Koulujen kännykkäkielto esillä hallitusneuvotteluissa

Koulut voivat nykylainsäädännönkin puitteissa kieltää järjestyssäännöissään kännykän käytön oppituntien aikana.

STT:n tietojen mukaan peruskoulujen kännykkäkielto on ollut esillä hallitusneuvotteluissa. Hallitusneuvotteluja käyvät puolueet ovat pyytäneet aiheesta lisätietoja asiantuntijoilta.

Taustalla on todennäköisesti tarve lain tasolla täsmentää ja rajata vahvemmin oppilaiden oikeutta käyttää kännykkää koulupäivän aikana.

STT:llä ei ole tiedossaan, ketkä neuvottelijoista tukevat kännykkäkieltoa kouluihin, mutta ajatus oli esillä perussuomalaisten koulutuspoliittisissa vaalilinjauksissa. Puolueen linjauksen mukaan puhelimien pitäisi pysyä repussa koko koulupäivän.

Perussuomalaisten mukaan monet lapset ovat addiktoituneita puhelimiin ja muihin laitteisiin.

– Tämä pitää ymmärtää, ja koulutyö rauhoittaa muille metodeille. Vähemmän pelillisyyttä, vaaliteeseissä sanotaan.

Muiden hallitusneuvotteluja käyvien puolueiden eli kokoomuksen, RKP:n ja kristillisdemokraattien vaaliohjelmissa ei oteta kännykkäkieltoon kantaa.

Kansalaisaloitteella yritetään saada muutosta

Koulut voivat nykylainsäädännönkin puitteissa kieltää järjestyssäännöissään kännykän käytön oppituntien aikana. Oppilas voidaan määrätä pitämään kännykkä pois näkyvistä esimerkiksi repussa äänettömällä.

Koko koulupäivän kattavaa kieltoa ei voi kuitenkaan nykyisen lainsäädännön nojalla asettaa. Opetushallitus (OPH) on tehnyt kouluille ohjeet kännyköiden käyttöön liittyvistä oikeuksista ja velvollisuuksista koulussa.

OPH:n mukaan välitunneilla mobiililaitteen käyttöä ei voida kokonaan kieltää. Koulu voi suosittaa, että välitunnilla tehdään jotain muuta kuin käytetään mobiililaitetta.

Jos koulu rajoittaa kännykän käyttöä välitunnilla, koulun on huolehdittava, että oppilaalla on tarvittaessa mahdollisuus esimerkiksi ottaa yhteyttä huoltajaansa tai hoitaa henkilökohtaisia asioitaan, joita ei voi siirtää myöhemmäksi. Nykyisen lain nojalla koulu ei voi esimerkiksi velvoittaa oppilaita laittamaan puhelimia koko päiväksi kännykkäparkkiin.

Kansalaisaloite.fi-palvelusta löytyy myös aloite, joka tähtää älypuhelimien käytön rajoittamiseen peruskouluissa. Oppilaiden puhelimet pidettäisiin suljettuina oppituntien ja välituntien aikana, poikkeustilanteita lukuun ottamatta.

Aloitteessa ehdotetaan myös nykyistä yhtenäisempiä kännykkäsääntöjä kouluille. Kansalaisaloitetta on tähän mennessä kannattanut reilut 26 000 suomalaista.

Petteri Orpo kertoo hallitusneuvotteluiden tilanteesta – maahanmuutto- ja soteasiat vaikeimpia 12:20
Petteri Orpo kertoo hallitusneuvotteluiden tilanteesta – maahanmuutto- ja soteasiat vaikeimpia.

Lue myös:

    Uusimmat