kirka ja Heikkilä ajavat vuosikaudet yhdessä ympäri Suomea. Viimeisen vuoden aikana Heikkilä huomaa, että Kirka haluaa lähteä keikkamatkoille jatkuvasti aiemmin, jotta matkan varrella ehditään pysähdellä tutuissa paikoissa tapaamassa vanhoja ystäviä.

– Ehkä hänellä oli joku etiäinen kohtalostaan. Kerran keskustellessamme kuoleman mahdollisuudesta hän sanoi kuolevansa mieluummin saappaat jalassa yllättäen kuin sairastamalla pitkään, Heikkilä kertoo. 
 

2:47
 

Kirka esiintyy viimeisen kerran ravintola Luxissa Helsingissä 25. tammikuuta vuonna 2007. Pepe Willberg on yleisössä ja nauttii ystävänsä energisestä show’sta.

– Soitin hänelle etukäteen sinä päivänä ja hän vaikutti tosi innostuneelta, niin kuin olikin, Willberg muistaa.

30. tammikuuta Pekka hakee Kirkan aikaisin aamulla tv-ohjelman kuvauksiin. Kirka on juuri palannut lomalta, eikä ole ehtinyt opetella vuorosanojaan ulkoa. Heikkilä neuvottelee tuotantoyhtiön kanssa, että Kirkan osuus siirretään seuraavalle päivälle.

Samaan aikaan Kirka on harjoittelee Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelmaa varten, sillä hän on yksi ohjelman kilpailijoista. Kirka joutuu perumaan harjoitukset huonovointisuuden vuoksi. Hän ja Heikkilä käyvät hakemassa Kirkan tanssiopettajan Helsingin Malminkartanosta ja vievät tämän kotiinsa Kallioon.

– Kirka vitsaili koko matkan Malminkartanosta kotiinsa ja oli erittäin hyvällä tuulella, Heikkilä kertoo.

Kun kaksikko pääsee Kirkan luo, hän kumartuu nostamaan laukkuaan auton takapenkiltä. Yhtäkkiä Kirka kaatuu auton alle. Heikkilä rientää auttamaan ystäväänsä ja vaatii, että he lähtevät pikaisesti sairaalaan.

– Kirka kieltäytyi lähtemästä sairaalaan. Hän sanoi, että samanlainen heikko olo on vaivannut aikaisemminkin ja että se menisi nopeasti ohi, Pekka muistaa. 

Pekka auttaa Kirkan kotiin ja jää seuraamaan tämän vointia. Kun Heikkilä lähtee asunnolta, hän soittaa Kirkan keikkamyyjä Seppo Kahilaiselle ja pyytää tätä ilmoittamaan, ettei Kirka tule huomennakaan tanssiharjoituksiin, vaan he menevät sairaalaan.

Kahilainen päättää peruuttaa Kirkan tulevat keikat. Pian puhelun jälkeen Kirka soittaa Heikkilälle ja vannottaa, ettei tämä kertoisi tapahtuneesta kenellekään, etteivät ihmiset turhaan huolestuisi.

Kirka soittaa Heikkilälle uudestaan vielä iltayhdeksältä.

– Kirka soitti minulle ilman mitään syytä ja kertoi lomaviikonlopustaan. Hän kyseli myös, että eikö minunkin mielestäni meillä ollut ollut aika mielenkiintoinen ja hauska reissuelämä. Olin tietenkin samaa mieltä, Heikkilä muistelee.

– Päätimme, että tulevasta vuodesta tulee erityisen menestyksekäs, koska syksyllä olisi alkanut Hetki lyö -40-vuotisjuhlakiertue.

Kirka 2002

Seuraavana yönä Kirka herää huonovointisena kotonaan Helsingin Kruununhaassa. Hän menee kylpyhuoneeseen ja palatessaan lyyhistyy sängyn viereen. Paula Nummela soittaa hätäkeskukseen, mutta mitään ei ole tehtävissä. Kuolinsyyksi merkitään sydänkohtaus.

Kirka haudataan helmikuun toisena päivänä läheisten läsnäollessa. Maaliskuussa Uspenskin katedraali Helsingissä täytyy ääriään myöten, kun Kirkaa kunnioitetaan muistotilaisuudessa. Kaikki halukkaat eivät mahdu kirkkoon sisälle, mutta kirkon ulkopuolelle tuodaan kaiuttimia, joista jumalanpalveluksen kulkua pystyy seuraamaan. Tapahtuman järjestäjät arvioivat, että väkijoukko kirkossa on historiallisen suuri. 

Nyt Kirka lepää Helsingin ortodoksisella hautausmaalla veljensä Sammyn vieressä. Babitzinin perheen kaipuu ei hellitä.

– Kova ikävä on. Ei sitä saata uskoa todeksi, että näin monta vuotta on kulunut. Tuntuu, ettei hän olisi ollut poissa ollenkaan, Muska toteaa hiljaa.

5:59

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja