Koululaisen unirytmi kohdalleen

Koulut alkavat pian, mutta moni koululainen on vielä lomatunnelmissa – illalla valvotaan myöhään ja aamulla nukuttaa vielä puoliltapäivin. Mikä neuvoksi?

7–12-vuotias tarvitsee unta 10–12 tuntia päivässä, jotta päivä sujuu reippaasti. Lomalla nukkumaan saatetaan mennä kuitenkin vasta yömyöhään, joten arkirytmiin voi olla vaikeaa palata.

Mitä pienempi lapsi, sitä aikaisemmin unirytmin kääntäminen tulisi aloittaa.

1. "Vielä 10 minuuttia, jooko äiti?"

Nukkumaanmeno ei ole lapselle välttämättä mieluinen asia, etenkään jos hän on tottunut valvomaan pitkään. Ole johdonmukainen äläkä suostu kuuntelemaan kiukuttelua, mutta älä kuitenkaan ole liian jyrkkä – jos lapsi haluaa piirtää piirustuksensa loppuun tai katsoa televisio-ohjelmaa vielä kymmenen minuuttia, suostu pyyntöön. Mutta vain kerran. Sen jälkeen mennään nukkumaan.

Jos kiukuttelu jatkuu, istuta lapsi alas, anna hänen rauhoittua ja keskustele hänen kanssaan syystä, miksi nukkumaanmeno ajoissa on niin tärkeää.

2. Tee nukkumaanmenoajasta rutiini

Laita lapsi nukkumaan joka ilta samaan aikaan, jolloin siitä tulee rutiini, johon hän tietää varautua.

3. Rauhoittukaa ennen sänkyyn menoa

Nukahtaminen on helpompaa, jos puuhailette jotain rauhoittavaa ennen sänkyyn menoa ja suoritatte aina samat iltarutiinit. Aktiiviset ja äänekkäät pelit ja leikit kannattaa jättää pois, lukekaa vaikka yhdessä valitsemaanne kirjaa.

Nukkumaanmenoaika voi olla myös hetki, jolloin kertaatte yhdessä päivän tapahtumia tai juttelette lapsesi mieltä askarruttavista asioista.

4. Uniongelmia jo lapsena?

Suhtaudu vakavasti lapsen nukahtamis- ja uniongelmiin – etenkin jos ne ovat jatkuvia. Muun muassa hampaiden narskuttelu on yleistä myös lapsilla ja se voi vaikuttaa lapsesi jaksamiseen päiväsaikaan.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja