Mainos

Krakleerauksella viimeistellyt sisustustaulut

Krakleerauksella tai toisella nimellään krakeloinnilla saadaan tuotteen pinnasta halkeillut ja patinoidun näköinen. Pinta on ikään kuin rapistunut sekä muuttunut kuluneen ja vanhan näköiseksi. Lähemmäs kuluneen näköistä pintaa päästään käyttämällä kaksivaiheista krakleeraustekniikkaa, jossa halkeamat saadaan näkyviin tummalla patinointivoiteella. Tämä tekniikka on helppo, mutta aikaa vievä. Kaunis lopputulos on kyllä kaiken vaivan arvoinen.

 • Sisustustaulun pohjaksi sopii hyvin valmis maalauspohja. Taulun kuvaksi voi valita valmiin painokuvan, mieleisestäsi kuvasta otetun värikopion, postikortin tai vaikka paksulle pahville tulostetun valokuvan. Jos valitset esim. kirjan kuvasta otetun värikopion, pyydä kopioliikettä ottamaan kopio paksulle mieluiten kiiltäväpintaiselle pahville.
 • Jos valitsemasi kuva ei ole kiiltäväpintainen painokuva, kannattaa kuva käsitellä ennen maalauspohjaan kiinnittämistä kertaalleen aluslakalla (Ageing varnish) tai kiiltäväpintaisella askartelulakalla. Jos kuva alkaa lakan vuoksi kupruilla, laita kuva lakan kuivuttua painon alle suoristumaan ennen maalauspohjaan liimaamista.
 • Ennen kuvan kiinnitystä voit halutessasi maalata maalauspohjan valitsemasi väriseksi. Maalauspohjan voi maalata akryyliväreillä tai vaikka askartelumaaleilla. Huomio väriä valitessasi, että krakleerausviimeistely muuttaa värin ja kuvan hieman ruskeasävyisemmäksi ja tummemmaksi.

Krakleerauksen työvaiheet

Krakleeratun pinnan valmistamiseen tarvitset kolme eri ainetta, eli aluslakan (Ageing varnish), krakleerauslakan (Cracking varnish) sekä patinointivoiteen (Antiquing colour). Lefranc & Bourgeois krakleeraus-pakkaus sisältää nämä kaikki kolme ainetta. Lisäksi tarvitset pehmeitä siveltimiä, sienenpalan, nukkaamattoman kangaspalan ja suojakäsineet sekä suojamuovia.

1. Maalaa maalauspohja halutessasi askartelumaalilla tai akryyliväreillä. Anna maalipinnan kuivua hyvin.

2. Kiinnitä valitsemasi kuva maalatun tai maalaamattoman maalauspohjan pintaan esim. sprayliimalla. On tärkeää, että kuvan reunat on liimattu huolellisesti, että krakleerauksessa käytetyt lakat eivät mene kuvan reunojen alle ja kastele kuvaa.

3. Levitä kuvan ja koko maalauspohjan pinnan päälle tasainen kerros aluslakkaa (Ageing varnish). Tarkista, että lakkaa on joka kohdassa. Anna lakan kuivua, kuivumisaika määrittelee halkeamakuvioiden suuruuden. Jos haluat suurempia halkeamia, anna lakan kuivua 1,5 - 2,5 tuntia. Jos taas haluat pintaan pieniä halkeamakuvioita, anna lakan kuivua 2,5 - 4 tuntia.

Maalauspohja on huokoisempaa materiaalia kuin kuva, ja tästä syystä lakka kuivuu maalauspohjan pinnassa nopeammin. Tästä johtuen pohjan ja kuvan halkeamakuviot saattavat tulla erikokoisiksi. Aluslakka on liuotinpohjaista, eli siveltimen voi puhdistaa tärpätillä tai jollain muulla liottimella.

Levitä haluamasi ajan kuivuneen pinnan päälle tasainen kerros krakleerauslakkaa (Cracking varnish). Sivele lakka koko pinnan päälle kevyin samansuuntaisin siveltimenvedoin. Halkeamat alkavat syntyä lakan pintaan noin tunnin kuluttua lakan levittämisestä. Anna lakan kuitenkin kuivua kaksi tuntia. Krakleerauslakka on vesiliukoista, joten siveltimen voi puhdistaa vedellä.

Jos halkeamat eivät ala ilmestymään lakan pintaan tunnin kuluttua lakan levityksestä, voit lämmittää pintaa hieman hiustenkuivaajalla. Pidä hiustenkuivaaja vähintään 50 sentin päässä pinnasta ja sammuta kuivaaja välittömästi kun halkeamia alkaa syntyä.

4. Levitä pintaan seuraavaksi patinointivoide (Antiquing colour). Voit käyttää voiteen levitykseen sienenpalaa. Levitä voide pyörivin liikkein pienelle alueelle kerrallaan. Suojaa kädet kertakäyttöhanskoin.

5. Pyyhi ylimääräinen patinointivoide pois nukkaamattomalla kankaalla. Hankaa kaikki irtoväri huolellisesti pois, jolloin voiteen väriä jää ainoastaan halkeamien rakoihin. Käsittele pintaa varovasti kuvan kohdalta, jotta kuva ei ala irtoilla maalauspohjan pinnasta. Anna pinnan kuivua tämän jälkeen vähintään vuorokauden ajan.

6. Suojaa pinta lopuksi aluslakalla (Ageing varnish), jolloin pinnasta tulee kiiltävä ja pyyhkimistä kestävä.

Krakleeraus puupinnalle

Parhaiten krakleeraus soveltuu maalatulle puupinnalle, mutta myös muista materiaaleista valmistettuja tuotteita voidaan krakleerata. Krakleeratun pinnan lopullinen väri määräytyy tuotteen pohjavärin mukaan. Huomioi, että krakleerauskäsittely muuttaa pohjamaalin väriä hieman ruskeasävyisemmäksi ja tummemmaksi.

Krakleerauksen pohjaksi soveltuu valmiiksi maalattu esine tai tuotteen voi pohjamaalata matta- tai kiiltäväpintaisilla askartelumaaleilla, joista varsinkin pastelliset vaaleat sävyt sopivat hyvin krakleeratun pinnan pohjaväreiksi. Riippumatta pohjamaalin kiiltoasteesta valmis krakleerattu pinta on melko kiiltävä. Jos krakleeraat valmiiksi maalatun pinnan, krakleerausta kannattaa kokeilla pienelle huomaamattomassa kohdassa olevalle alueelle ennen koko pinnan käsittelyä.

Raku-keramiikan tuntua

Posliini- ja keramiikkapintaakin voi krakleerata. Tällöin valmiista pinnasta tulee hieman raku-keramiikan oloista, aivan kuin astian lasite olisi halkeillut pienille säröille. Krakleeratut posliini- ja keramiikkaesineet eivät kestä tiskausta, joten tekniikkaa kannattaa käyttää vain koriste-esineiden, kuten maljakoiden kukkaruukkujen yms. koristeluun.

Yhdistä myös lautasliinakuvioiden kanssa

Krakleeraus sopii hyvin myös lautasliinatekniikan kanssa käytettäväksi. Tällöin esineen pinnassa oleva lautasliinakuviokin näyttää halkeilleelta. Pohjamaalaa esineen pinta ensin haluamasi värisellä askartelumaalilla. Sekä lautasliinakuvion, että krakleerauksen pohjaksi sopii parhaiten jokin vaalea sävyinen maali. Kiinnitä tämän jälkeen lautasliinasta leikattu kuvio (vain lautaslinan päälimmäinen kuviokerros) ohuella askartelulakalla tai tarkoitukseen soveltuvalla aineella esineen pintaan.

Levitä lakka pehmeällä siveltimellä aloittaen kuvion keskeltä edeten kohti kuvion reunoja. Pyri saamaan lautasliinakuvion pinnasta melko tasainen, jolloin krakleerauspintakin onnistuu paremmin. Jos lautasliinakuvion pinta jää kovin epätasaiseksi, saat pinnasta tasaisemman levittämällä askartelulakkaa useamman kerroksen lautasliinan päälle. Kun lakka on kuivunut, voit krakleerata pinnan samalla tavalla kuin minkä muunkin pinnan.

Lefranc & Bourgeois krakleeraus-pakkauksen sekä Winsor & Newton Deep Edge maalauspohjien myynti: Hyvin varustetut tavaratalot, askarteluliikkeet ja taiteilijantarvikeliikkeet

Tiedustelut HanArt Oy, Järvenpää p. 09-279 0830 tai info@hanart.fi, www.hanart.fi

Mallien suunnittelu ja toteutus: Hanna Sumari ja Viivi Vatanen

(T.i.l.a. 19.4.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.