Kuopion iskun tutkinnanjohtajalla käsitys teon motiivista – tekijä vakavasti loukkantunut, poliisi ampui jalkaan

Poliisilta uutta tietoa Kuopion tutkinnasta – epäiltyä esitetään tänään vangittavaksi 10:44

Kuopion koulusurmasta vangittu Joel Marin on edelleen sairaalassa.

Pohjois-Savon käräjäoikeus vangitsi tänään Joel Otto Aukusti Marinin todennäköisin syin epäiltynä murhasta ja 9 murhan yrityksestä. Syyte on nostettava 13.2.2020 mennessä.

Vuonna 1994 syntynyt Marin hyökkäsi suurella teräaseella varustautuneena Savon ammattiopiston tiloihin Kuopiossa tiistaina. Iskussa kuoli yksi nainen ja haavoittui epäillyn lisäksi yhdeksän ihmistä. Kaikki loukkaantuneet henkilöt olivat sisällä luokkahuoneessa.

Keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Olli Töyräksen mukaan epäiltyä on kuultu useaan otteeseen. Hän kommentoi vangitsemisistunnon jälkeen välejä epäiltyyn ”asiallisiksi”, mutta ei kertonut tarkemmin sitä, mitä Marin on kuulusteluissa kertonut.

Marin on tällä hetkellä sairaalassa, ja häntä kuultiinkin oikeudessa videoyhteyden välityksellä. Poliisi ampui häntä kiinniottotilanteessa jalkaan.

Töyräs ei tiennyt sitä, koska Marin pääsee pois sairaalasta.

– Se on täysin lääkäreiden harkinnassa.

Sen jälkeen hänet siirretään vankilaan. Marin on tähän asti ollut poliisivartioinnissa sairaalassa, mutta tästä eteenpäin hänen vartioinnistaan vastaavat vankilaviranomaiset.  

Tutkinnanjohtajan mukaan heillä on käsitys motiivista, mutta sitä hän ei lähtenyt median edessä avaamaan. Yksi selvittelyn alla oleva seikka on myös se, valittiinko uhrit sattumanvaraisesti.

– Hänen henkilöhistoriansa ei millään tavalla korreloi tai keskustele tämän väkivallan teon kanssa, Töyräs sanoo.

Marin sytytti myös tulipalon Savon ammattiopiston tiloissa. Töyräksen mukaan tulipalo aiheutti korjausta vaativia toimenpiteitä.

Marin oli varustautunut hyökkäykseen suurikokoisella teräaseella. Poliisi tietää mistä epäilty hankki aseen, mutta ei kertonut sitä. Marinilla oli mukanaan myös ilma-ase, ja poliisin mukaan sen käyttötarkoitusta selvitellään.

Tapaukseen liittyen poliisi on kuulustellut kymmeniä ihmisiä.

– Kaikkia todistajia ei ole tavoitettu tai löydetty. Jos joku kokee, että on kerrottavaa poliisille, niin voi olla yhteydessä, Töyräs sanoo.  

Lue myös:

    Uusimmat