Helle kuormittaa autoa pakkasen lailla – varaudu pitkään ajomatkaan

Vihdoinkin hellettä! Mitä pitäisi pitää mielessä, kun autoilee helteellä? Muista tarkistaa nesteet ja paineet, niin auton kuin kuskinkin.

Kauniit kesäiset viikonloput saavat suomalaiset jälleen istumaan ratin taakse ja suuntaamaan kohti vapautta.

Mihin kannattaa kiinnittää huomiota kun lähtee automatkalle helteellä? Kysymyksiin vastaa Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Akku, renkaat ja ilmastointi aiheuttavat ongelmia

Kova helle kuormittaa akkua vastaavasti kuin kovat pakkaset, joten Autoliiton tiepalvelua työllistävät kesän helteillä erityisesti akkuongelmat, kertoo koulutuspäällikkö Vesalainen.

Ihmiset eivät välttämättä huomaa säätää rengaspaineita kuormitusta vastaavaksi, joten rengasrikkojakin esiintyy jonkin verran.

Myös ilmastointilaitteen ongelmiin törmätään.

 – Tämä johtuu yleensä siitä, ettei ilmastointilaitetta ole huollettu asianmukaisesti. Ilmastointilaitteen ongelmat harvoin katkaisevat matkan tekoa, mutta tekevät ajamisen epämiellyttäväksi.

Kuljettajien tulisi muistaa ilmastointilaitteen huolto kahden vuoden välein.

 – Tämä ei välttämättä kuulu auton viralliseen huolto-ohjelmaan vaan se on osattava pyytää erikseen, Vesalainen huomauttaa.

Ennen ajoa

Tarkista auton nesteiden ja moottoriöljyn määrät.

 – Erityisen tärkeää on tarkastaa, että jäähdytinnesteen pinta on oikealla tasolla, Vesalainen painottaa.

Rengaspaineet on syytä tarkastaa aina ennen pidemmälle matkalle lähtöä. Jos paineet on edellisen kerran säädetty keväällä muutaman asteen lämpötilassa, voivat ne näillä helteillä olla ihan jotain muuta.

Paineita säädettäessä on huomioitava myös auton kuormitus, Vesalainen muistuttaa. Käyttöohjekirjassa on neuvottu oikeat rengaspaineet sekä pienelle että isommalle kuormitukselle.

 – Yleensä pidemmälle matkalle otetaan paljon tavaraa, jolloin rengaspaineet on syytä säätää isomman kuormituksen mukaan.

Helteellä ajaessaan kuljettajan on syytä varata vettä juomiseksi nestetasapainon ylläpitämiseksi. Puhtaat aurinkolasit ja molemmin puolin puhdas tuulilasi estävät häikäistymisen.  

 Ajon aikana

Kuljettajan tulee juoda riittävästi vettä. Ajatukset tulisi pitää ajamisessa ja havainnoida nimenomaan ajamisen kannalta olennaisia asioita.

 – Kesän hellepäivinä kuljettajan katse harhailee helposti ajamisen kannalta epäolennaisiin asioihin, koulutuspäällikkö Vesalainen muistuttaa.

Ajon jälkeen

Suosi varjopaikkoja kun pysäköit. Muista että auringossa auton sisätilat kuumenevat todella paljon.

Älä jätä lapsia tai eläimiä autoon.

Myös kojelaudan päälle jätetyt aurinkolasit, CD-levyt, matkapuhelin, navigaattori tms. saattavat tuhoutua lämmön vaikutuksesta.

Juttu on uusinta vuodelta 2014

 

Lue myös:

    Uusimmat