Kuohuviinit ja samppanjat makutestissä: Halpamerkki yllätti – erottiko asiantuntija?

Makuja-osio kokosi vapun kunniaksi yhteen skumppatestiryhmän, jossa amatöörit ja yksi asiantuntija maistelivat sokkona kuohuviinejä sekä samppanjaa. Tunnistivatko testiryhmäläiset hyvän samppanjan ja halvan kuohuviinin eron?

Makuja-osion skumppatestiryhmään valikoitui viisi rohkeaa ja janoista maistelijaa. Skumppa-amatöörien lisäksi testaajien joukossa oli myös yksi asiantuntija, suositun ViiniTV–blogin kivenkova viiniammattilainen Ilkka Sirén.

Makuasioistahan ei voi kiistellä, mutta kuohuviinin ja samppanjan maun voi kyllä erottaa sokkonakin. Tunnistiko ammattilainen sokkotestissä kuohuviinien joukosta samppanjat? Oliko testin kallein samppanja amatöörien mielestä hyvää? Mikä edullinen kuohuviini nousi testin yllättäjäksi?

Kokeile myös Makuja-osion testiä: Mikä skumppa sopii sinulle vapuksi?

Skumppatestiryhmä esittelyssä

Liisa

– En tiedä juuri mitään kuohuviineistä. Ostan yleensä keskihintaisia kuohuviinejä, en siis ihan niitä halvimpia. Olen kyllä kovasti juonut.

Mirkku

– Tykkään todella paljon kuohuviineistä ja minun varmaan pitäisi tietää näistä jotain, koska tutuillamme on samppanjatila Ranskassa ja toisilla viinitila. Olen käynyt niissä aika monta kertaa ja ollut erilaisissa esittelyissä. En siltikään tiedä niistä oikein mitään, mutta hyviltä ne maistuvat!

Antero

– Toivottavasti näissä juomissa on jotain eroja. Toivottavasti erotan hyvän samppanjan huonosta kuohuviinistä

Miisa

– Minun pitäisi varmaan tietää näistä jotain, sillä olen ollut ravintola-alalla töissä. Toisaalta, en ole ollut sellaisissa paikoissa, joissa hirveästi tarjottaisiin samppanjaa. Vapaa-ajalla kuohuvat kyllä maistuvat.

Ilkka

– Pyöritän ViiniTV -blogia ja viinihän maistuu! Viimeiset viisi vuotta olen siis höpissyt viineistä ammatikseni. Luulen tietäväni kaiken, mutta oikeasti en tiedä yhtään mitään. Viini on mukavalla tavalla loputtoman monimutkainen aihe.

Näitä maisteltiin:

1. Cava-kuohuviini: Cava Faustino Extra Seco, 8,98 €

Miisa: Olen ihan vakuuttunut, että tämä on kuohuviiniä. Tämä on selllaista halvan ja tunkkaisen makuista. Arvosana 6

Liisa: Tämä ei ollut erityisen hyvää, eikä erityisen pahaa. Veikkaisin, että tämä on hieman laadukkaampaa kuohuviiniä. Aika pliisu, mutta ostaisin. Arvosana 7

Mirkku: Arvelisin, että tämä on samppanjaa. Maistoin viimeksi tämän makuista samppanjaa. Aika kitkerää ja vahvaa. Arvosana 8

Antero: Vaikea sanoa kyllä. Aika vaaleaa, tuoksu ei ole kauhean hyvä. Valjun makuinen. Ehkä samppanjaa? Arvosana 7

Ilkka: Tämä on aika väsynyt vedätys. Tästä tulee mieleen nämä halvat uutuussamppanjat, jotka myy pelkällä nimellä. Väljähtänyt fiilis verrattuna muihin. Monissa muissa tulee sellainen mousse suuhun, tämä menee vaan kurkusta alas ilman suurempaa kuplimista. Samppanjan nimen varjelemiseksi haluan sanoa, että tämä on kuohuviiniä. Arvosana 6

YHTEISPISTEET: 34

2. Samppanja: Bollinger Special Cuvée, 49,90 €

Liisa: Tässä on todella kirpeä tuoksu. Ei hirveästi kupli. Kitkerän katkera jälkimaku. Sanon, että tämä on ihan halpisosastoa, kuohuviiniä. Arvosana 5

Miisa: Minä taas sanon, että tämä on samppanjaa! Pahan makuista samppanjaa tosin. Arvosana 7.

Mirkku: Todella pahaa mielestäni. En joisi vaikka tämä olisi maailman kalleinta samppanjaa. Todella tunkkainen. Maistuu Alkon halvimmalta kuohuviiniltä. OKSETTAVAA! Arvosana 5.

Antero: Haju tuo jo mieleen halvan kuohuviinin. Tuoksu hieman pistävä. Kyllä tätä juoda voi. Arvosana 6.

Ilkka: Veikkaisin, että tämä on samppanjaa. Tämä on hyvä ja nuori samppanja. Kuplat nousee voimakkaasti esille. Aromimaailmaltaan täältä löytyy hieman hiivaleipää. Ei ole niin tuttifruttinen kuin monet kuohuviinit. Arvosana 8.

YHTEISPISTEET: 31

3. Kuohuviini: Codorníu Reina Maria Christina Blanc de Noirs Brut Reserva, 18,98 €

Liisa: Ei kupli juuri yhtään. Mitäänsanomaton kuohuviini. Arvosanaksi 5 siitä, että joku on nähnyt vaivaa ja laittanut tämän pulloon.

Mirkku: Luulen, että tämä on kuohuviiniä. Voisihan tätä juoda. Tästä voisi tehdä ihan hyviä drinkkejä. Arvosana 7.

Miisa: Lattea kuohuviini. Arvosana 6.

Antero: Samoilla linjoilla, kuohuviiniä. Voisi juoda. Varsinkin jos enemmän juo, niin tämä vetisyys voi olla ihan hyvä. Sopisi siis vapuksi! Voisi tämä sopia myös kylpyvedeksi. Arvosana 6.

Ilkka: Veikkaan myös kuohuviiniä. Tässä on vähän epämiellyttävä raa’an omenan ja lipsipäärynän maku. Tästä tulee vähän sellainen halvan viinin klangi. Rakenteesta puuttuu paljon. Jälkimaku jättää tahmean, ikävän omenan maun. Arvosana 6,5.

YHTEISPISTEET: 30,5

4. Kuohuviini: Pongrácz, 13,58 €

Liisa: Tämä on sitä halvinta kuohuviiniä taas. Tämä maksaa ehkä vitosen pullolta. En ostaisi, vaikka olisi maailman hienointa. Arvosana 4,5

Miisa: Minusta tämä on samppanjaa ja tästä tulee vähän sellainen moussemainen fiilis. Todella hyvä vappupäivän juomaksi. Arvosana 7,5

Mirkku: Tykkään tästä. Vähän parempaa kuin edellinen. Luulen, että on kuohuviiniä. Arvosana 7

Antero: Luulen myös, että tämä on kuohuviiniä. Tätä meni taas koko lasillinen, koska mausta ei oikein saanut kiinni. Vähän vetinen, maku ihan ok. Arvosana 7,5.

Ilkka: Tämä on kuohuviini, jota iso osa suomalaista tulee juomaan vappuna. Tästä tulee mieleen keskitason cava Espanjasta.Nekin on tehty samppanjametodilla, joten se voi tuoda siihen hieman samppanjatyyliä. Aromeissaan kuitenkin liian vihreä ollakseen samppanjaa. Arvosana 7

YHTEISPISTEET: 33,5

5. Kuohuviini: Pol Rémy Demi-Sec, 7,09 €

Liisa: Tämä haisee permanenttiaineelle. Hajusta huolimatta tämä on hyvää. Uskaltaisin veikata, että kyseessä on samppanja. Arvosana 8

Miisa: Haju on todella erikoinen, mutta maistuu hyvältä. Olen samalla linjalla, että tämä on samppanjaa. Arvosana 8.

Mirkku: Todella makeaa. Arvelen, että tämä on kuohuviiniä. En tykkää hajusta enkä mausta. Arvosana 5.

Antero: Maku on ihan hyvä ja erikoinen. Hajun kanssa samoilla linjoilla kuin muut. Tämä voisi olla joku erikoisemman makuinen samppanja, ehkä kalliskin. Arvosana 8,5

Ilkka: Tämä on kuohuviiniä. Haju tulee varmasti siitä, että tässä on käytetty jotain ei kuohuviinille niin tyypillistä rypälelajiketta. Taustalta tulee läpi sulfur, mikä on mielestäni virhe tässä viinin teossa. Huonosti tehty. Veikkaan, että tämä saattaisi olla halvin kuohuviini. Tätä näkee vappuna Kaivarissa paljon. Epämiellyttävää monella tapaa. Arvosana: 5

YHTEISPISTEET: 34,5

6. Samppanja: Bollinger Rosé Brut, 59,90 € (Alkon tilausvalikoima)

Liisa: Ihan kohtalainen, mutta olen juonut parempaakin. Saisi olla enemmän kuplia. Kuohuviini. Arvosana 7.

Miisa: Muistuttaa eniten sellaista teiniskumppaa. Pohjanoteeraus. Arvosana 5,5,

Antero: Voimakas, pistävä ja aika tumma. Ei yllättävä. Vähän huono. Kuohuviini. Arvosana 6.

Mirkku: Kyllä tätä voisi juoda. Kuohuviiniä. Arvosana 7.

Ilkka: Tämä on samppanja. Tulee samppanjalle tyypillisiä marenkimaisia aromeita esiin. Tämä on kypsynyt varmaan vähän aikaan tynnyrissä. Vähän öljyisyyttä mukana. Tykkään tästä. Arvosana 8,5.

YHTEISPISTEET: 34

7. Samppanja: Mumm Cordon Rouge Brut, 41,50 €

Liisa: Minun suosikkini näistä kaikista. Tämä on kyllä ihan varmasti samppanja. Uskaltaisinko veikata, että tämä on omaa suosikkiani, Veuve Qliquot –samppanjaa? Pienet poreet ja oikeanlainen samppanjan tuoksu. Arvosana 9.

Miisa: Minusta tämä menee taas teiniskumppakategoriaan. Arvosana 7

Mirkku: Aika samanlaista matskua kuin äsken. Ihan jees, kuohuviiniä. Arvosana 8.

Antero: Tuoksu ja maku on ihan hyvä. Ei mitenkään luotaantyöntävä. Ehkä kuitenkin kuohuviiniä? Arvosana 8

Ilkka: Tämä on joko nuorekas samppanja tai sitten todella laadukas kuohuviini. Tästä olen kyllä nyt kahden vaiheilla. Kallistuisin samppanjan puolelle. Arvosana 7,5

YHTEISPISTEET: 39,5

8. Cava-kuohuviini: Anna de Codorníu Brut Rosé, 12,10 € (Alkon tilausvalkoima)

Liisa: Veikkaisin, että tämä on rosé-samppanjaa. Minun makuuni aivan liian makeaa. Arvosana 7.

Mirkku: Tykkään tästä. Voisin valita tämän vappujuomakseni. Rosé vetoaa minuun, tykkään! Veikkaan, että tämä on kuohuviiniä. Arvosana 8.

Antero: Ihan hienostunut ja hyvä juoma. Tuntuma on vähän sama kuin edellisessä. Laadukas. Olkoon sitten samppanjaa. Arvosana 7,5

Miisa: Edullinen samppanja. Arvosana 7.

Ilkka: Tässä on joku aromi, joka pistää kampoihin, että tämä ei olisi samppanjaa. Tietynlainen terävyys. Ehkä liian kukkainen ja hedelmäinen. Väri kallistuu taas enemmän samppanjaan. Aikamoinen hiustenhalkoja. Luottaisinko nyt ensimmäiseen mielikuvaan? Sanoisin, että tämä on rosé-samppanja. Arvosana 7.

YHTEISPISTEET: 36,5

9. Samppanja Louis Roederer Brut Premier, 44,90 €

Mirkku: Todella hapan. Nousee suuhun sellainen vaahto. En tykkää. Tämä on kuohuviiniä. Arvosana 6.

Miisa: Tämä on kuohuviiniä ja huonoa sellaista. Arvosana 6.

Liisa: Keskihintaista kalliimpaa kuohuviiniä. Arvosana 7.

Antero: Hapan on ja pikkuisen pistävä maku. En kauheasti tykkää. Perus kuohuviini. Arvosana 7.

Ilkka: Mielestäni tämä on samppanja jälleen kerran. Ei halvan kuohuviinin aromeita. Hiivaleipä nousee. Hyvä suutuntuma. Ei tämäkään mikään huippuluokan samppanja ole. Arvosana 6,5.

YHTEISPISTEET: 32.5

Tässä on makutestin TOP 3 -lista:

Kuten testin tuloksista huomaa, makuja on monia ja kallis hintalappu ei aina tarkoita sitä, että juoma olisi kaikkien suosikki. Testiryhmän asiantuntija, ViiniTV-blogin Ilkka suoriutui tehtävästään mainiosti ja arvasi yhdeksästä juomasta kahdenksan oikein. Nämä juomat voittivat Makuja-osion suuren skumppatestin yhteispisteiden perusteella:

1. Mumm Cordon Rouge Brut, 41,50 €

2. Anna de Codorníu Brut Rosé, 12,10 € (Alkon tilausvalkoima)

3. Pol Rémy Demi-Sec, 7,09 €

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja