Kunta-ala ennakoi poikkeuksellisen paljon irtisanomisia ja lomautuksia: jopa 750 työntekijälle kenkää

Kunta-alan vaikea taloudellinen tilanne näkyy poikkeuksellisen suurina lomautuksina ja irtisanomisina, kertoo KT Kuntatyönantajat.

KT:n ajankohtaisselvityksen mukaan kunnat ja kuntayhtymät arvioivat joutuvansa tänä vuonna irtisanomaan yli 750 työntekijää. Lomautuksia arvioidaan tulevan yli 8 100 ihmiselle, joka on 2,5 prosenttia koko henkilöstöstä. Suurempiin irtisanomisiin on KT:n mukaan kuntasektorilla jouduttu viimeksi 1990-luvun lamavuosina.

Kokonaisuudessaan kunta-ala sopeuttaa henkilöstömenojaan tänä vuonna arviolta 1,7 prosenttia, joka tarkoittaa 359 miljoonaa euroa. Yhteensä koko kunta-alan työvoimakustannukset ovat 21,12 miljardia euroa.

KT kertoo, että suurin osa kunta-alan henkilöstösäästöistä hankitaan kuitenkin muilla keinoin kuin lomautuksilla ja irtisanomisilla.

– Muihin keinoihin kuuluvat muun muassa toiminnan tehostaminen työjärjestelyillä ja uusilla toimintatavoilla, rekrytoinnin tiukentaminen sekä luonnollisen poistuman hyödyntäminen. Sijaisten ja määräaikaisten käyttöä pyritään yhä vähentämään, KT kertoo tiedotteessa.

Henkilöstömenoja voidaan vähentää myös esimerkiksi toimintoja supistamalla tai ulkoistamalla. Palvelujen karsiminen ei useinkaan ole mahdollista, koska monet kuntapalvelut perustuvat lainsäädäntöön.

Lue myös:

    Uusimmat