Mainos

Huolestuttava tutkimustulos: Jopa joka neljännellä nuorista epäterve suhde puhelimeen – tilaa kuvaillaan riippuvuuden kaltaiseksi

Jopa joka neljännen nuoren suhde puhelimeen on epäterve, tuore tutkimus arvioi. Löydökset saattavat linkittyä nuorten heikompaan mielenterveyteen, kirjoittaa aihetta puinut brittilehti The Guardian. Asia ei ole kuitenkaan niin yksinkertainen, sillä nuorten puhelinten käyton haitallisuutta on tutkittu melko niukasti. 

BMC Psychiatry -tiedejulkaisussa julkaistussa tutkimuksessa käytiin läpi 41 muuta tutkimusta, jotka kattoivat yhteensä noin 42 000 nuorta.

Tutkimuksista kävi ilmi, että silloin kun nuoret ovat erillään puhelimistaan, heistä neljänneksellä ilmenee riippuvuuteen viittaavaa käytöstä.

Nuoret kokivat ahdistuksen tunteita. Toisaalta silloin, kun kännykät olivat saatavilla, kännykät saivat nuoret laiminlyömään muita harrastuksia tai tekemisiä. 

Vaatii lisäselvityksiä

Tutkimusta tekemässä ollut stipendiaatti Amy Orben sanoo, että tutkimus vaatisi kuitenkin lisäselvityksiä.

Orbenin mielestä esimerkiksi internetin käytön haitallisuuden pieniä merkkejä saatetaan ylitulkita. Hänen mukaan ei voida sanoa suoraan, että verkossa surffailu linkittyisi huonompaan mielenterveyteen. 

– Aiemmin on osoitettu, että kännykän käytön vaikutukset eivät ole niin suoraviivaisia, koska käyttäjän mieliala voi vaikuttaa kännykän käyttöajan pituuteen, tehden korrelaatioista kaksisuuntaisia, Orben kuvaa. 

Siksi ei voida esimerkiksi sanoa, että puhelimet aiheuttaisivat masennusta tai että masentuneet automaattisesti käyttäisivät puhelinta paljon, vaan korrelaatiosuhteet vaikuttavat monisyisemmiltä. 

Niin ikään tutkimuksessa mukana ollut tutkija Nicola Kalk toivoo tarkempia jatkotutkimuksia aiheesta. 

Lähteet: The Guardian

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja