Kutsumaton vierasjoukko häviää harmittomilla ansoilla

Ensin niitä on yksi, sitten yksitoista ja lopuksi niin monta, että laskeminen on mahdotonta. Banaanikärpästen vallatessa keittiön kannattaa ottaa tehokkaat karkotuskonstit käyttöön.

Kesällä keittiöön ilmestyy pieniä, punertavia banaanikärpäsiä melkein huomaamatta. Ne lisääntyvät nopeasti, jonka vuoksi niiden karkottamiseen on hyvä ryhtyä heti ensimmäisen kärpäsen ilmestyttyä näköpiiriin.

Banaanikärpäset ovat persoja makealle, jonka vuoksi pöydälle ei pitäisi jättää hedelmiä tai marjoja pitkäksi aikaa. Kaupasta ostetut hedelmät on hyvä pestä kotiin tullessa, sillä banaanikärpäsen toukkia voi olla niiden kuorissa. Myös kompostiämpärin ahkera tyhjentäminen ja tyhjien pullojen vieminen kauppaan estävät kärpästen ilmaantumista.

Jos kuitenkin käy niin, että kärpäset ovat tehneet keittiöstäsi tukikohdan, ala valmistella makeita syöttejä niiden poistamiseksi. Nopein keino on toki tarttua imuriin mutta pitkällä tähtäimelle seuraavien syöttien valmistaminen antaa parhaan lopputuloksen.

Tiskiainetta ja viinietikkaa

Sekoita esimerkiksi juomalasiin tai tyhjään jogurttipurkkiin omenaviinietikkaa ja vettä. Lisää seokseen muutama tippa nestemäistä tiskiainetta ja ripaus sokeria. Voit tehdä useampia kuppeja keittiöön, sillä kärpäset hakeutuvat makean nesteen äärelle ja uppoavat siihen. Kupit kannattaa sijoittaa lähelle kasveja tai hedelmiä.

Vihanneksia muovipussissa

Jätä muutama pala tuoretta tomaattia tai omenaa avonaiseen muovipussiin ja jätä pussi yön yli paikalle, missä säilytät yleensä hedelmiä. Kärpäset hakeutuvat herkkujen äärelle. Sulje pussi aamulla ja vie se heti roskikseen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat