Kumpi voittaa treeniruokana: Banaani vai maito?

Tuoreen urheilujuomatutkimuksen mukaan urheilujuomien pahimpiin kilpailijoihin kuuluvat vesi, banaani ja maito.

Suomessa ensimmäistä kertaa toteutettu, Testin Lab Finlandin urheilujuomatutkimus selvitti suomalaisten urheilujuomakäyttäytymistä, syitä juomien käyttämättömyyteen sekä tulevaisuuden urheilujuomatoiveita.Tutkimuksessa oli mukana 26 urheilujuomamerkkiä, joista puolet kotimaisia. Tutkimukseen vastasi 2510 liikkujaa huippu-urheilijoista terveysliikkujiin.

Tutkimuksen mukaan urheilujuomien pahin kilpailija Suomessa on tavallinen hanavesi.

– Nykyisten urheilujuomien käytössä maku ratkaisee eniten. Paha maku on myös iso käyttämättömyyden syy. Vesi on urheilujuomien pahin kilpailija. Moni liikkuja täyttää sporttipullonsa treenipaikalla ja puhdas vesijohtovesi korvaa urheilujuomat, Ari Puro-Aho Testing Labista summaa tuloksia.

Voittaako banaani vai maito?

Erilaisten urheilujuomien kilpailijoiksi tutkimustuloksissa nousevat veden rinnalle myös perinteiset treeniruoat banaani ja maito. Ravitsemustutkimuksissa on hehkutettu vuorotellen sekä maidon että banaanin tehoa treeniherkkuina, mutta kumpi näistä vaihtoehdoista on sitten todellisuudessa parempi?

Koulutuskeskus Trainer4You:n ravitsemusasiantuntija Riitta Sallisen mukaan molemmista ruoista voi olla hyötyä, mutta kaikki riippuu kuitenkin syömishetkestä.

– Banaanista saa toki energiaa, mutta ne ovat lähinnä hiilihydraatteja, eikä proteiineja. Banaani ei ole siis monipuolinen palautumisruoka. Se on helppo ruoka, joka sopii syötäväksi ennen treeniä tai jopa treenin aikana.

– Riippuu siis ihan siitä, mitä hakee. Haluaako syödä ennen treeniä, treenin aikana vai treenin jälkeen? Treenin jälkeen banaania parempi vaihtoehto on kyllä maito, jos pitää näiden kahden väliltä valita, Sallinen toteaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja