Kylmäsavustus on nimensä mukaisesti kylmässä tapahtuvaa kalan ja lihan käsittelyä, jossa lämpötila ei saa missään vaiheessa nousta yli +28 C asteen. Kylmäsavustus onnistuu kotikonstein yllättävän vaivattomasti vanhan jääkaapin ja pienen savunkehittimen avulla.
Kalan savustuksessa on oleellista ennalta tehty suolaus, jolle savustus antaa vain pikantin makunsa. -Tuoreet kalafileet graavataan mieltymysten mukaan esimerkiksi merisuolalla ja ripauksella sokeria. Fileet pyyhitään kuiviksi, nostetaan ritilöille tai asetellaan koukkuihin ja ryhdytään savustamaan.
Savunkehittimen toiminta perustuu pieneen 24 watin vastuskierukkaan, joka kuumenee 12 voltin virtalähteellä tai akkulaturilla. Vastuksen päälle asetetaan 1-1,5 cm paksuinen ja seitsensenttinen harmaaleppäkiekko, joka kytee keskeltä alkaen ja muodostaa savua kitkerän kuorikerroksen jäädessä palamatta. Puukiekko palaa vastuksen päällä pari tuntia kerrallaan, joten se pitää vaihtaa ajoittain uuteen noin kahdeksan tunnin savustuksen aikana.
Kämmenen kokoinen ja noin 35 euroa maksava laite pystyy savustamaan suurenkin määrän kalaa kerrallaan, joten se soveltuu ammattikäyttöön pitopalveluyrittäjille ja ravintoloille sekä kalankasvattajille ja -jalostajille.
Myös lihaa ja juustoja
Kylmäsavu antaa tuotteelle miellyttävän savunmaun, ja sen hienoimpiakin "sävyjä" voi oppia itse hallitsemaan. Taitojen ja innostuksen kehittyessä kalan lisäksi voi kylmäsavustaa lihaa, munia, juustoa ja jopa kasviksia.
Erilaisia makuja ja aromeita voi kokeilla lisäämällä sokeria puukiekon tai purun joukkoon. Harmaalepän tilalla voi käyttää esimerkiksi pyökkiä, omenapuuta tai katajaa. Makuelämyksiä voi etsiä myös ripsauttamalla kalan päälle konjakkia, pippureita ja tilliä. Omat mieltymykset ja makuvaihtelut löytyvät nopeasti kokeilemalla.
-Lihan savustus vaatii enemmän kokeilua ja harjoittelua. Kaikki tumma liha, naudan, hevosen, poron ja lampaan liha sopii savustettavaksi ja lihasta tulee maukasta. Savustusta edesauttaa fileointi ja ennalta tehty riiputus. Tuloksena on mureaa lihaa, joka muistuttaa maultaan ilmakuivattua lihaa.
(MTV3-Finfood)
Uusimmat
-
19:39
Kaisa Korhonen on kuollut – näin Jussi Chydenius muistelee äitiään
-
19:22
Asiantuntija Valko-Venäjän oudoista väitteistä: Lukashenka keksii tarinoita – näin vastaa Putin
-
19:22
Auto Motor und Sport: Järisyttävä F1-siirto toteutumassa
-
19:13
Valko-Venäjän oppositiojohtaja pilkkaa Lukashenkan väitteitä: "Hänellä on pääsy vaihtoehtoiseen todellisuuteen"
-
19:12
Naamioituneet hyökkääjät iskivät fasisminvastaiseen tilaisuuteen Tukholmassa – epäillyt yhä karussa
-
19:04
TPS:n pistetykki ulos Leijonista
-
19:01
Sankarikoira Roope pelasti omistajansa hengen aamulenkillä: "Olin todennäköisesti maannut siellä useita tunteja"
-
18:56
Prinsessa Beatricen ex-poikaystävä kuoli epäiltyyn huumeiden yliannostukseen
-
18:47
Suomalaisliito jatkuu – nyt irtosi taas uusi olympiapaikka
-
18:06
Kolmikymppinen nainen sopi tuntemattoman miehen kanssa tavaran vaihtokaupasta – kuoli julman väkivallan seurauksena
-
17:57
STM: Perusterveydenhuolto olisi tullut jättää lisäsäästöjen ulkopuolelle
-
17:57
Tre Kronor sai jättipotin – viisi NHL-vahvistusta mukaan samasta seurasta
-
17:50
Konsta Helenius ja Saku Koivun poika kärkivitjoissa – tässä ketjut Suomen MM-kotiavaukseen
-
17:45
Laura Lepistö postasi tunnelmallisia perhekuvia: "Tässä vähän kreisissä ihmiskasassa on kaikki"
-
17:43
Tyly saksalaistieto: Valtteri Bottakselle käymässä kylmät
-
17:43
Pelicans mylläsi ketjunsa – nimihyökkääjän katsomokomennuksen taustalla nolo tapaus: "Se oli järisyttävä"
-
17:36
SDP:n esitys torpattiin: Työrauhalakia ei palauteta perustuslakivaliokunnan käsittelyyn
-
17:32
Ulosmarssi jakoi mielipiteitä Järvenpään jättilukiossa – "Mitä muita lupauksia hallitus rikkoo?"
-
17:32
Suomessa tehdään paljon ilkivaltaa autoihin – tällaiset vahingonteot käyvät kalliiksi
-
17:31
Entisen Hollywood-tuottaja Harvey Weinsteinin 23 vuoden vankeustuomio kumottiin New Yorkissa
-
Lataa lisää