Kuumia keittoja

Viileneviin ilmoihin voi varautua myös sisäisellä lämmityksellä. Ihanat ja mehevät keitot toimivat tuossa tarkoituksessa mainiosti. Keittojen kirjo on valtava. Lihaisat keitot vaihtuvat samettisiin sosekeittoihin, sienikeitot muistuttavat hienosta sienisyksystä, joka jatkuu edelleen, ja etniset keitot tuovat kookoksen ja inkiväärin siivin mieleen muistot kaukomatkoilta. Valikoimaa siis löytyy joka makuun. Keittoja kotikokki keittää kerralla helposti enemmänkin ja näin viikon ruokahuolto helpottuu ainakin muutaman päivän osalta. Toki voi käydä niinkin, että keitto onnistuu yli odotusten eikä santsikierroksen jälkeen jää mitään jäljelle. Pääasia on, että ruoka maistuu!

Hernesosekeitto

  • 250 g tuoreita herneitä (talviaikaan pakastetutkin käyvät)
  • 1 kpl salottisipuli
  • 1 rkl voita
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 8 dl mietoa kasvislientä
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 dl silputtua persiljaa
  • 1 dl smetanaa
  • suolaa
  • mustapippuria

Valmistusohje:

Kuullota silputtu sipuli ja herneet voissa. Lisää vehnäjauhot, kasvisliemi ja kerma ja anna kiehahtaa hetki. Lisää joukkoon persilja ja mausteet. Soseuta keitto tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Siivilöi keitto ja lisää juuri ennen tarjoilua lusikallinen smetanaa keiton päälle.

Kuorrutettu sipulikeitto

  • 100 g voita
  • 3 dl kasvis- tai lihalientä
  • 5 dl valkoviiniä
  • 5-8 valkosipulin kynttä
  • 100 g juustoraastetta ( gruyeriä tai kermajuustoa)
  • 1 laakerinlehti
  • musta- ja valkopippuria myllystä
  • timjamia
  • rosmariinia
  • merisuolaa
  • 6-8 isoa sipulia

Valmistusohje:

Halkaise sipulit ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kuullota ne kattilassa kullankeltaisiksi. Lisää liemi, valkoviini, vesi ja kaikki mausteet. Keitä 20-30 minuuttia, kunnes sipuli on pehmeää. Tarkista maku. Annostele keitto lautasille ja tarjoile juustolla gratinoitujen leipäkuutioiden kanssa.

Tomaattivuohenjuustokeitto

  • 3 kpl sipulia
  • 6-8 kpl luumutomaattia
  • 1 l kasvislientä
  • 100 g vuohenjuustoa
  • 2 rkl tomaattipyrettä
  • peperonchino palko
  • suolaa
  • pippuria
  • öljyä

Valmistusohje:

Kalttaa tomaatit eli kasta kuumaan veteen ja kuori, poista siemenet. Hienonna sipulit, kuullota kattilassa öljyssä sekä sipulit että tomaattipyre. Lisää tomaatit ja kasviliemi, anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia ja soseuta, lisää murennettu vuohenjuusto ja mausta. Tarjoile paahdetun leivän kanssa.

Lihakeitto

  • 600 g luutonta keittolihaa (tai vastaava määrä luullista)
  • 2 l vettä
  • 2 tl suolaa
  • maustepippureita
  • 2 laakerinlehteä
  • 3 porkkanaa
  • 1 palsternakka
  • 1/2 selleri
  • 3 sipulia
  • 6 perunaa
  • persiljaa

Valmistusohje:

Laita lihat kylmään veteen ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Anna kiehua ja kuori pois pinnalle kertyvä vaahto. Lisää suola, mausteet, yksi sipuli sekä pari oksaa persiljaa. Anna keitoksen hautua pari kolme tuntia. Kuori ja kuutioi juurekst ja lohko sipulit. Nosta lihat liemestä ja paloittele ne sopivan kokoisiksi. Siivilöi liemi ja kaada se takaisin kattilaan. Lisää sinne myös juurekset, sipulit ja lihapalat. Anna keiton vielä kiehahtaa ja keitä noin puoli tuntia. Viimeistele keitto hienonnetulla persiljalla. Keitto vain paranee uudelleen lämmitettäessä!

Lue myös:

    Uusimmat