Tohtori Tolonen tyrmää ravintolisätutkimuksen - "Noustu latvasta puuhun"

Viime päivinä Suomessa on keskusteltu paljon tutkimuksesta, jonka mukaan ravintolisien käytöstä ei ole juuri hyötyä esimerkiksi kansansairauksien ehkäisyssä. Minnesotan ja Itä-Suomen yliopistojen yhteistutkimuksen mukaan muun muassa monivitamiini-, foolihappo- ja rautavalmisteiden käyttö voi jopa lisätä kuolleisuutta.

Myös THL on Suomessa todennut, että Suomessa ainoastaan D-vitamiinin käyttö on tarpeellista terveillä ja monipuolisesti syövillä ihmisillä.

Lääketieteen ja kirurgian tohtori Matti Tolonen pitää tutkimustulosta hyvin yllättävänä. Tohtori Tolonen tunnetaan Suomessa myös luontaislääketieteen uranuurtajana.

– Tutkimustulos on oikeastaan kaikkea sitä vastaan, mitä olen 30 vuoden kokemukseni aikana oppinut. Se on vähän sama asia kuin sanoisi, että liikunta on epäterveellistä.

Tutkimuksen lähtökohdassa pahoja puutteita

Tolosen mukaan tutkimuksessa on "noustu latvasta puuhun" eli sen alkuasetelmassa on pahoja puutteita. Tolonen muistuttaa, että tutkimuksessa kysyttiin amerikkalaisilta naisilta ainoastaan, mitä lisäravinteita he ovat käyttäneet. Näin saadut tulokset eivät ole Tolosen mukaan luotettavia.

– Luotettavampi asetelma olisi ollut sellainen, että olisi ollut ryhmä, joka ei syö lisäravinteita ja sitten toinen verrokkiryhmä, joille annetaan lisäravinteita. Näin tulokset olisivat olleet luotettavampia.

Kuolemien taustalla voisi Tolosen mukaan olla esimerkiksi kolesterolilääkitys, jota alettiin antaa terveille ihmisille suunnilleen samaan aikaan kuin ravintolisä-tutkimus aloitettiin.

Tolonen viittaa muun muassa tutkimukseen, jossa todettiin, että kolesterolia alentavan lääkityksen käyttö lisää kuolleisuutta ikäihmisissä. Ravintolisä-tutkimuksessa esimerkiksi tällaisen taustatekijän osuutta ei ole Tolosen mukaan huomioitu.

Tutkijatkaan eivät hänen mukaansa tiedä, sairastelivatko kuolleet useammin kuin muut.

– Jälkeenpäin on sitten saatu tilastollisia yhteyksiä ravintolisiin ja kuolemiin, mutta ei kuitenkaan kausaalista syy-yhteyttä ravintolisien syömisen ja kuolemien kanssa. Ja näin tutkijat itsekin toteavat. Samalla menetelmällä tutkimustulos voisi olla se, että lääkkeet lisäävät kuolleisuutta. Totta kai lääkkeitä syövät kuolevat useammin, koska heillä on sairauksia.

Amerikkalaisilla tehtyä tutkimusta ei voi soveltaa Suomeen

Myös pelkästään amerikkalaisilla tehdyn tutkimuksen soveltaminen Suomeen on Tolosen mukaan ongelmallista. Yhdysvalloissa ravintolisien markkinoita ei valvota, ja hänen mukaansa esimerkiksi vitamiinivalmisteiden pitoisuudet voivat olla jopa 100-kertaisia saantisuosituksiin nähden.

Suomessa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira pitää Tolosen mukaan huolen siitä, että ainakaan luotettavista liikkeistä ostetuissa valmisteissa ei ole tällaisia pitoisuuksia.

Tolonen pitää kummallisena myös sitä, että Itä-Suomen yliopisto julkaisi tiedotteen tutkimuksesta ennen kuin koko tutkimus oli esimerkiksi toimittajien luettavissa. Tämän takia ensimmäiset jutut siitä olivat hänen mukaansa yksipuolisia.

– Vähän tarkoitushakuiselta tämä vaikuttaa, Tolonen toteaa.

Tolosen mukaan hyöty lisäravinteista on hänen 30 vuoden kokemuksensa perusteella kiistaton. Ne täydentävät ravintoa, parantavat immuunijärjestelmän toimintaa ja vähentävät sairastumisen riskiä.

Jo sairastuneilla niillä voidaan hänen mukaansa vähentää lääkityksen tarvetta, mikä puolestaan vähentää lääkkeistä aiheutuvia sivuvaikutuksia.

– Kyllä myös ihmisiltä 30 vuoden aikana saatu palaute todistaa tämän. Lisäravinteista tosiaan on hyötyä, Matti Tolonen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat