Kuinka läheiset välit miehellä saa olla ex-kumppaniinsa? Naiset vastaavat

Jokainen parisuhde on erilainen, jokainen ero on erilainen ja jokaisella entisellä pariskunnalla on omanlaisensa suhde eron jälkeen. Kuinka läheiset välit ex-kumppanin kanssa ovat hyväksyttävät, jos toinen on jo ehtinyt solmimaan uuden parisuhteen. MTV Lifestyle otti selvää.

”Haluaisin tietää, kuinka läheiset välit miehellä saa olla exäänsä? Miehelläni on säilynyt läheiset välit ex-tyttöystäväänsä ja toisinaan hän on käynyt kahvilla tämän kanssa kertomatta minulle. Olen vasta myöhemmin saanut kahvittelut selville. Asia häiritsee minua, mutta miehen mielestä asiassa ei ole mitään outoa, sillä suhde päättyi yhteisymmärryksessä”, nimimerkki Ihmettelenpä vaan kysyy tällä viikolla.

”Outoa kyseisessä asiassa on se, että miehesi ei ole kertonut sinulle ennakkoon näistä kahvitteluista. Kyllähän exän kanssa voi olla ystävä, jos häntä kohtaan ei enää todellakaan ole lainkaan mitään muita kuin kaverillisia tunteita. Osa on nimittäin saattanut seurustella kumppanin kanssa jo monta vuotta ja tällöin on usein hankalaa heittää hyvästit kyseiselle henkilölle. Mennyt on mennyttä, mutta mielestäni ihmisiä ja asioita ei kuitenkaan saa täysin unohtaa. Minusta on ihan ok, jos exän kanssa välit säilyvät hyvänä, mutta nykyiselle kumppanille täytyy kuitenkin uskaltaa rehellisesti kertoa kaikki asiat! Luottamus on kaiken a ja o!”
– Nainen, 25, parisuhteessa

"Mielestäni miehellä pitää olla mahdollisuus pitää yhteyttä omiin ystäviinsä, myös exiin. Reiluinta olisi tehdä se läpinäkyvästi. Se kuitenkin vaatii myös nykyiseltä kumppanilta kykyä olla osoittamatta mieltään."
– Nainen, 38, naimisissa

"Outoa asiassa on se, ettei mies ole maininnut kahvilla käymisestä. Ehkä hän on toiminut niin, koska ei ole halunnut tehdä asiasta haloota. Silti asia on mielestäni sellainen, että siitä pitäisi kertoa. On OK olla eksän kanssa edelleen väleissä ja jopa kavereita, mutta salamyhkäisyys tekee asioista inhottavia. "
– Nainen, 26, avoliitossa

"Totta puhuen minustakin tuntuu oudolta, että joku pystyy säilyttämään noin hyvät välit entiseen kumppaniinsa. Mikäli tässä tilanteessa kuitenkin ollaan, tuntuu kohtuuttomalta, että mies ei saisi ystävyyttään jatkaa. Jos tilanne vaivaa sinua, kannattaa pyytää mieheltäsi ehdotonta rehellisyyttä, mitä tapaamisiin tulee. Olisiko jopa mahdollista, että sinäkin saisit tavata ex-kumppanin? Tapaaminen voisi hälventää pelkojasi ja selventää ystävyyden laatua."
– Nainen, 27, parisuhteessa

On mielestäni hyvä merkki, että he ovat eronneet yhteisymmärryksessä ja hyvissä väleissä. Se osoittaa, että molemmat osaavat käyttäytyä aikuismaisesti. Sinänsä siinä ei ole mitään väärää, että he ovat kavereita ja käyvät välillä kahvilla. Sen sijaan on kurjaa, että miehesi ei ole voinut kertoa kahvitteluista sinulle. Ymmärrän, että epäluulosi heräävät salailun takia. Uskon kuitenkin, että miehesi halusi vain välttää ikävän keskustelun ja jänisti kertomasta. Ehkä hän pelkäsi, että kiellät häntä tapaamasta eksäänsä.

