Kymmenen vinkkiä järkevämpään syömiseen

Tuntuuko siltä, että syöminen lähtee välillä ihan käsistä, etenkin pimeän talvikauden alkaessa? Vai jätätkö aterioita väliin laihtumisen toivossa? Huffingtonpost.com julkaisi varteenotettavia vinkkejä, joita noudattamalla tunnet olosi kylläiseksi – ilman lihomisen pelkoa.

Suunnittele ateriasi etukäteen: Paras tapa kontrolloida järkevästi syömistä on suunnitella etukäteen, mitä aiot päivän aikana syödä.

Älä odota siihen asti kunnes sinulla on kiljuva nälkä: Jos nälkäsi on ehtinyt kasvaa niin suureksi, että pystyt ajattelemaan vain ruokaa, ahmit todennäköisesti mitä tahansa ruokaa sen epäterveellisyydestä piittaamatta. Kun syöt ollessasi kohtalaisen nälkäinen, syöt järkevämmin ja käytät enemmän malttia aterian valinnassa.

Käytä pienempää lautasta: Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta se on yksi parhaista tavoista kontrolloida kuinka paljon syöt. Kun olet syönyt, juo vähän vettä ja odota muutama minuutti kylläisyyden tunnetta.

Pidä ruokapäiväkirjaa: Tästä on tehty lukuisia tutkimuksia. Ruokapäiväkirjan pitäminen on helppo ja tehokas keino painonhallintaan. Kun kirjoitat ylös kaiken, mitä olet syönyt, mietit paljon tarkemmin mitä kannattaa syödä ja mitä ei.

Tarkkaile nesteitä: Erikoiskahvit, urheilujuomat ja virvoitusjuomat saattavat vaikuttaa harmittomilta, mutta itse asiassa niissä on reilusti hukkakaloreita, jotka eivät vie nälkääsi vaan saavat sinut himoamaan lisää muutaman tunnin kuluttua.

Ota hedelmiä ja vihanneksia mukaasi töihin: Tällä kikalla vältät impulsiivisen herkkujen syömisen ja pidät mielenkin virkeänä.

Pidä proteiinipatukkaa mukanasi: Proteiini auttaa sinua tuntemaan olosi kylläiseksi, ilman että sinun tarvitsee syödä isoa kalorimäärää. Proteiinipatukat ovat hyvä vaihtoehto jos nälkä yllättää, mutta älä kuitenkaan korvaa niillä päivällistä.

Selvitä taustasi: Mieti miksi ylipäätään taistelet painosi kanssa. Oletko tunnesyöjä? Sabotoitko muuten terveellisiä ruokatapojasi ahmimalla iltaisin? Selvitettyäsi heikkoutesi onnistut tekemään pieniä muutoksia isoin tuloksin.

Tiedä, kuinka vatsasi toimii: Kun alat tuntea olosi kylläiseksi, lopeta syömästä. Älä syö lisää vain huvin vuoksi. Totea, että nyt vatsasi on täynnä, etkä tarvitse tällä erää enempää ruokaa. Kun tiedät, miten vatsasi toimii, pystyt paremmin hallitsemaan sitä.

Tähtää kylläisyyteen: Ihmiset luulevat auttavansa painonpudotustaan jättämällä aterioita väliin ja elämällä alituisessa näläntunteessa. Tämä on hirvittävä suunnitelma, koska se ei sinua laihduta – ja kuka haluaa elää elämänsä nälkäisenä? Paljon parempi tavoite on opetella syömään järkevästi terveellisiä ruokia tasaisin väliajoin, jotta tunnet olosi aina sopivan kylläiseksi.

Teksti: MTV3/Helmi

Lähde: Huffingtonpost.com

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat