Kurkut hurmaavat keväisellä raikkaudella

Suomalaisten suosikkivihannes kurkku avaa jälleen kevätkautensa. Kevätaurinko on hellinyt kurkkujen pintaa ja antanut niille metsänvihreän ulkoasun. Kurkun makuun tutustuu helpoimmin, kun tarttuu kurkusta reilusti kiinni ja haukkaa kunnon suupalan. Samalla silmät voi sulkea, tuntea raikkaan kurkun rapsahtelevan suussa ja maistaa sen virkistävän maun.

Kurkuista on tullut yksi suomalaisten suosituimmista vihanneksista. Mieto maku miellyttää niin lapsia kuin aikuisia. Me suomalaiset olemme intoutuneet valmistamaan yhä enemmän värikkäitä salaatteja ruokien lisäkkeiksi ja myös pääruoiksi. Salaateissa kurkulla on itseoikeutettu rooli makua ja koostumusta raikastamassa. Perinteisen salaatin lisäksi kurkku sopii mainiosti myös muuhun ruoanlaittoon. Esimerkiksi wokkiruokiin se lisätään vasta aivan viimeisenä, jolloin sitä ei kypsennetä kokonaan. Lämpimissä ruuissa kurkut ovat parhaimmillaan, kun niiden annetaan hiukan pehmentyä pinnastaan. Näyttävimmillään kurkku on näissä ruuissa kuutioina, joista osa kuoresta on raastettu raitoina pois ennen paloittelua.

Kuuma kurkkukeitto kuuluu kevääseen

Kuumassa kurkkukeitossa, yhdistetään sipulin, herkkukurkun ja tuorekurkun maku. Keitto sopii kevyeksi lounaaksi tai keväisten juhlien aloittajaksi. Näyttävän ja myös juhlavamman keitosta saa koristamalla sen ranskankermalla ja tuoreilla yrteillä.

Moni on jo tutustunut pirteänmakuisen tsatzikiin, mutta myös intialaisesta keittiöstä löytyy oma kurkkuherkku. Kurkusta valmistettu kurkkulassi on mintunmakuinen ja samettinen juoma, joka sopii vaikka keväisen brunssin alkujuomaksi tai sillä voi lempeästi käynnistää esimerkiksi viikonloppuaamuja. Kurkkulassin makua voi muuntaa erilaisten yrttien avulla tai lisäämällä lassiin esimerkiksi ruusuöljyä sunnuntaiaamuna. Lassi-juomat tarjotaan yleensä itämaisten ruokien kanssa viilentämään ruoan tulisuutta. Pähkinäinen kurkkusalaatti sopii myös moneen keväiseen kattaukseen. Se tuo väriä grillipöytään ja on sopivan kevyttä, mutta ruokaisaa myös iltapalana nautittuna. Kun tästä salaatista haluaa vahvemman muunnoksen, lisätään siihen chilikastiketta. Sama sekoitus muuttuu thaimaalaiseksi, kun joukkoon ripotellaan tuoretta korianteria.

Säilytä kurkut oikein

Kevätkurkkujen raikkaus säilyy parhaiten huoneenlämmössä tai viileäkaapissa yli 10 asteen lämmössä muovikääreessä haihdutukselta suojattuna. Jääkaapissa maku vetistyy ja iän myötä kurkku myös kitkeröityy. Parhaimmillaan kurkut ovat alle viisi vuorokautta vanhoina keruun jälkeen, joten ne kannattaa laittaa tarjolle heti oston jälkeen. Kaupassa hyvän kurkun tunnistaa kiinteästä olomuodosta ja tumman vihreästä väristä.

Kurkkufaktaa:

Suomalaiset syövät kurkkuja vajaa kahdeksan kiloa henkeä kohti vuodessa. Kurkun kulutus on kasvanut voimakkaasti 1970-luvulta lähtien, jolloin kasvihuonekurkkujen viljely yleistyi. Suuri osa kurkuista syödään kevään, kesän ja alkusyksyn aikana. 1990-luvulta lähtien suomalaiset ovat lisänneet kurkkujen käyttöä myös talvella. Syynä tähän on se, että kotimaisia kurkkuja on ollut saatavilla ympäri vuoden valoviljelytekniikan kehittymisen myötä. Kurkkuja tuodaan edelleen talviaikaan Suomeen lähinnä Espanjasta ja Hollannista.

Kurkkureseptejä:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja