Kukkamullat ehtii vielä vaihtaa

Keväällä kasvit kaipaavat valoa ja ravinteita. Huonekasvien mullat on hyvä vaihtaa viimeistään nyt.

Kun valo keväällä lisääntyy, heräävät kasvit talven yli kestäneestä horrosvaiheestaan. Valosta ei kuitenkaan ole kasveille hyötyä, jos niiden lehtiä peittää pölykerros. Viherpeukalo vie kodin kasvit suihkuun ja vaihtaa niille samalla vaivalla uuden mullan.

Sopiva vaihtoväli mullalle on muutama vuosi. Mullanvaihdon yhteydessä kasvin voi istuttaa tilavampaan ruukkuun, jos entinen näyttää olevan liian pieni kasvin juuristolle.

Optimaalisin aika vaihtaa mullat on kevättalvella. Nyt ja vielä alkukesästäkin hommaan kannattaa silti ryhtyä. Mullanvaihto kohentaa kasvin olemusta, vaikka keväinen virkoaminen olisikin jo ehättänyt alkaa.

Näin valmistelet mullanvaihdon oikein

Mullanvaihtoa edeltävänä päivänä kasvi kannattaa kastella perusteellisesti. Tämä edistää sitä, että juuripaakun saa helposti irti vanhasta ruukusta.

Juuripaakusta voi kuopsuttaa ylimääräisen mullan varovasti pois. Kuivahtaneet ja puumaisiksi muuttuneet juuret voi napsaista kokonaan irti. Uudempia, hentoja juuria pitää sen sijaan varoa vahingoittamasta.

Uusi ruukku on hyvä salaojittaa eli käytännössä lisätä pohjalle jotakin sinne sopivaa ainesta kuten soraa, ruukunsirpaleita tai kiviä. Näin vesi ei jää suotta lillumaan ruukun pohjalle, vaan virtaa vilkkaan pois pohjassa olevasta reiästä.

Kun lisäät ruukkuun multaa, muista jättää kasteluvaraa. Multaa ei tietenkään pidä ahtaa ruukkuun piripintaan.

Kasvia voi mullanvaihdon jälkeen kastella viikon ajan tavallista huolellisemmin. Lannoittaminen antaa kasville vielä lisäpotkua.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja