Kuvat: Näihin Suomen kyliin kannattaa poiketa valtatieltä

Matkailutoimittaja ja -kirjailija Hannu Tuominen tietää, että kesäloman suurimmat elämykset saattavat löytyä lähialueelta. Hän vinkkaa Studio55.fin lukijoille kolme kylähelmeä.

Selaa kuvia kylistä yllä olevasta galleriasta.

Kuokkalan museoraitti

Moottoritietä pitkin hurauttaa nopeasti ohi Lempäälän. Kannattaa kuitenkin poiketa syrjään. Lähellä Lempäälän keskustaa on harvinainen nähtävyys, Kuokkalan museoraitti. Kylän läpi kulkee historiallinen Hiidentie-niminen maantie. Se kulki alun perin Tampereen tienoilta Lempäälän ja Toijalan kautta Hämeenlinnaan. Museotie on nimensä ansainnut, sillä lyhyeltä matkalta Kuokkalan kylästä löytyy useampikin historiallinen kohde.

Museoraitin suosituin kohde lienee Kauppamuseo, Aleksanteri Eskolan vanha sekatavarakauppa. Eskola lopetti vasta 94-vuotiaana vuonna 1974. Kauppiasuraa kesti peräti 60 vuotta. Museokaupan ulkoasu on 1920-luvulta ja esillä olevat kauppatavarat vuosilta 1930-1950.

Museoraitin erikoisin museo on Parturi-kampaamomuseo. Sen tarkoituksena on kertoa, kuinka Suomessa on leikattu hiuksia ja käherretty vuosien 1910-1950 välisenä aikana. Museoraitin muihin nähtävyyksiin kuuluu suutarin huone ja monelle muistoja herättävä hammaslääkärin tuoli vuosikymmenien takaa. Lisäksi alueella on vanhan sepän paja ja Puskemaan Kustaan hirsimökki. Kuoppalan Museoraitin uusin kohde, Sakkola-museo, joka on omistettu Karjalan kannaksen evakoille.

Untamalan kyläraitti

Laitilan keskustasta muutama kilometri pohjoiseen Rauman suuntaan Untamala-kyltin kohdalla kannattaa kääntyä sivuun. Lyhyen ajomatkan päässä on viehättävä Untamalan hyvin säilynyt raittikylä. Onpa Untamala valittu Suomen vuoden kyläksikin. Museovirasto on määritellyt Untamalan valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

Helsingin pitäjän kirkonkylä

Kehä Kolmosen ja Tuusulanväylän ruuhkainen liikenne on täydellinen vastakohta Helsingin pitäjän historialliselle tunnelmalle. Kahden valtaväylän puristukseen joutunut entinen kirkonkylä on hämmästyttävästi säilyttänyt entisaikojen tunnelmansa.

Vaikka uudet tielinjaukset ovat saartaneet kirkonkylän, on se yhä parhaiten säilyneitä kirkonkyliä Uudellamaalla. Museovirasto on määritellyt Helsingin pitäjän kirkonkylän yhdeksi Suomen valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja