Kultaleijona aiheutti kohun SM-liigan siirtorajalla – kertoo MTV Urheilulle shokkilähtönsä syyt: "Aloin kipuilla"

Maalikooste: KooKoo - Jukurit 7:20
Jukurit haki kolme pistettä Sumulaaksosta keskiviikkona. Ottelun jälkeen Tuohimaan sopimuksen purusta tiedotettiin.

Leijonissa MM-kultaa ja olympiavoiton viime kaudella napannut maalivahti Frans Tuohimaa jätti yllättäen Mikkelin ja Jukurit siirtorajan viimeisillä metreillä. Kokenut veräjänvartija avaa kohahduttanutta päätöstään MTV Urheilulle.

Jukurit haki todellisen kuuden pisteen päänahan keskiviikkona Kouvolasta. Pudotuspelitaistelun kannalta elintärkeän voiton jälkeen seura pudotti ison uutisen.

Kuluvaksi kaudeksi SM-liigaan palannut maalivahti Frans Tuohimaa hyvästeli joukkueen omasta aloitteestaan, kun siirtoikkunan sulkeutumiseen oli vain pari tuntia. Tuohimaa siirtyy loppukaudeksi SHL:n Skellefteåhon. 

– Tämä ei ole impulsiivinen päätös. Olen käynyt kauden aikana itseni kanssa läpi paljon asioita, Tuohimaa taustoittaa ratkaisuaan MTV Urheilulle. 

Tuohimaa saapui Mikkeliin ja SM-liigaan sen jälkeen, kun sai purettua sopimuksensa KHL-seura Neftekhimikin kanssa. Syyt Venäjältä lähtöön ovat koko maailmalle tiedossa.

Kuluva kausi on henkilökohtaisten tulosten valossa Tuohimaalle pettymys. Kun peli ei tolppien välissä kulkenut, alkoi vaikea tilanne raastamaan henkistä hyvinvointia pikku hiljaa enemmän ja enemmän. 

– Sitten kun alkaa kyseenalaistamaan sen, että tässä ympäristössä ja kokonaisuudessa ei koe pystyvänsä parhaimpaansa, on mietittävä muita vaihtoehtoja, Tuohimaa prosessoi.

Leijonien kolmosvahtina MM-kultaa ja olympiavoittoa kaudella 2021–2022 juhlinut Tuohimaa tiedostaa, että vastuu suorittamisesta on viime kädessä hänellä itsellään. HIFK-kasvatti pelasi Jukureissa tällä kaudella 34 ottelua, mutta torjuntaprosentti jäi alle 90:n. 

Jokisen kanssa sujut 

Jukurien päävalmentaja Olli Jokinen antoi tapauksesta oman näkemyksenä Iltalehdelle heti purku-uutisen jälkeen. Tuohimaa huitaisee kaikki puheet välirikosta tai kommunikaatio-ongelmista väkevästi alas. 

– Olemme käyneet hyviä keskusteluja. Meillä on ollut hyvä suhde koko sen ajan kun olen ollut täällä, Tuohimaa painottaa. 

Jokinen kertoi Iltalehdelle olevansa valmentajana pettynyt kärkivahtinsa ratkaisuun. Tätä lausuntoa Tuohimaa pitää päävalmentajan asemassa Jokiselta luontevana, eikä hän ota sitä henkilökohtaisesti. 

Jukurit-käskijän heitto maajoukkuestatuksella pelaavan vahdin sopimuksen arvosta sen sijaan särähti Tuohimaan korvaan. Jokisen mukaan Tuohimaalla oli  "seurahistorian suurin sopimus".

– Tällä hetkellä palkat eivät SM-liigassa ole avoimia. Niin kauan kuin on päätetty näin, niin silloin palkoista ei puhuta, Tuohimaa toteaa. 

– Tuskin kukaan tosin on ajatellutkaan, että olen täällä ruokapalkalla pelannut, hän hymähtää. 

Jokinen ei halunnut myöhemmin kommentoida Tuohimaan tapausta enempää, vaan antoi viestitse lyhyen kommentin hänestä.

– Olen erittäin pettynyt Fransin päätökseen jättää joukkue tässä vaiheessa kautta, Jokinen viestitti.

"Väärässä paikassa"

Tuohimaa teki sopimuksen Jukurien kanssa viime vuonna hyvissä ajoin. Hän pelasi diilin suhteen KHL-epävakauden jälkeen varman päälle. Veskari pohtii nyt, olisiko sopimusmarkkinoilla pitänyt pysyä kärsivällisempänä. 

Jukurit oli hänen mukaansa oikea ratkaisu juuri siihen hetkeen, mutta ilman surullisia tapahtumia itänaapurissa, olisi Tuohimaa todennäköisesti jatkanut ulkomailla. 

– Melko nopeasti aloin kipuilla sen kanssa, että olen omalla urallani nyt väärässä paikassa. Epäonnistumiset Mikkelissä tuntuivat monin verroin kovemmilta, kuin jos olisi ollut jossain sellaisessa seurassa, jossa lähtökohtaisesti tällä kaudella olisi halunnut olla.

Erityisesti sopimuksen purkamisen kriittinen ajankohta herätti ihmetystä. Jukurit taistelee kynsin hampain pudotuspelipaikasta. Eilisen voiton jälkeen joukkue on kymmenentä, tasapisteissä takana hengittävän HPK:n kanssa.

– Myönnän, että tämä on todella huono aika. EI sitä tarvitse selitellä yhtään, ettenkö olisi jättänyt Jukureita huonoon asemaan. Se oli tässä itselleni se kaikkein kipein kohta, jonka kanssa jouduin painimaan. Silti koen, että tein oikean päätöksen.

Tuohimaan uralle mahtuu paljon jaksoja, jolloin koppi ei ole tarttunut. Niistä on hänen mukaansa aina ajan kanssa selvitty, ja kurssi suoristunut. Tällä kaudella tilanne on kuitenkin ollut erilainen. Koppari ei päässyt vallitsevassa ympäristössä omalle tasolleen. 

SHL-kannua metsästämään

Kun Tuohimaa teki agentilleen selväksi, että haluaa vaihtaa maisemaa, oli vaihtoehtoja muutamia. SM-liigan sisällä siirtymisestä ei missään vaiheessa ollut puhetta.

Pelaajan uusi seura löytyi Ruotsista. Tuohimaa siirtyy SHL:n runkosarjan voitosta taistelevaan Skellefteåhon. Joukkueen lähtökohtainen ykköstorjuja on Porin Ässistä tuttu Linus Söderström

– En tiedä onko koko Euroopassa tällä hetkellä houkuttelevampia paikkoja ja haasteita. Olen todella innoissani lähdössä sinne.

Uusi alku on henkisesti tärkeää uran jatkonkin kannalta. Sopimus Skellefteån kanssa kattaa vain loppukauden. Tulevaisuudesta Tuohimaa osaa sanoa varmuudella vain yhden asian. 

– Haluan ehdottomasti pelata ulkomailla ensi kaudella. Se on itselle kristallinkirkas ajatus juuri nyt, Tuohimaa päättää. 

Juttuun päivitetty Olli Jokisen viestitse antama kommentti kello 18.09.

Lue myös:

    Uusimmat