Yllä olevassa kuvassa esitetyt ruokalautaset ovat hyvin pelkistetty ja karkea esimerkki ruuan ympäristövaikutuksista. Ne antavat kuitenkin osviittaa siitä, mitä kannattaa ja mitä ei kannata syödä, jos tähtäimenä on ympäristökuormituksen vähentäminen
Eri ruoka-aineiden ympäristövaikutukset ja muut vastuullisuuteen liittyvät tekijät vaihtelevat suuresti riippuen siitä, millä mittareilla ja näkökulmilla asiaa tutkitaan ja pyritäänkö niitä arvottamaan suhteessa toisiinsa.
Tulokset voivat olla erilaisia, kun tarkastellaan ruoka-aineiden vesijalanjälkeä, ilmastovaikutuksia tai rehevöittäviä vaikutuksia tai esimerkiksi eläinten terveyttä ja hyvinvointia.
Kotimaisenkaan ruuan ympäristövaikutukset eivät ole automaattisesti aina tuontiruokaa pienemmät, ja siinäkin on vaihtelua eri ympäristövaikutusten suhteen.
2:02
Yhtä totuutta ympäristövaikutuksista ei ole
– Varsinkaan pitkät kuljetusmatkat eivät automaattisesti tee tuotteista ympäristön kannalta olennaisesti suuripäästöisempiä. Itse tuotannolla, biologisilla prosesseilla ja tehokkuudella ja niiden kautta muodostuvilla ympäristövaikutuksilla on huomattavasti suurempi merkitys, kertoo erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri Luonnonvarakeskuksesta (Luke).



