Kuumat nimet -tentissä sosiaalinen media mukana aivan uudella tavalla

Huomenna MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa suorana kello 20 nähtävä Kuumat nimet –vaalitentti tuo ruutuun kahdeksan tunnettua eduskuntavaaliehdokasta eri puolueista. 

Ehdokkaille ja katsojille on luvassa aivan uudenlainen vaalitentti, jossa mielipiteitä, puheenvuoroja sekä keskusteluita ryydittämään on varattu monenlaisia yllätyksiä.

- Tavoitteena on tehdä vauhdikas, ihmisten arkea lähellä oleva tentti. Ehdokkailta yritetään saada asian lisäksi myös persoonaa peliin. Olemme toivoneet osallistujilta myös hieman pilkettä silmäkulmaan, kertoo lähetyksen tuottaja Tomi Einonen.

Yhtenä juontajana lähetyksessä toimiva uutisankkuri Maija Lehmusvirta lupaa, että tulossa on katsomisen arvoinen vaalitentti.

Kuumat nimet MTV3-kanavalla 24.3. kello 20-22

Ensi tiistaina MTV:n studiolla haastetaan joukko eduskuntavaalien "kuumia nimiä" eli tunnettuja ehdokkaita keskustelemaan Suomen tulevaisuudesta.

Puheenjohtajia ei tässä tentissä nähdä. 

Mukana ovat Harry Hjallis Harkimo (kok), Jutta Urpilainen (sdp), Matti Vanhanen (kesk.), Sampo Terho (ps.), Jani Toivola (vihr.), Li Andersson (vas.), Jufo Peltomaa (rkp) ja Sari Essayah (kd.).

-Jo lähtökohta on aivan eri kuin perinteisemmissä puoluejohtajatenteissä, sillä nämä ehdokkaat eivät ole tentissä puolustamassa puolueensa linjaa vaan omia näkemyksiään, Lehmusvirta sanoo.

-Me haluamme tehdä tentin, joka kiinnostaa niitäkin katsojia, jotka eivät yleensä jaksa vaalitenttejä katsoa. Teemat ovat arjessa kiinni. Ohjelmassa on vauhdikas rakenne, paljon yllätyksiä ja some on kytketty aivan uudella tavalla mukaan.

ELCrew-heimopäälliköt katsojan asialla

Sosiaalisessa mediassa sisältöä ja keskustelua vaalitentin ympärille on - MTV Uutisten toimittajien lisäksi - luomassa joukko vloggaajia, bloggaajia sekä Enbuske&Linnanahde Crew –ohjelmasta tuttuja heimopäälliköitä.

ELCrew-heimopäälliköiden tehtävänä on tarkastella maailman menoa sekä keskustella aktiivisesti päivän polttavista sekä yhteiskunnallisista asioista. Lisäksi he välittävät tunteita ja tunnelmia suoran lähetyksen aikana, myös niistä asioista, joita ruudussa ei nähdä.

Heimoajatuksen MTV:llä luonut sosiaalisen tv:n tuottaja Martti Lindholm kertoo, että kuvio syntyi suositun Enbuske & Linnanahde Crew –ohjelman kylkeen. Ohjelmassa sosiaalinen media ja yleisö on otettu aivan uudella tavalla mukaan lähetyksen tekemiseen.

- Enbuske & Linnanahde Crew’n maailmaa haluttiin avata aktiivisimmille someyhteisön jäsenille tarjoamalla heille mahdollisuus osallistua viikottain suoriin tv-lähetyksiin. Heimon nokkamiehiksi - heimopäälliköiksi - nimettiin aluksi kaksi henkilöä ja he saivat viikottain kutsua vieraakseen heimon muita jäseniä sisällön ja aktiivisuuden perusteella. 2015 heimopäälliköiden lukumäärään on kasvatettu 8 henkilöön, Lindholm kertoo.

Esittelyssä kaksi heimopäällikköä

Samaa ajatusta on viety nyt myös vaalilähetyksiin. Yksi huomisen tentin ELCrew-heimopäälliköistä on Markus Kuisma, joka twiittaa @MarkusKuisma –nimellä Twitterissä.

- Olin kiinnostunut alusta asti "uuden maailman luomisesta" 2nd screenin ja socialTVn myötä MTV:n brändiuudistuksen tapahduttua. Some on lähellä sydäntäni ja telkkariohjelmissa se avaa täysin uuden maailman. Näytän paljon tarinaa ja kuvia kulisseista, jotta kotisohvan somenkäyttäjälle avautuisi ohjelmasta uusia ulottuvuuksia. Lähden aktiivisesti kommentoimaan muiden keskustelijoiden juttuja ja yritän aktivoida keskusteluun. Keskustelun johtaminen, aktivointi ja tunnelmien välittäminen ovat tärkeimpiä tehtäviäni, Kuisma kertoo heimotaipaleensa alkuvaiheista.

Samanlaisesta historiasta kertoo myös @Skenemies-nimellä twiittaava Janne-Jukka Kojo, joka lupaa tuoda vaalitenttiin "taattua Skenemiestä". 

- Työssäni sairaanhoitajana olen kehittänyt itselleni melkoisen hyvän ihmistutkan vuosien saatossa - uskon että siitä ominaisuudesta on nyt hyötyä. Politiikkakaan ei ole niin vakava aihe, etteikö sitä voisi käsitellä kevein, humoristisinkin keinoin. 

Huomisesta Kuumat nimet –vaalilähetyksestä parikymppinen Kuisma lupaa kaivaa nuoren ihmisen näkökulmaa politiikkaan.

- Tuon nuoren näkökulmaa, ilman minkääntasoista jargonia. Lupaan kertoa aktiivisesti tarinoita kulisseista. 

Kuisma uskoo, että sosiaalisella medialla on näissä vaaleissa todella iso rooli.

- Somen kautta tavoittaa esimerkiksi nuoria, mahdollisia äänestäjiä. Odotan, että vaaliaiheista käydään paljon sensuroimatonta ja aktiivista keskustelua, joka on mahdollisuuksia täynnä.

Myös Kojolla on vahva usko erityisesti Twitterin voimaan.

-Nämä tulevat olemaan vaalit, joita käydään hyvin pitkälti myös sosiaalisessa mediassa. Nykyajan vaaleja ei voiteta kadunvarsimainoksilla, nykyajan vaalit voitetaan vaalikoneissa ja somessa!, hän sanoo.

Twitterissä kannattaa siis huomenna seurata ainakin seuraavia tilejä: @MTVUutiset, @MarkusKuisma, @Skenemies, @JariViljemaa, @SusannaTirkkone ja @MinttuPyrhonen.

Muista myös #vaalit2015!

Viiden heimopäällikön lisäksi omasta kulmastaan raportoi viisi muutakin somevaikuttajaa. Näiden vloggaajien ja bloggaajien esittelyt löydät tästä artikkelista.Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja