Kuinka kauan nukuit? Tällaiset ovat vaikutukset

Kahvilla ja meikkivoiteella voi piilottaa unenpuutteen fyysisiä haittoja. Sitä, miten väsymys vaikuttaa mieleen onkin vaikeampi piilottaa.

Torontolainen tohtori ja unitutkija Brian Murray kertoo, että mikäli ihminen herää herätyskelloon, hän todennäköisesti kärsii univajeesta. Kun ihminen on nukkunut riittävästi, pitäisi hänen herätä spontaanisti.

Tavallinen aikuinen tarvitsee keskimäärin kahdeksan ja puoli tuntia unta yössä – eikä unentarve vähene vanhemmiten. Lue, miten unen määrä voi ihmiseen vaikuttaa.

0 tuntia unta:

Erityisesti silloin, jos ajat autoa heti aamulla, voi koko yön nukkumattomuus olla vaarallista. Murray vertaa tilaa humalatilaan.

Kun ihminen ei nuku, hän menettää keskittymiskykynsä. Katsetta voi olla vaikea tarkentaa ja ihminen saattaa jopa nukahtaa pystyyn. Tieltä ulosajamiseen ei tarvita kuin muutaman sekunnin nukahtaminen ratissa.

Kolme vinkkiä parempaan uneen

Nukutko tehokkaasti?

Tohtori ja unitutkija Brian Murrayn mukaan oman nukkumisen tehokkuuden voi laskea jakamalla nukutut tunnit sängyssä vietetyillä tunneilla ja kertomalla tuloksen sadalla. Tohtorin mukaan unen tehokkuuden luvuksi kannattaa asettaa 85.

Nukkumisen tehokkuuden laskeminen näyttää, annatko kehollesi riittävästi aikaa rauhoittua, tai oleiletko liian paljon sängyssä tehden muita asioita, kuten katselemassa televisiota tai lukemassa.

Rakenna itsellesi hyvät nukkumisen tavat

Ensimmäinen pyrkimys on, että ihminen menee nukkumaan ja herää samaan aikaan joka päivä. Näin keholle muodostuu tasainen rytmi. Seuraavaksi voi pyrkiä nukkumaan viileässä, pimeässä ja hiljaisessa paikassa, neuvoo Murray.

Hanki apua, jos tarvitset sitä

Nukahtamisen kanssa kamppailevat ihmiset kääntyvät toisinaan lääkkeiden puoleen. Reseptittömästi saatavia tuotteita voi käyttää satunnaisen unettomuuden hoitamiseen. Mikäli nukahtamisen kanssa on jatkuvasti ongelmia, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen tai vierailla uniklinikalla.

4 tuntia tai vähemmän unta:

Murray selittää, että neljä tuntia on vähimmäismäärä unta, jota ihminen tarvitsee. Neljässä tunnissa ihminen saavuttaa syvän unen.

Vaikka olisi nukkunut neljä tuntia, voi ihmisellä olla kuitenkin vaikeuksia muistin ja mielialavaihteluiden kanssa. Monet ovat valittaneet huonoa muistia Murraylle. Kun nukkumista kehitetään, myös muisti paranee.

– Heidän muistinsa ei muutu paremmaksi. He vain ovat riittävän hereillä muodostaakseen muistoja.

5–7 tuntia unta:

Jos ihminen nukkuu viidestä seitsemään tuntia, saavuttaa hän ”luksusunen”. Murrayn mukaan se on riittävästi, että aivot toimivat kunnolla, mutta eivät kuitenkaan parhaansa mukaan. Jotkut ihmiset pärjäävät kuuden tunnin yöunilla.

– Valot ovat päällä, mutta kukaan ei ole kotona, Murray kuvailee tilaa.

7,5–8,5 tuntia unta:

Kahdeksan ja puoli tuntia unta on määrä, jonka ihminen tarvitsee toimiakseen optimaalisesti, Murray toteaa. Osa tämän määrän nukkuvista ihmisistä valittaa tuntevansa olonsa väsyneeksi pitkin päivä, erityisesti lounaan jälkeen.

Murray kutsuu tätä ”lounaan jälkeiseksi notkahdukseksi”. Monet kokevat olonsa väsyneeksi iltapäivällä kahden ja neljän välillä. Tämä johtuu kehon luonnollisesta vuorokausirytmistä. Väsähtäneenä kannattaa mennä seisomaan valoisan ikkunan eteen.

Jos menee nokosille, vaikuttaa se päivittäiseen unen määrään. Kahden tunnin päiväunien jälkeen tarvitsee kuusi tuntia yöunta.

Yli 9 tuntia unta:

Yli yhdeksän tuntia unta yössä tarkoittaa, että ihminen nukkuu liikaa, kertoo Murray. Hän suosittelee makaamaan sängyllä ainoastaan silloin, kun aikoo nukahtaa. Näin makuuhuoneesta tulee paikka, jossa ainoastaan nukutaan.

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat