Kuumat aallot kuriin! Näin vaihdevuosien hikoilua voi hoitaa

25:43

Miten vaihdevuosien hikoilua voi lievittää? Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Teija Lehmonen kertoo.

Erikoislääkäri Teija Lehmosen mukaan vaihdevuosiin liittyvää hikoilua voi saada kuriin terveellisillä elämäntavoilla ja liikunnalla. Myös tupakoinnnin lopettaminen ja alkoholinkäytön vähentäminen voi auttaa. Naisilla alkoholin käytön riskiraja on seitsemän annosta viikossa.

– Oireiden pahentajia ovat ylipaino ja huonot ruokailutottumukset ja liiallinen alkoholin käyttö, Lehmonen sanoo. 

Paikalliseen hikoiluun, kuten märkiin kainaloihin tai jalkoihin auttavat esimerkiksi alumiinisuoloja sisältävät antiperspirantit, joita saa apteekista ilman reseptiä.

Vaihdevuosien aiheuttamaan hikoiluun tepsii hormonikorvaushoito. 

– Naisista ehkä 70–75 prosenttia tarvitsee hormonikorvaushoitoa, koska kokee oireensa niin hankalina. 30 prosenttia naisista pärjää ilman hormonikorvaushoitoa.

Hoito räätälöidään yksilöllisesti ja riippuu potilaan historiasta ja toiveista hoidon suhteen.

– Jotkut haluavat vain käyttää pillereitä, jotkut vain laastareita ja joillakin on entuudestaan hormonikierukka, johon voi hyvin yhdistää esimerkiksi ihon kautta annosteltavan geelin tai laastarin tai tablettihoidon.

– Jos naiselta on poistettu kohtu, silloin hoito on vähän erilainen. Silloin nainen ei tarvitse keltarauhashormonia, joka turvaa kohdun limakalvoa, vaan silloin pärjätään pelkällä estrogeenihoidolla. Mutta ne naiset, joilla on kohtu tallella, he tarvitsevat yhdistelmähoidon. 

Ei yläikärajaa

Yläikärajaa ei hormonikorvaushoidolle ole Lehmosen mukaan ole, ellei ole jotain syytä sen lopettamiseen, kuten riskitekijöitä tai sairauksia. 

– Hormonikorvaushoitoa voi käyttää parisen vuotta, että pääsee hankalimpien oireiden yli. Mutta oireiden kesto voi vaihdella, joillakin ne voivat kestää pari vuotta, joillakin 15 vuotta. 

– Olen suositellut potilailleni, että niin kauan, kuin on työelämässä, käyttäisi hormonikorvaushoitoa ja pikku hiljaa sitten eläkkeellä ollessaan irtautuisi hormonikorvaushoidosta pois. 

Lehmonen suosittelee tarkastuttamaan tilanteensa tarpeeksi usein. 

– Kerran vuodessa on hyvä tulla gynekologin vastaanotolle. Siinä tarkastellaan muutenkin naisen yleiseen terveyteen liittyvää asiaa ja samassa yhteydessä varmistetaan, että onko turvallista jatkaa hormonihoitoa vai ei.

Mistä sairauksista liikahikoilu voi kertoa? Katso koko haastattelu!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja