Kurkku on varma kevään merkki

Raikkaat uuden sadon kasvihuonekurkut ovat varmoja merkkejä keväästä. Jokainen aurinkoinen kevätpäivä saa aikaan kurkkukasvustossa reippaan kasvupyrähdyksen. Tästä syystä tarjonta vähittäiskaupoissa lisääntyy. Kevät myös alentaa mukavasti kurkun hintaa. Perinteisesti kurkkuja on totuttu käyttämään salaateissa ja leivän päällä, mutta kevään kunniaksi tästä mehevästä ja kevyestä kasviksesta voi loihtia aterioita niin juhlaan kuin arkeen.

Kurkku sopii myös noutopöytään

Kurkku on mainio juhlaherkku. Noutopöydän ruokajuomia voi tarjoilla koverretusta kurkkusnapsilasista tai pitemmästä pikarista. Kurkusta leikataan sopivan mittainen pala, jonka sisus koverretaan teelusikalla ontoksi. Koverrettua sisusta voidaan soseuttaa juomien, salaattien tai jälkiruokien joukkoon. Kurkun maku raikastaa monen juoman makua ja varsinainen juomapikari päätyy vappuskoolauksen jälkeen alkupalana vatsalaukkuun luontoa tai illan tiskaria kuormittamatta. Myös muut vappuruoat voidaan tehdä nopeasti ja kevyesti kurkkupohjaisina.

Ateria aloitetaan Välimeren tyyliin raikkaalla kurkkusalaatilla, johon täyteläisyyttä tuovat kirsikkatomaatit ja fetajuusto. Pääruuaksi tarjotaan lihaa tai kalaa, joka tarjoillaan kevyesti wokattujen seesaminsiemenkurkkujen kera. Jälkiruuaksi sopivat jäätelöllä ja suklaakekseillä täytetyt kurkkuveneet.

Brunssilla maistuvat kurkku-siika hapankorppupalat. Nämä suolapalat valmistetaan jo edellisenä päivänä. Täytetyt hapankorput kääritään folioon ja niiden annetaan vetäytyä maustuviksi viileässä yön yli. Hapankorppupalat sopivat myös alkupaloiksi. Jos juhliminen väsyttää, vanha raikastava vinkki auttaa ainakin silmäpussien hoidossa. Ohuet kurkkuviipaleet kasvoille ja hetkeksi lepäämään. Olo on taas raikas ja juhlahymy kestää.

Kurkku-vinkki:

Kurkun maku ja rapea rakenne säilyvät parhaiten, kun kurkut pidetään 12 - 13 asteen lämmössä. Tätä kylmemmässä tuoreen kurkun maku heikkenee selvästi. Huoneenlämpö on kurkulle parempi vaihtoehto kuin jääkaappilämpötila. Kurkkujen maku on parhaimmillaan tuoreena, joten kurkkuja kannattaa hankkia jokaisen ostoskerran yhteydessä sopiva määrä. Kurkut säilyttään erillään tomaateista ja hedelmistä, jotka erittävät kasvien kypsymistä ja vanhenemista edistävää etyleeniä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja