Koululaisen väli- ja aamupalat 24.9.2001

Toim. Kati Nappa

Pienten lasten ja koululaisten aamu- ja välipalaruokailu sujuu kunhan vanhemmat näyttävät hyvää esimerkkiä esim. syömällä itse aamulla ja valmistamalla välipalat lapsille valmiiksi jääkaappiin.

Näin syksyllä herkutellaan erilaisilla marjapuuroilla, ne maistuvat sekä haaleina että seuraavana päivänä kylminä.

Nyt on aika kiehauttaa puolukkavispipuuro tai omenariisipuuro tai hauduttaa ruispuolukkapuuro uunissa. Porkkana- tai omenaraaste, suikaloitu luumu tai persikka antavat hiutalepuuroille uutta makua. Puurojen perusvalmistusohjeet löydät pakkauksista. Pakastemarjat sulavat jääkaapissa sopivan kohmeisiksi seuraavaksi päiväksi koululaista odottamaan.

Suomalaiset lapset ja nuoret syövät edelleen niukasti kasviksia. Jos niitä ei ole kotona tarjolla eivätkä vanhemmatkaan paljon kasviksia syö, huono malli "periytyy" lapsille. Kun eväät ovat valmiina odottamassa koululaista, hän syö yleensä hyvällä halulla.

Suikaloi porkkanaa, lanttua, naurista, kyssäkaalia, kurkkua ja/tai kesäkurpitsaa , lohko kukka- tai parsakaalia, viipaloi tai lohko tomaattia ja nosta kannelliseen kulhoon ja jääkaappiin odottamaan herkuttelijaa. Ruisleipä, karjalanpiirakat ja keveällä munavoilla (kasvirasvapohjaista margariinia+raejuustoa) tai vähärasvaisella leikkeleellä höystettynä maistuu useimmille lapsille.

Maito-, jogurtti- viili- ym valikoimat ovat nykyään niin suuret, että jokainen varmasti löytää mieleisensä. Muro- ja myslipakkauksista on hyvä tarkistaa sokeri- ja rasvamäärät ennen ostopäätöstä.

Kananmunateollisuuskin on tuonut markkinoille uutuuksia, jotka sopivat hyvin välipaloiksi mm. kevytmunavoin ja munajuoman, joka sisältää maitoa ja appelsiinimehua. Kahden desin pahvipakkauksissa myytävä munamassa sopii munakkaan valmistukseen niille nuorille, jotka jo osaavat kokata.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja