Kovemmat aseet käyttöön: SuPer ja Tehy irtisanoivat kunta-alan pääsopimuksen

2:03
Video: Ay-liikkeen ja kuntatyönantajien välillä muhi riita palkoista keväällä 2018 – "Palkkaerot ovat niin isoja"

Lähi- ja perushoitajia edustava SuPer ja terveys- ja sosiaalialan ammattijärjestö Tehy ovat irtisanoneet kunta-alan pääsopimuksen. 

SuPer ja Tehy haluavat uuden pääsopimuksen, jonka avulla järjestöt voivat syksyn liittokierroksella neuvotella hoitoalalle oman työehtosopimuksen.

Nyt irtisanotussa pääsopimuksessa määritellään esimerkiksi sopijaosapuolet ja neuvottelujärjestelmä.

Tehyläinen pääluottamusmies Jenni Hjelt kirjoittaa Twitterissä, että vain erillisellä sote-alan työehtosopimuksella voidaan ratkaista alakohtaisia ongelmia.

Tasa-arvon tavoittelu voi aiheuttaa kovaa vääntöä

Tehy ja SuPer ovat vaatineet valtion budjetista 100–150 miljoonan euron vuosittaista panostusta sukupuolten välisen palkkatasa-arvon toteuttamiseen. 

Liittojen mielestä syksyn palkankorotusten pitäisi näin ollen olla 1,8 prosenttia miesvaltaisia vientialoja suuremmat. Vientialat aloittavat neuvottelukierroksen, ja tyypillisesti muut alat ovat seuranneet niiden esimerkkiä – niinpä SuPerin ja Tehyn vaatimuksien on ennustettu aiheuttavan kierroksen aikana eri osapuolille harmaita hiuksia.

SuPerin ja Tehyn tiedotteen mukaan kunta-alan sote-sektorilla työskentelee yli 80 000 jompaan kumpaan järjestöistä kuuluvaa työntekijää. 

Kunta-alan työ- ja virkaehtosopimukset päättyvät ensi maaliskuun lopussa samanaikaisesti kunta-alan pääsopimuksen kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja