Mainos

Kranssit koristavat kotia

Syksy on kranssin tekijälle sadonkorjuun aikaa, sillä erilaiset kävyt, heinät, lehdet ja siemenet odottavat poimijaa. Luonnonmateriaali ja oman puutarhan sato houkuttelee sommittelemaan koristeita itselle tai lahjaksi.

Sopivia kranssitarvikkeita saa metsästä, torilta, puutarhamyymälöistä ja kukkakaupoista, mutta myös omien kaappien kätköt kannattaa tutkia. Itse tehdystä kranssista saa persoonallisen.

Luonto on materiaalien aarreaitta

Kranssin tekemiseen tarvitaan oksasakset, veitsi ja ohutta rautalankaa sitomiseen.

Punottu kranssi on kaunis sellaisenaan, mutta koristelussa voi huomioida vuodenajan tai sisustuksen värejä ja tunnelmaa.

Vehreyttä ja piristystä saa mukaan käyttämällä sammalta, kukkien siemenkotia ja marjaterttuja. Esimerkiksi pihlajanmarjasta saa muodikasta oranssia värikkyyttä.

Puutarhapensaiden ja puiden lehtiä voi prässätä sekä kuivattaa ilmavassa tilassa. Lehtiä voi myös asetella pieniin kasoihin, joiden välissä on talouspaperia imemässä kosteutta. Myös valmiina ostettua kranssia voi täydentää nauhoilla ja koristeilla. Oksakransseja ja eucalyptuskransseja myy Cirkas.

Kranssipohjia saa tavarataloista ja askarteluliikkeistä, esimerkiksi Sinooperista ja Tiimarista. Materiaalina voivat olla pajun lisäksi risut, heinä, tuohi, olki tai styrox. Kranssipohjan voi myös maalata spraymaalilla sopivan väriseksi. Pienillä puutarhavälineillä koristeltuja kransseja myy Onnenkeiju, ja tuotteisiin saa myös liitettyä tervetuloa-kyltin.

Tuoreiden kasvien käytössä kannattaa huomioida niiden kutistuminen kuivuessa.Kuivatut lehdet ja heinät voi liottaa vedessä juuri ennen käyttöä, jolloin ne taipuvat hyvin kranssipohjan ympärille.

Kranssien koristelussa vain mielikuvitus on rajana. Ruokailuvälineet, siivilät ja pienet pläkkipeltiesineet on helppo kiinnittää pohjaan. Lehdistä leikatut kuvat kestävät ulkona paremmin, kun niiden suojaksi laittaa kontaktimuovin. Kranssilla voi myös kehystää herkullisen reseptin. Kuvien esimerkkikranssit ovat Sinooperin, ja lisäideoita saa myymälän Ideat-lehdestä.

Paju taipuu kauniiksi kranssiksi

Punaisina ja vihreinä hehkuvat pajut ovat suosittu materiaali erilaisiin punontatöihin. Tuoretta pajua voi käyttää punomiseen, mutta vastapoimitun materiaalin olisi hyvä sitkistyä muutaman päivän ajan huoneenlämmössä, sillä tuore paju kutistuu kuivuessaan.

Kerättyjä pajuja voi myös kuivattaa, ja ne saa uudelleen notkeiksi liottamalla vedessä. Liotusaika riippuu pajujen paksuudesta: viikon liottaminen vaatii myös veden vaihtamista välillä. Taivuttamalla pajua saa tarkistettua ovatko ne valmiita käyttöön. Kuvan kranssia punaisella puusydämellä myy Amalian Olohuone.

Pajuja voi myös ostaa valmiina. Marjamäen Pajutilaa ympäröivillä pelloilla kasvaa ekologisesti viljeltynä 14 pajulajiketta punonta- ja aitapajuksi. Yrityksen sivuilta löytyy lisätietoa tilalla kasvatettavista pajulajikkeista sekä niiden myynnistä. Kuvan kranssia myy Cirkas.

Sommittelua ja koristelua

Hyvä kranssipohja on monikäyttöinen, ja siihen voi myös vaihtaa koristeita – marjoja, lehtiä tai nuppukukkia – vuodenajan mukaan.

DoorDecon omenoista ja tammenlehdistä tehdyt kranssit ovat selkeitä ja näyttäviä. Omenakranssin pohja on punottu risuista, ja pienet omenat on kiinnitetty tiiviiksi renkaaksi. Tämä kranssi on klassinen suosikki, joka sopii ulko-oveen ja sisätiloihin.

Renkaan päälle voi myös laittaa jäkälää, meriheinää, puolukanvarpuja tai havuja. Materiaali kiinnitetään pohjaan mahdollisimman huomaamattomasti metallilangalla.

Hauskan kranssin saa myös liimaamalla styroxpohjan täyteen käpyjä.

Havukranssin ympärille voi kietoa kauniin nauhan tai liimata kuumaliimapistoolilla kiinni koristeita, kuten vaikkapa tuoksuvan kanelitangon. Havukranssi on kaunis myös sellaisenaan, ja sen metsäinen tuoksu toivottaa vieraan tervetulleeksi asuntoon jo ovella.

Teksti: Marianne Nygård / Mediafocus
Kuvat: Sinooperi, Cirkas, Amalian Olohuone, Onnenkeiju, DoorDeco

Kranssit.fi on ostospaikka, josta löytyy kranssipohjien lisäksi koristeita, nauhoja, askartelutarvikkeita ja kranssikortteja.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.