Kuinka hyvin nukut? Unihäiriöt yhdistettynä kansantautiin voivat lyhentää elinajanodotetta

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
Tunnetko pitkäaikaissairauksille altistavat riskitekijät? Katso video!

Huonojen yöunien tiedetään vaikuttavan kielteisesti terveyteen ja säännöllisten yöllisten heräämisten on hiljattain huomattu lisäävän kuolleisuutta. Nyt tutkijat ovat havainneet, että etenkin diabeetikoilla uniongelmat ovat yhteydessä elinvuosien vähenemiseen.

Huonosti nukutut yöt voivat lyhentää elinajanodotetta etenkin, jos ihminen sairastaa diabetesta.

Yhdysvaltalaisen Northwestern Medicine -tutkimussairaalan ja englantilaisen Surreyn yliopiston tutkijat havaitsivat, että unihäiriöistä säännöllisesti kärsivät diabeetikot kuolivat yhdeksän vuoden seurannan aikana 87 prosenttia todennäköisemmin kuin terveet ja hyvin nukkuvat verrokit.

Säännöllisistä unihäiriöistä kärsivät diabeetikot kuolivat 12 prosenttia todennäköisemmin kuin hyvin nukkuvat diabeetikot. Huonosti nukutut yöt lisäsivät myös terveiden osallistujien kuolleisuutta, mutta vähemmän kuin diabeetikoilla.

Vaikka tutkimus osoittaa vain yhteyden, ei syy-seuraussuhdetta, tutkijat kehottavat tiedotteessaan ihmisiä miettimään, kuinka hyvin he nukkuvat. Myös lääkäreiden kannattaisi esittää kysymys potilailleen ja pohtia heidän kanssaan ongelman juurisyytä.

Tutkimus ilmestyi Journal of Sleep Research -julkaisussa. Se perustuu Ison-Britannian biopankista saatuihin tietoihin lähes puolesta miljoonasta keski-ikäisestä britistä. Diabetesta sairastavista osallistujista suurimmalla osalla oli tyypin 2 diabetes.

Diabetes ja unihäiriöt

Unihäiriöiden taustalla voi olla lukuisia eri tekijöitä. Myös diabetes ja siihen liittyvät lisäsairaudet voi vaikuttaa uneen, sanoo amerikkalainen uniasiantuntija Raj Dasgupta tutkimuksesta kertovalle uutiskanava CNN:lle. Dasgupta ei ollut mukana tutkimuksessa.

Tyypin 2 diabetesta sairastavat ovat usein ylipainoisia, mikä lisää unta häiritsevän uniapnean riskiä. Diabetes saattaa lisätä yöllistä virtsaamisen tarvetta, mikä osaltaan aiheuttaa katkoksia yöuniin. Lisäksi sairaus voi johtaa ääreishermojen rappeumaan eli neuropatiaan, jonka aiheuttama kipu vaikeuttaa nukahtamista.

Vaikutus kulkee myös toiseen suuntaan. Huono unenlaatu saattaa vaikuttaa elimistön kykyyn säädellä verensokeria. Pitkäaikaisen unettomuuden arvellaan olevan yksi tyypin 2 diabeteksen riskitekijöistä.

Huolehdi unesta ja hoida diabetesta

Uni on yksi ihmisen terveyden ja hyvinvoinnin peruspilareista, josta on tärkeä huolehtia sairasti diabetesta tai ei.

Univaje lisää onnettomuuksien riskiä, laskee vastustuskykyä, aiheuttaa stressiä ja vaikuttaa negatiivisesti mielialaan. Pitkittynyt unenpuute on yhteydessä lukuisiin sairauksiin – tyypin 2 diabeteksen lisäksi esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteihin, lihavuuteen sekä muistisairauksiin.

Unettomuuteen on tärkeä puuttua varhain. Lääkärin vastaanotolle on syytä hakeutua, kun unettomuus vie yöunet kokonaan tai huonosti nukutut yöt haittaavat arkiaskareita tai työtehtäviä.

Unihäiriöitä pystytään yleensä helpottamaan elämäntavoilla. Esimerkiksi säännöllinen uni- ja ateriarytmi, kofeiinipitoisten juomien välttäminen iltapäivän jälkeen sekä iltojen rauhoittaminen ovat kokeilemisen arvoisia konsteja.

Diabeetikkojen on tärkeä huolehtia myös pitkäaikaissairauden hyvästä hoitotasapainosta. Suomessa diabetesta sairastaa noin puoli miljoonaa henkilöä, joista suurimmalla osalla on tyypin 2 diabetes.

Näin uni vaikuttaa terveyteesi – aiheesta keskustelua videolla:

Älä unohda unta - Näin uni vaikuttaa terveyteesi 6:23

Lue myös:

    Uusimmat