Tilanne voisi helpottua sinun osaltasi, jos tutustuisit itsekin miehesi entiseen tyttöystävään. Saatat huomata, että hän on ihan mukava tyyppi, ja voisi ehkä olla sinunkin kaverisi. Olen itse ollut aika samanlaisessa tilanteessa kuin sinä. Tilanne ratkesi "Minun osaltani sillä, että tutustuin tyttöön. Hän osoittautui ihan mukavaksi tytöksi. Emme ole mitään sydänystäviä, mutta ainakin tulemme toimeen ja voimme tavatessamme kysellä kuulumisia ilman sen kummempaa kitkaa.

Asiasta suuttuminen ja valittaminen eivät ainakaan auta mitään. Epäluottamus omaa kumppania kohtaan romuttaa hyvänkin suhteen. Osoita miehellesi, että luotat häneen täysin. Pyydä, että hän jatkossa kertoisi sinulle rehellisesti aikeistaan. Se ei ole liikaa vaadittu!"
– Nainen, 23, parisuhteessa

”No, vähintäänkin hämärää, ettei mies voi etukäteen kertoa kahvitteluistaan. Selitys varmaan on joko ”No, kun ei sillä oo mitään väliä” tai ”No, kun sä hermostuisit kuitenkin”? Ärsyttävää. Ei kai sitä kaveerausta voi kieltääkään, jos he ovat jo ennen sinun kuvioihin tulemistasi hengailleet yhdessä, mutta ymmärrän, että kuvio on outo. Ehkä voisit ainakin kahvitella joskus heidän kanssaan, vaikka tuskin sekään on sinulle mikään miellyttävä vaihtoehto. Kinkkistä. Joka tapauksessa miehen pitäisi olla sinulle ainakin rehellinen siitä, missä ja kenen kanssa kahvittelee.”
– Nainen, 28, sinkku

"Mielestäni exään voi ja saa olla hyvät välit, mutta kahvittelu liian usein menee kyllä vähän yli. Siis jos kahvittelu on säännöllistä, esimerkiksi kerran viikossa, niin silloin alkaisi minulla ainakin hälytyskellot soida – ainakin siinä tapauksessa, jos asiasta ei mainita nykyiselle puolisolle. Salailu ei koskaan ole hyvä merkki mistään."
– Nainen, 27, naimisissa.

"Minusta olennaista on se, että miehesi on täysin avoin ja rehellinen, mitä tulee yhteydenpitoon exän kanssa. Jos mies tapaa exää sinulle kertomatta, tulee pakostakin sellainen fiilis, että miehellä on jokin syytä peitellä asiaa – ehkä mies esimerkiksi jollain tasolla vielä kaipaa entistä tyttöään. Sinuna puhuisin asiasta suoraan miehellesi: kertoisin fiiliksistäni, ja pyytäisin, että jatkossa mies kertoo, jos aikoo nähdä tyttöä – tämä ei ole minun mielestäni liikaa pyydetty. Olisi ylireagointia, jos kieltäisit miestäsi näkemästä exää.

Ymmärrän, että parisuhteen jälkeen voidaan pysyä ystävinä, mutta sinuna tarkkailisin tilannetta. Vaikka parisuhteen kariutumiseen on aina syynsä, saattaa ihastus samaan ihmiseen syttyä uudelleen. Kivaa tietenkin on, jos voisitte viettää aikaa porukassa. Jos exä jää miehesi elämään ystävänä, olisi hyvä, jos teistäkin tulisi kavereita.

Mielestäni aika usein kannattaa myös luottaa vaistoihinsa. Eräs entisistä poikaystävistäni hengaili todella paljon erään tyttöpuolisen kaverinsa kanssa, kun seurustelimme. Tämä tyttö oli myös tänä aikana parisuhteessa. Poikaystäväni esimerkiksi katseli myöhään illalla leffoja kahdestaan tämän kaverinsa kanssa. Poikaystäväni syyllisti minua siitä, että olin mustasukkainen toisesta tytöstä, ja selitti vain, että he ovat olleet kavereita jo todella pitkään, joten heidän välillään ei todellakaan ole mitään.

Suhteellisen lyhyen suhteen jälkeen erosin poikaystävästäni, eikä kulunut pitkään, kun entinen poikaystäväni aloitti seurustelun tämän ”kaverityttönsä” kanssa. Tästä opin, että vaistoihin kannattaa luottaa: Kyllä sen huomaa, jos kahden ihmisen suhde ei ole täysin platoninen."
– Nainen, 26, avoliitossa.

Lue myös:

    Uusimmat