Mainos

Kuvat: Jatkosodassa käytetty valonheitin syöksee seitsemän kilometrin valopaaden viikonloppuna Helsingissä – käyttö vaati poikkeusluvan

Aito jatkosodan ilmatorjunnassa käytetty valonheitin sytytetään päälle huomenna osana Lux Helsinki -valotaidefestivaalia. Heittimestä lähtevä valopaasi on niin korkea, että käyttöön täytyi pyytää erityislupa lennonjohdolta.

Lux Helsingissä on tänä vuonna näytillä ja toiminnassa jatkosodassa käytetty valonheitin. Heittimen valokeila yltää seitsemän kilometrin korkeuteen ja sen käytölle on haettu erityislupa lähilennonjohdolta, jottei se häiritse lentoliikennettä.

Pekka Kääriäinen on kuljettanut kaksi tonnia painavaa heitintä tänään Lahdesta Helsinkiin. Se kytketään päälle huomenna.

– Se on kuljetettu rekan lavalla. Tuomme sen Senaatintorille, laskemme sen alas ja hilaamme sen perävaununa Unioninkadun kautta paikalleen torikortteleihin, selittää Kääriäinen.

Valonheitintä on käytetty ilmatorjunnan apuna jatkosodassa. Sodan jälkeen se on ollut puolustusvoimien hallussa ennen kuin se myytiin vanhentuneena.

Valonheitin on nyt kunnostettu toimintakuntoiseksi – se toimii yhtä hyvin kuin sodan aikana.

– Tällä on seurattu pimeässä esimerkiksi tulenjohtoa, kun ilmatorjunta on pyrkinyt ampuman vihollisen hävittäjiä alas. On autettu saamaan koneeseen näköyhteys, Kääriäinen selittää valonheittimen käyttötarkoitusta.

– Helsinkihän selvisi jatkosodan pommituksista varsin hyvin, koska ilmatorjunta oli sen verran vahvaa.

Valonheitin osallistuu Lux Helsinkiin osana kaupungin heittämää haastetta, jossa yrityksiä kutsuttiin järjestämään valotaideteoksia Luxin ajaksi huomisesta keskiviikkoon.

Kääriäinen on Bryggeri Helsingin puheenjohtaja ja valonheitin tulee Bryggerin pihalle.

– Tämän teoksen nimeksi tulee Järjen valo. Haluamme kiittää eduskuntaa siitä, että alkoholilaki saatiin viimein voimaan. Tämä näkyy varmaan Arkadianmäelle asti, sen verran korkealle tämä valokulma nousee, Kääriäinen sanoo.

– Tietysti tämä muistuttaa myös menneisyydestä.

1:59

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.