Kulosaaren lapsisieppaajan tuomio koveni hovissa reilusti – syyllistyi myös törkeään ryöstöön: "Tee mitä mä sanon tai tulee luotia"

Kulosaaressa siepatusta pojasta ei maksettu lunnaita - tämä tapauksesta tiedetään 1:52
Kulosaaressa siepatusta pojasta ei maksettu lunnaita: Katso videolta, mitä tapauksesta kerrottiin Rikospaikassa sieppauksen jälkeen.

Hovioikeus on koventanut Kulosaaren lapsisieppaajan tuomiota. Miehen katsottiin syyllistyneen panttivangin ottamisen lisäksi törkeään ryöstöön. Rangaistus nousi viidestä vuodesta seitsemään ja puoleen vuoteen ehdotonta vankeutta.

Vuonna 1967 syntynyt Juha Hurme kaappasi koulumatkalla olleen lapsen Helsingin Kulosaaresta viime vuoden huhtikuussa. Poika löydettiin myöhemmin Sipoosta hyvässä kunnossa.

Kaappauksen motiivina oli kiristää perheeltä rahaa. Hurme ei tässä onnistunut, sillä perhe ilmoitti lapsen katoamisesta heti poliisille.

Käräjäoikeus tuomitsi Hurmeen panttivangin ottamisesta, mutta hylkäsi syytteen törkeästä ryöstöstä. Ratkaisu tuli viime elokuussa. Mies valitti tuomiostaan.

Hovioikeus aloitti jutun käsittelyn helmikuussa, mutta määräsi oikeudenkäynnin kokonaan suljettujen ovien takana pidettäväksi. Medialla ei siis ollut mahdollisuutta seurata käsittelyä laisinkaan.

Salausta perusteltiin sillä, että asiassa puidaan 9-vuotiaan pojan ja tämän perheen arkaluontoisia yksityisasioita, kuten terveyttä.

Helsingin hovioikeus antoi ratkaisun asiassa tänään. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden tuomiota huomattavasti. 

Panttivangin ottamisen lisäksi Hurme tuomittiin törkeästä ryöstöstä. Mies oli kaappauksen yhteydessä aseella uhkaamalla ottanut lapselta repun ja matkapuhelimen. Aiemmin käräjäoikeus hylkäsi syytteen näiltä osin.

Miehen rangaistusta korotettiin. Käräjäoikeus määräsi vankeutta viisi vuotta. Hovioikeuden mielestä oikeudenmukainen rangaistus rikoksista on seitsemän ja puoli vuotta. 

Näin tapahtumat etenivät

Kaappaus tapahtui viime huhtikuussa. Lapsi oli koulumatkalla, kun Hurme tuli hänen luokseen ja pakotti hänet autoonsa. 

Hovioikeuden mukaan mies osoitti lasta aseella ja sanoi "tee mitä mä sanon tai tulee luotia'".

Hurme peitti pojan kasvot automatkan ajaksi ja kahlitsi pojan nippusitein. Lisäksi hän tukki pojan suun ilmastointiteipillä.

Hurme vei lapsen Sipoossa sijaitsevaan metsään ja sitoi tämän nippusiteillä puuta vasten. Hän myös laittoi lapsen suuhun kangaspalan ja ilmastointiteippiä tämän pään ympärille, silmien ja suun kohdalle.

Lapsi ei voinut huutaa apua. Hän pääsi kuitenkin pakenemaan omin neuvoin, kun sieppaaja jätti hänet yksin metsään sidottuna.

Motiivina raha

Sieppauksen motiivina oli raha. 9-vuotiaan pojan vanhemmille lähetettiin tapahtumapäivänä viesti, jossa ilmoitettiin: "Me pitää sun poika. Ei poliisi, ei ulkopuolisia".

Viestissä mainittiin myös "luotetun henkilön" nimi ja sähköpostiosoite ja pyydettiin lähettämään henkilölle viesti kahden vuorokauden kuluessa. Viesti oli lähetetty pojan puhelimesta.

Pojasta ei missään vaiheessa maksettu lunnaita.

Raskauttavia todisteita

Hurmeen puhelimesta löydettiin kiinnioton jälkeen muun muassa useita videoita kaappauksen uhriksi joutuneesta pojasta. Videot oli kuvattu ennen sieppausta. Hakuhistoriansa perusteella hän oli myös etsinyt etukäteen tietoa uhrin perheestä.

Miestä vastaan todisti myös esimerkiksi sormenjälki, joka oli jäänyt lapsen löytymispaikalle jääneeseen teipinpalaan. Myös muita raskauttavia todisteita oli esillä oikeudessa. 

Hovioikeuden mukaan mies oli tarkkaillut lapsen kotia ja koulureittiä useamman päivän ajan ennen sieppausta.

Hurme kiisti syyllistyneensä rikokseen alusta asti. Puolustuksensa mukaan hän ei tehnyt sieppausta.

Hurmeella on pitkä rikoshistoria. Hänet tuomittiin 2000-luvulla käräjillä taposta. Mies on tuomittu myös muista vakavista rikoksista, ja hänet tunnetaan etenkin erilaisista petoksista.

Edellisen kerran mies tuomittiin törkeästä petoksesta Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa viime heinäkuussa.

Mies on vaihtanut nimeään useaan kertaan.

Lue myös:

    Uusimmat