Hallituskumppanit vastustavat, mutta keskusta-ministeri Leppä kiirehtii päätöstä sudenmetsästyksestä: "Meillä ei ole varaa odottaa enää vuotta"

11:23
Saako susia ampua? Hallitus eri linjoilla.

Keskustalainen maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä kiirehtii susien kannanhoidollisen metsästyksen sallimista ensi talveksi, vaikka hallituskumppaneiden riveistä on kuulunut vastustusta.

– Meillä ei ole varaa odottaa enää vuotta, Leppä sanoo.

Lepän johtaman ministeriön esityksen mukaan talvella 2022 myönnettäisiin luvat enintään kahdenkymmenen suden kaatamiseen poronhoitoalueen ulkopuolella. Kiintiö ei koske poliisin määräyksellä lopetettuja susia eikä Riistakeskuksen myöntämiä vahinko- ja turvallisuusperusteisia poikkeuslupia.

Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa Leppä perustelee asiaa sillä, että susikanta on Suomessa kasvanut suurimmaksi sataan vuoteen. Hänen mielestään määrä vaikuttaa jo ratkaisevasti turvallisuuteen.

– Yhteiskunnan perustehtävä on turvallisuuden takaaminen. Turvallinen elinkeinon harjoittaminen, turvallinen eläminen ja turvallinen harrastaminen. Ei se ole oikein, että meillä joudutaan turvattomuuden takia tilanteeseen, jossa ihmiset ovat huolissaan itsestään ja elinkeinostaan. Puhumattakaan lapsistaan.

Hallituskumppaneilta vastustusta

Ympäristöministeri Krista Mikkosen (vihr.) mielestä ratkaisuja kannanhoidollisesta metsästyksestä ei tulisi tehdä ennen kuin Luonnonvarakeskuksen asiantuntijaselvitys susikannan suotuisasta suojelutasosta valmistuu. Sen odotetaan valmistuvan ensi syksynä.

– Ihmettelen, että tässä vaiheessa on lähdetty liikkeelle, kun selvitystyö on kesken, Mikkonen sanoo.

Mikkonen muistuttaa EU-tuomioistuimen ratkaisusta, jonka mukaan Suomen pitää pystyä takaamaan susikantojen suotuisa suojelutaso. 

– Päätöshän tuli siitä, että oli epäilyjä, onko annettu poikkeuslupia niin paljon, että se vaarantaa suotuisan suojelutason. Jos sitten ajatellaan, että niiden päälle tulee kannanhoidollista metsästystä, niin on todella epävarmaa, säilyykö susikanta riittävän vahvana ja susi elinvoimaisena, Mikkonen perustelee kantaansa.

Myös vasemmistoliitosta on vastustettu esitystä. Hallituskumppanien vastalauseista huolimatta ministeri Leppä uskoo esityksen toteutuvan.

– Tuo ehdotus on nyt lausuntokierroksella ja katsomme niiden jälkeen, tarvitseeko jotain vielä viilata. Mutta iso päätös on tehty ja tämä tulee toteutumaan, hän sanoo.

Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen tiistaisin MTV3-kanavalla kello 22.35.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja