Koululaisille päätettiin hankkia kilikelloja susien karkottamiseksi Siikalatvalla – tätä mieltä asiantuntija on

2:38
Katso video: Susien ja ihmisten yhteiselo herättää voimakkaita tunteja – millaisilla keinoilla voidaan välttää susivahinkoja?

Susien ja ihmisten yhteiselo herättää voimakkaita tunteita. Miten parantaa susikeskittymien tuntumassa elävien turvallisuutta?

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja mtv.fi.

Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Siikalatvan kunta on päättänyt turvallisuuden parantamiseksi hankkia koululaisille susikelloja.

Suomen Riistakeskuksen suunnittelijan Mari Tikkusen mukaan tutkimustietoa susikellojen toimivuudesta ei vielä ole, mutta hän uskoo sen toimivan hyvin.

– Koska kellon kilinä ei kuulu suden luontaiseen ympäristöön, susi väistää ja säikähtää sitä ääntä. Susi saa jo etäältä mahdollisuuden väistää kelloa kantavaa ihmistä, Tikkunen sanoo.

Vastaavia kelloja on kokeiltu aiemmin metsästyskoirilla. Ruotsissa on Tikkusen mukaan tehty pidempiaikaistakin kokeilua.

Tikkunen kertoo myös, miten susia voidaan karkottaa kotieläinten lähettyviltä.

– Tänä kesänä päästiin laajamittaisemmin testaamaan näitä konsteja. Meillä on valoja ja äänikarkotteita, mutta vielä ei osata sanoa tuloksista mitään.

Tikkunen muistuttaa, että suden näkeminen luonnossa on hyvin harvinaista. Jos sellainen tilanne kuitenkin tulee eteen, silloin olisi hyvä tekeytyä mahdollisimman isoksi, heilutella käsiä ja huutaa.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja