KRP: Vastaamo-epäillyn kuulustelut sujuvat tahmeasti – ”On päästy vasta alkuun”

KRP: Vastaamo-tietomurrosta epäillyn kuulustelut ovat lähteneet käyntiin tahmeasti – näin tutkinnanjohtaja kommentoi 3:47
KRP: Vastaamo-tietomurrosta epäillyn kuulustelut ovat lähteneet käyntiin tahmeasti – näin tutkinnanjohtaja kommentoi.

Vastaamon suuresta tietomurrosta epäillyn Aleksanteri Kivimäen kuulustelut eivät ole johtaneet läpimurtoihin, sanoo KRP.

Raskaista rikoksista epäilty Kivimäki passitettiin tutkintavankeuteen Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden päätöksellä tiistaina 28. helmikuuta. Ennen sitä parikymppinen nuorukainen pakoili viranomaisia ulkomailla.

KRP on vangitsemisen jälkeen ennättänyt kuulustella Kivimäkeä useampaan otteeseen.

Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Leponen kertoo, ettei kuulemisissa ole kuitenkaan päästy kovin pitkälle.

– Ei tällä hetkellä varsinaisesti ole läpimurtoa kuulusteluissa saatu, Leponen sanoo.

Kivimäki kiistää olevansa millään tavalla osallinen Vastaamon tietomurtoon tai sen asiakkaiden potilastietojen suureen vuotoon syksyllä 2020.

Leposen mukaan Kivimäki on kyllä suostunut keskustelemaan poliisin kanssa. Mitään tutkinnan kannalta merkittävää ei kuitenkaan ole toistaiseksi selvinnyt.

"Kysyttävää tulee olemaan paljon"

Kuulustelujen odotetaan jatkuvan pitkään. Syytteennoston määräpäivä on määrätty ensi syksylle, eli aikaakin on.

– Kysyttävää tulee olemaan paljon. Aineisto on laaja ja kuulusteluja tullaan varmaan jatkamaan pitkäänkin. Ollaan ikään kuin päästy vasta alkuun koko prosessin osalta, Leponen kertoo.

Leposen mukaan KRP on hankkinut näyttöä Kivimäkeä vastaan muun muassa takavarikoimalla erilaisia laitteita, joita uskotaan käytetyn rikosten tekemiseen.

Viime viikolla Rikospaikassa Leponen paljasti, että poliisi on myös tehnyt tapaukseen liittyen muun muassa palvelintakavarikon Tuusulassa. Leposen mukaan Kivimäen uskotaan pyörittäneen palvelimella pimeän Tor-verkon palvelua, jonka kautta Vastaamoon kohdistuneita tietoverkkorikoksia tehtiin.

Leposen mukaan KRP:n näyttö Kivimäkeä vastaan on tällä hetkellä pitkästi teknistä. Edelleen poliisi pyrkii selvittämään, liittyykö tapaukseen muita henkilöitä. 

Leposen arvion Vastaamo-tutkinnan tämänhetkisestä tilasta voi katsoa kokonaisuudessaan artikkelin yllä olevalta videolta.

Vastaamon ex-toimitusjohtaja oikeudessa

Vastaamon tietoturva-asioita on puitu tänään myös Helsingin käräjäoikeudessa, missä yrityksen entistä toimitusjohtajaa Ville Tapiota syytetään tietosuojarikoksesta.

Syyttäjien mukaan Tapio tiesi yrityksensä tietoturvapuutteista, mutta ei raportoinut niistä viranomaisille. Tapio on kiistänyt rikoksen tai olleensa millään tavalla tietoinen katastrofaalisista tietoturva-aukoista, jotka lopulta johtivat potilastietojen vuotamiseen.

Tapio syyttää ongelmista entisiä työntekijöitään, joita ei syytetä mistään rikoksesta. Oikeudenkäynnistä voi lukea lisää täältä:

Lue myös:

    Uusimmat