Kotitekoinen lima aiheutti lapselle kemiallisia palovammoja – äiti varoittaa yhdestä ainesosasta: "Se on myrkyllistä tavaraa"

1:09

Amerikkalaisäiti varoittaa muita vanhempia kotitekoisten limojen vaaroista sen jälkeen, kun hänen oma tyttärensä sai pahoja palovammoja netistä löytämästään reseptistä. Aiheesta uutisoi New York Post.

Katso yllä olevalta videolta resepti turvalliseen leikkilimaan!

Kotitekoinen lima on ollut yksi tämän hetken trendileluista lapsille maailmalla ja Suomessa. Tavallisesti lima tehdään kaapeista löytyvistä aineksista, kuten partavaahdosta, perunajauhosta ja shampoosta.

Myös 10-vuotias amerikkalaistyttö Layla Fisher halusi päästä leikkimään tällä sotkevalla mössöllä, ja hän etsikin netistä reseptin kotitekoiselle limalle. Tyttö käytti vanhempiensa kylpyhuoneen kaapeista ja keittiöstä löytämiään aineita, kuten monesti aiemmin tehdessään limaa.

Reseptiin kuului liimaa, partavaahtoa sekä piilolinssiliuosta, sekaan tuli vielä glitteriä ja elintarvikeväriä.

– Lima tuntui hiukan kuohkeammalta kuin tavallisesti, mutta se oli ihan ok, Layla kertoo New York Postille.

Tyttö leikki limalla muutaman tunnin ajan. Illalla hän alkoi kuitenkin valittaa kutisevista sormistaan.

Kädet täynnä palovammoja

Seuraavana aamuna Laylan herätessä olivat hänen sormensa jo täynnä kipeitä rakkuloista. Äiti oli järkyttynyt. Seuraavien päivien aikana, viikonloppuna, oireet vain pahenivat.

Tytön äiti toivoikin oireiden helpottavan ennen maanantaita, sillä lääkärin vastaanotto oli kiinni. Maanantaina lääkäri totesi sormien vesikellojen olevan kemiallisia palovammoja, ja vahvisti liman olevan syyllinen oireille.

Oireet johtuivat mitä todennäköisimmin piilolinssiliuoksesta löytyvästä booraksista. Ainetta löytyy piilolinssinesteiden lisäksi esimerkiksi joistakin siivoustuotteista. Ylen mukaan Sekä booraksi että boorihappo luokitellaan vaarallisiksi CMR-aineiksi.

CMR-aineet voivat aiheuttaa syöpää, vaurioittaa perimää ja olla vaarallisia lisääntymiselle.

"Olimme järkyttyneitä"

– Olimme järkyttyneitä, kun hän sai näitä kauheita palovammoja sormiinsa. Se oli kauheaa, mutta se olisi voinut olla vielä paljon pahempaa, Laylan äiti Gemma Williams sanoo.

Äidin mukaan iho-oireiden lisäksi myös aineesta tulevat höyryt voivat olla vaarallisia.

Lääkäri määräsi hoidoksi antibakteerista voidetta. Rakot eivät kuitenkaan hävinneet muutamassa päivässä, joten lapsi vietiin uudestaan lääkäriin.

– Hänellä oli avoimia haavaumia käsissään ja iho vain kuoriutui irti sormista. Se oli kamalaa, Gemma kertoo.

Lääkärissä Laylalla todettiin märkärupi. Lapsi sai antibiootteja, ja vasta kahden viikon päästä liman teosta oireet olivat helpottaneet lähes kokonaan.

Ei enää koskaan

Vaikka Layla oli tehnyt limaa kymmeniä kertoja aiemmin, tällä kertaa koostumuksessa oli mennyt jokin pahasti vikaan.

Äiti sanoo, ettei hänen lapsensa enää koskaan tule koskemaan limaan – ja samaa mieltä on myös tytär.

– En halua, että näin käy kenellekään enää, se on myrkyllistä tavaraa, Layla sanoo.

Lähteet: YleNew York Post

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja