Kuvat: Suomen tuhoisimmasta räjähdyksestä 40 vuotta – arkkurivi hiljensi koko kansan

Ensi keskiviikkona tulee kuluneeksi tasan 40 vuotta siitä, kun Suomessa tapahtui rauhanajan tuhoisin onnettomuus. 40 ihmistä sai surmansa, kun Lapuan patruunatehtaalla räjähti.

Lapualla järjestetään tänään erilaisia muistotilaisuuksia räjähdyksen uhrien muistoksi. MTV Uutiset seuraa juhlallisuuksia paikan päällä.

Ohjelmassa on tänään muun muassa muistojumalanpalvelus, seppeleenlasku mustomerkille sekä muistojuhla ja -konsertti Alajoki-salissa.

Juhlallisuuksiin odotetaan useita henkilöitä, jotka olivat Lapualla räjähdyksen tapahtuessa sekä heitä, jotka menettivät turmassa omaisiaan.

Lähes kaikki turmassa kuolleet olivat naisia, useat heistä perheellisiä. Onnettomuudesta alkoikin sen ajan mittakaavassa ennennäkemätön kriisityö, jonka kautta autettiin leskiä ja puoliorpoja.

Räjähdyksessä surmansa saaneet haudattiin 24. huhtikuuta. Surujuhlaan Lapuan kirkkopihassa osallistui tuhansia omaisia ja ystäviä. Paikalla oli myös tasavallan presidentti Urho Kekkonen, joka osallistui tilaisuuteen maaherran ja valtioneuvoston edustajien kanssa.

Vainajat siunasi Lapuan hiippakunnan piispa Yrjö Sariola avustajinaan kaksikymmentä pappia. Hautajaiset radioitiin ja televisioitiin, ja lähetystä katsottiin laajasti ympäri maata.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja