Kulosaaressa kaapattu 9-vuotias lapsi toimi poikkeuksellisen neuvokkaasti – irti nippusiteistä silmät sidottuna

56-vuotias mies kaappasi 9-vuotiaan lapsen koulumatkalta 11:37
56-vuotias mies kaappasi koulumatkalla olleen lapsen Helsingin Kulosaaressa huhtikuussa 2022: Näin neuvokkaasti poika pääsi pakenemaan

9-vuotias poika oli huhtikuisena perjantaiaamuna vuonna 2022 kävelemässä kouluunsa Helsingin Kulosaaressa, kun tekoaikaan 54-vuotias Juha Hurme kaappasi hänet. Lapsi oli erittäin neuvokas pelastautuessaan. 

Poika oli aamulla noin puoli yhdeksän maissa matkalla kouluunsa Kulosaaressa, kun mies kaappasi hänet autoonsa. Hurme pakotti lapsen aseella uhaten autoonsa. Hän sanoi lapselle "tee mitä mä sanon tai tulee luotia". 

Hurme peitti pojan kasvot automatkan ajaksi ja kahlitsi pojan nippusitein. Lisäksi hän tukki pojan suun ilmastointiteipillä.

9-vuotiaan pojan vanhemmille lähetettiin heti tapahtumapäivänä viesti, jossa ilmoitettiin: "Me pitää sun poika. Ei poliisi, ei ulkopuolisia".

Viestissä mainittiin myös erään henkilön nimi ja sähköpostiosoite ja pyydettiin lähettämään henkilölle viesti kahden vuorokauden kuluessa. Viesti oli lähetetty lapsen puhelimesta.

Vanhemmat eivät uskoneet sieppaajan kieltoa olla ilmoittamatta asiasta, vaan he soittivat heti poliisille.

– Poliisi otti asian hyvin vakavasti. Ilmeni hyvin nopeasti, että nyt on tosi kyseessä eikä ole mistään pilailusta kyse, erikoissyyttäjä Jukka Haavisto kertoo Rikospaikan haastattelussa.

Poika pääsi itse irti sidonnasta

Kaappauksen motiivina oli kiristää perheeltä rahaa. Pojasta ei kuitenkaan missään vaiheessa maksettu lunnaita.

Poliisi aloitti heti lapsen aktiiviset etsinnät. Tekninen tutkinta oli isona apuna, kun lasta jäljitettiin.

Poika löydettiin myöhemmin perjantaipäivänä hyvässä kunnossa hänen oman neuvokkuutensa ansiosta Sipoosta, syrjäiseltä Knutersintieltä.

Hurme oli vienyt lapsen metsään ja sitonut hänet nippusiteillä puuta vasten jonkin matkan päähän tieltä. Lapsen kädet ja jalat oli sidottu puun ympärille.

Lapsen suu oli tukittu ja hänen silmänsä oli peitetty, joten hän ei voinut huutaa apua.

Poika pääsi kuitenkin pakenemaan omin neuvoin, kun sieppaaja jätti hänet yksin metsään sidottuna. Poika sai itsensä irti nippusiteistä ja käveli metsästä tielle.

Lapsen irrottautuminen puusta kesti ainakin kymmeniä minuutteja.

– Hän on saanut itsensä irti puusta silmät sidottuna. Lapsen toiminta oli todella neuvokasta. Olisi siellä aika huonosti käynyt, jos on vaikka yön yli metsässä tuohon aikaan vuodesta, Haavisto sanoo.

Tekijällä taloudellisia ongelmia

Hurme otettiin kiinni jo samana päivänä, myöhemmin iltapäivällä. Selvisi, että miehellä oli taloudellisia ongelmia ja hänellä oli myös aiempia rikostuomioita

Hänellä on ollut muutakin toimintaa, missä on pyritty saamaan taloudellista hyötyä.

Epäillyn puhelimesta löytyi videoita ja kuvia perheen kotitalosta ja 9-vuotiaasta lapsesta. Mies oli käynyt useamman kerran tekoa edeltävän runsaan viikon aikana perehtymässä Kulosaaren ympäristöön ja lapsen liikkeisiin.

Käräjäoikeus tuomitsi Hurmeen panttivangin ottamisesta, mutta hylkäsi syytteen törkeästä ryöstöstä. Hovioikeus kovensi lapsisieppaajan tuomiota. Rangaistus nousi viidestä vuodesta seitsemään ja puoleen vuoteen ehdotonta vankeutta.

Miten poliisi pääsi epäillyn jäljille ja tiesi tämän henkilöllisyyden hyvin nopeasti? Entä miten epäilty valitsi uhrinsa? Katso videolta Rikospaikan juttu Kulosaaren lapsikaappauksesta.

Lue myös:

    Uusimmat