Mainos

Kuitupitoinen ruokavalio ehkäisee liikalihavuutta

Vaikka kuitupitoisen ruokavalion terveellisyydestä on puhuttu jo pitkään, saamme edelleen liian vähän kuituja. Kuidut tekevät hyvää ruoansulatukselle ja uusimpien tutkimuksen mukaan, ruokavalion viljan laatu vaikuttaa geenien toimintaan rasvakudoksessa.

Kauraa, vehnää ja perunaa sisältävä ruokavalio lisäsi sellaisten geenien toimintaa, jotka ovat yhteydessä sokeriaineenvaihdunnan häiriöihin liittyvään stressireaktioon rasvakudoksessa, osoitti biokemisti Petteri Kallion väitöstutkimus.

Ruokavaliota muuttamalla voidaan siis pystyä ehkäisemään uskottua tehokkaammin metabolista oireyhtymää ja tyypin 2 diabetestä.

Kallio vertasi Itä-Suomen yliopistossa Kuopiossa tekemässään väitöstutkimuksessa kahden erilaisen runsaasti täysjyväviljaa sisältävän ruokavalion pitkäaikaisvaikutuksia sokeriaineenvaihduntaan, insuliinineritykseen sekä rasvakudoksen geenien ilmentymiseen.

Viljojen laatu vaikuttaa geeneihin

Tutkimukseen osallistui henkilöitä, joilla oli metabolisen oireyhtymän piirteitä. Heidät jaettiin kahteen ryhmään, joista yksi ryhmä söi 12 viikon ajan 7–8 palaa ruisleipää päivässä ja satunnaisemmin tummaa pastaa. Toinen ryhmä söi päivittäin saman verran kaura-vehnäleipää ja muutaman kerran viikossa perunatuotteita.

Täysjyväviljatuotteiden ja ravintokuidun tiedetään vähentävän riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen. Tutkimuksia täysjyväviljatuotteiden geenitason vaikutusmekanismeista ei kuitenkaan ole aikaisemmin tehty.

– Ruokavaliot vaikuttivat kymmeniin sellaisiin geeneihin, joiden osallisuutta emme olisi ikinä arvanneet. Kaura-vehnä yhdistelmä lisäsi rasvakudoksen tulehdusreaktiota. Tulehdustekijät voivat häiritä insuliinin toimintaa ja sokeria jää imeytymättä verestä lihaksiin. Korkea verensokeri yhdistetään tyypin 2 diabetekseen, Kallio kertoo.

Keskivartalolihavuus lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin

Yli neljänneksellä suomalaisesta aikuisväestöstä on metabolinen oireyhtymä. Se on yleinen länsimaalaiseen elämäntyyliin liittyvä riskitekijöiden kasauma, jolle tyypillistä ovat keskivartalolihavuus, kohonnut verenpaine sekä sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöt.

Oireyhtymä on todettavissa valtaosalla jo kauan ennen diabeteksen puhkeamista. Sitä sairastavilla on terveisiin verrattuna 5 kertaa suurempi riski sairastua aikuistyypin diabetekseen ja 2–3 kertaa suurempi riski kuolla sydän- ja verisuonitautiin.

Lähde: Ruokatieto

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.