Kylie Minogue ei diivaillut – Pori Jazz satsaa entistä enemmän viihtyvyyteen

Pori Jazz aikoo pysyä elinvoimaisena, vaikka kamppailu jazzin ja popin maailmantähdistä on yhä kovempaa. Viidettäkymmenettä kertaa järjestetyn festivaalin yksi pääesiintyjistä oli popin iso nimi Kylie Minogue.

Australialainen 47-vuotias poplaulajatar Kylie Minogue lämmitti viileän Kirjurinluodon avausillan. Häntä on kutsuttu anti-Madonnaksi, ei ehkä aiheetta. Ei vähääkään kyynisyyttä eikä diivailua, vaikka hittien löytäminen onkin kovaa hommaa.

Minogue saapuu MTV:n haastatteluun hymyillen ja haluaa ottaa selfie-kuvia koko media-ryhmän kanssa. Maailmantähti julkaisi ensimmäisen levynsä 20-vuotiaana 27 vuotta sitten. Pop-bisnes on muuttunut rajusti, mutta keikkailun tunnelmat eivät, hän vakuuttaa.

– Esiintymisessä on aina sama hohto. Yleisön kohtaamisesta syntyy yhteinen energia. En tosin ole jazz-artisti, Minogue nauraa.

Hänen ylivoimainen ykköshittinsä on Can’t Get You Out of My Head, jo yli kymmenen vuoden takaa. Uusia on vaikeaa löytää, hän myöntää. Tämä ykköshittikin meinasi mennä sivu suun.

– Tuon laulun hylkäsi aika moni laulaja. Sitten se tuli minulle ja tuntui hyvältä – ja julkaisin sen, Minogue kertoo.

Reiska Laine, Pori Jazzin ikuinen

Kirjurinluotoa on viime vuodet fiksailtu yhä viihtyisämpään suuntaan. Entisellä päälavalla, Lokki-areenalla esiintyi festivaalin merkittävin jazz-artisti, 83-vuotias saksofonisti Wayne Shorter ja puistossa kulki onnellinen ikijatsarimme.

Rumpali Reino "Reiska" Laine on soittanut joka ainoalla festivaalilla – 50 vuotta!

– No onhan se melkoinen meriitti, myönnän itsekin. Olen saanut soittaa satojen hyvien muusikoiden kanssa tuhansia keikkoja. Se ei olisi ollut mahdollista ilman Pori Jazzia.

Porissa järjestäjät miettivät, mistä löytää jazzin maailmantähtiä, mutta Reiska Laine ei ole ainakaan kotimaisesta puolesta huolissaan.

– Suomalainen jazz on kiinnostavaa maailmalla. Me teemme omaa, eksoottista musiikkia, emme jäljittele muita. Siinä on voimamme. Uusia nuoria soittajia nousee koko ajan.

Uudistaja lähtee – talous kunnossa

Pori Jazzin toimitusjohtaja vaihtuu elokuussa, kun Juha Miikkulainen palaa kolmen vuoden jälkeen entisiin Finpron töihinsä vienninedistäjäksi ja muuttaa Malesiaan.

Tilalle tulee Janne Nieminen, kulttuuripäällikkö Hämeenlinnan Verkatehtaalta.

– Jazzin talous on kunnossa, myhäilee pois lähtevä Miikkulainen.

– Jatkuvasti on uudistuttava ja kuunneltava yleisöä, mitä ihmiset haluavat.

Miikkulainen on lyhyessä ajassa uudistanut Kirjurinluotoa viihtyisäksi uusine lavoineen ja palveluineen. Hiukan häntä kismittää viime kesäinen viranomaisten määräys kieltää jatkossa omien juomien tuominen alueelle.

Pori Jazz on ollut aina hyvin rauhallinen tapahtuma. Humaltuneita on ollut nyt jopa enemmän kuin silloin, kun väki toi omat laulujuomansa eväkasseissaan.

Mutta tämän kanssa on elettävä, ellei laki muutu.

Uusi johtaja ei pelkää paineita

Uusi toimitusjohtaja ottaa innostuneena harteilleen 50-vuotisen brändin – eikä kiistä paineita. Menu pitää vain olla kunnossa niin ravintoloissa kuin lavoilla.

– Paineita on, mutta onhan tässä jo 50 kertaa selviydytty. Oleellinen asia on tietysti hyvä ja kattava ohjelmisto, mutta yleisö odottaa kokonaiselämystä. Ajan hengen mukaisesti ruokatarjontakin pitää olla monipuolista ja laadukasta, muistuttaa uusi toimitusjohtaja Janne Nieminen.

Lue myös:

    Uusimmat