Kotitaloudet: Rakentamistöistä on pian tehtävä ilmoitus Verohallintoon

Rakennustyötä tilaavien yritysten ja kotitalouksien on ilmoitettava tietoja rakentamistöistä 1.7. lähtien, kun rakennusalan verovalvontaa tehostava uusi menettely astuu voimaan. Tietojen antamatta jättämisestä voi seurata laiminlyöntimaksu.

Rakennustyön tilaajien täytyy heinäkuusta lähtien kerätä urakka- ja työntekijätiedot. Tiedot täytyy ilmoittaa viimeistään 5.9. mennessä.

– Uusi ilmoitusvelvollisuus ei koske vain rakennusyrityksiä, vaan kaikkia rakennus- ja kunnossapitotöiden tilaajia, kuten muiden alojen yrityksiä, taloyhtiöitä ja kuntia. Esimerkiksi teiden kunnostus kuuluu ilmoitusvelvollisuuden piiriin, ylitarkastaja Sari Wulff Verohallinnosta sanoo.

– Tärkeintä on nyt, että mahdollisimman moni aloittaa tietojen keräämisen, edes puutteellisina. Ilmoittamisen siirtäminen eteenpäin ei käytännössä ole enää mahdollista, sillä 5.9.2014 jälkeen tietojen kokonaan antamatta jättämisestä voi seurata laiminlyöntimaksu, Wulff jatkaa.

Myös kotitaloudet ilmoittavat

Myös kotitaloudet kuuluvat ilmoitusvelvollisuuden piiriin. Kotitalouden on toimitettava Verohallinnolle tiedot rakennustyötä tehneistä yrityksistä ja niille maksetuista suorituksista.

Jos kotitalous on itse palkannut työntekijät ja maksanut palkat, tiedot on toimitettava työntekijöistä ja työntekijöille maksetuista palkoista.

Tiedot täytyy antaa kuitenkin vain rakennusluvan alaisista töistä ja vain kerran. Todistus tietojen antamisessa esitetään loppukatselmuksessa.

Yritykset pahasti myöhässä

Verohallinto on päättänyt helpottaa yritysten tilannetta ja hyväksyä alkuvaiheessa myös puutteelliset tiedot. Muutos koskee kaikkia rakentamispalveluja tilaavia yrityksiä toimialasta riippumatta.

Verohallinnosta kerrotaan, että yritykset ovat pahasti myöhässä tiedonkeruujärjestelmien pystyttämisessä.

– Tietojen kerääminen on osoittautunut yritysten omaa arviota hankalammaksi. Lisäksi suuri osa pienistä ja keskisuurista yrityksistä on yhä valmistautumattomia, kertoo Wulff. 

– Olemme tästä viime tingassa tekemisestä hyvin huolissamme ja päätimme, että menettelyn voi aloittaa osittain puutteellisin tiedoin.

Tiedot annetaan sähköisesti suomi.fi-palvelussa, Ilmoitin.fi-palvelussa tai oman ohjelmistosovelluksen kautta. Jatkossa tiedot kuuluu ilmoittaa kuukausittain.

Katso kuinka funkkismökkiä viimeistellään Pientä mökkiremonttia -ohjelmassa.

Video

Lue myös:

    Uusimmat