Mainos

Kuuluisa nobelisti teki valtavista vitamiinimääristä suosittuja 70-luvulla

Viime päivinä vitamiini- ja ravintolisät ovat saaneet osakseen kritiikkiä monelta suunnalta. Uuden suomalais-amerikkalaisen tutkimuksen mukaan ne lisäävät kuolleisuutta.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen tutkimusprofessori Suvi Virtanen sanoi tänään Huomenta Suomen haastattelussa, että vitamiinipillerien syöminen on normaalisti täysin turhaa.

Vitamiini- ja ravintolisäpillereistä tuli suosittuja 1970-luvulla. Osaltaan asiaan vaikutti ajalle ominainen new age -ilmapiiri. Salonkikelpoisia ravintolisistä teki kuitenkin Linus Pauling, yksi 1900-luvun kuuluisimmista tiedemiehistä.

Valtavat määrät C-vitamiinia

Pauling (1901-1994) on ainoa ihminen, joka on voittanut yksinään kaksi eri kategorian Nobel-palkintoa. Kemiasta hänet palkittiin Nobelilla vuonna 1954 ja rauhasta vuonna 1962.

Pauling vakuuttui ylimääräisen C-vitamiinin tärkeydestä 1960-luvun lopulla. Hän alkoi ottaa C-vitamiinia kolme grammaa päivässä estääkseen keväiset ja syksyiset flunssat. Määrä on valtava, sillä nykyinen suositus terveelle aikuiselle Suomessa on 75 milligrammaa C-vitamiinia päivässä. Pauling otti vitamiinia 40-kertaisen määrän päivässä.

Vuonna 1970 Pauling julkaisi ensimmäisen kirjan C-vitamiinin hyödyllisyydestä. Koska hän oli kuuluisa tiedemies, media otti hänet heti tosissaan.

Pauling väitti, että gramma C-vitamiinia päivässä vähentää ihmisten todennäköisyyttä saada flunssa 45 prosentilla. Jotkut kuitenkin tarvitsisivat paljon suurempia annoksia C-vitamiinia.

Pauling kirjoitti kollegojensa kanssa monia tieteellisiä papereita ja teki useita kokeita asiaan liittyen. Samalla hän julkaisi uusia populäärejä teoksia. Hän saarnasi C-vitamiinin hyvyydestä televisiossa.

Vielä enemmän vitamiineja

Vuonna 1976 Pauling ja hänen tutkimuskumppaninsa julkaisivat tuloksen, jonka mukaan 10 grammaa C-vitamiinia päivässä pidensi kuolemansairaiden syöpäpotilaiden jäljellä olevaa elinikää jopa nelinkertaiseksi.

80-luvun puolivälissä Pauling julkaisi kirjan How to Feel Better and Live Longer, jossa hän argumentoi, että valtavat vitamiinimäärät "voivat parantaa yleistä terveydentilaa - - lisätä elämästä koettua nautintoa ja auttaa sydäntauteihin, syöpiin ja muihin tauteihin".

Julkinen sana kuunteli tarkasti ja antoi Paulingin opettaa ihmisiä televisiossa. Kansa kuunteli ja alkoi syödä ylimääräisiä vitamiineja. Vitamiinivalmisteista tuli nopeasti tuottavaa bisnestä.

Pauling itse oli 80-luvulla ilmeisesti jo siirtynyt syömään 12 grammaa C-vitamiinivalmisteita päivässä. Jos flunssa teki tuloaan, otti Pauling C-vitamiinia 40 grammaa.

Samalla Paulingin ja hänen nimeään kantava instituuttinsa olivat alkaneet suositella myös muiden vitamiinien mega-annoksia.

Kun Pauling sairastui eturauhassyöpään ja hänelle annettiin säteilyhoitoa vuonna 1993, hän sanoi, että C-vitamiini oli hidastanut taudin tuloa ainakin 20 vuotta.

Yhteistyötä terveysteollisuuden kanssa

Linus Paulingin tiede- ja lääketiedeinstituutti perustettiin vuonna 1973. Suurimmat lahjoitukset toiminnalle antoi vuosia Hoffmann-La Roche, lääkefirmamammutti ja siihen aikaan yksi vitamiinilisien suurimmista valmistajista.

70-luvun puolivälissä Pauling auttoi terveysruokateollisuutta lobbaamalla Yhdysvaltojen liittovaltiota heikentämään elintarvike- ja lääkeviraston toimivaltaa. Kansalaisten suoja liioiteltuja ja vääriä tuotteiden terveysväitteitä kohtaan heikkeni radikaalisti.

Käytännössä kaikki väitteet todistettu vääriksi

Paulingin vitamiiniväitteistä lähes kaikki on todistettu vääriksi. Suurin osa todistettiin humpuukiksi jo Paulingin elinaikana, mutta hän ei kuunnellut. Päinvastoin, hän muuttui näkökannassaan vielä jyrkemmäksi ja hyökkäsi useita tieteellisiä tutkimuksia vastaan.

Monet olivat sitä mieltä, että suuri tiedemies oli muuttunut puoskariksi.

Jo vuosikymmeniä sitten havaittiin, että liiallisilla vitamiinimäärillä on ihmiselle haitallisia terveysvaikutuksia. Lisäksi ainakin hiirissä valtavat C-vitamiinimäärät ovat nopeuttaneet syövän etenemistä.

Nyt ravintolisistä ylipäätään on saatu uutta ja huolestuttavaa tutkimustietoa.

Paulingin vaikutusvalta oli niin suuri, että hän onnistui lumoamaan televisioyleisön ylimääräisten vitamiinien autuudesta.

Suuri osa teki työtä käskettyä ja osti supermarketista pötkön vitamiinipillereitä. Terveysteollisuus kiitti ja kehitteli uusia ravintolisiä.

Lähteet:

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.