Kotipuutarha luomuun

Kotipuutarhan hoitaminen luonnonmukaisesti vaatii omat niksinsä. Tietoa niistä on tarjolla Helsingin yliopiston Maaseudun tutkimus- ja koulutuskeskuksessa Mikkelissä maaliskuussa järjestettävissä kotipuutarhureille suunnatuissa teematilaisuuksissa. Teemailtoja järjestetään luonnonmukaisesta viljelystä kasvihuoneessa, hedelmien viljelystä sekä pihanrakennuksesta. Kutakin teemaa käsitellään kahtena iltana.

Koulutus käynnistyy kasvihuoneilloilla, jotka järjestetään 5.3. ja 7.3. Tällöin paneudutaan luonnonmukaisen kasvihuoneviljelyn perusteisiin ja hoitotoimiin sekä kasvihuoneviljelyyn sopivien kasvilajien, kuten mm. tomaatin, kurkun ja paprikan viljelyyn.

Pihan rakentamiseen perehdytään 12.3. ja 14.3. jolloin käydään läpi pihamaan suunnittelun, perustamisen ja hoidon pääperiaatteita sekä tutustutaan sopiviin kasvivalintoihin, erityisesti maatiaisperennoihin, yrtteihin ja luonnonkasveihin.

Luomutarhurin hedelmäpuiden vuoro on 19.3. ja 20.3. Teemailloissa perehdytään hedelmänviljelyn periaatteisiin, viljelmän perustamiseen ja hoitoon. Tietoa ja niksejä hankitaan omenan, luumun, kirsikan ja päärynän viljelystä. Kasvihuone- ja hedelmäilloissa on luennoitsijana hortonomi Veikko Hintikainen ja pihanrakennusilloissa puutarhuri Päivi Avela.

Kevään teemailloissa kotitarveviljelyä jo harrastavat tai sen aloittamista suunnittelevat voivat hankkia luomuviljelyn niksit jo ensi kesää varten. Viljelemällä kotitarpeisiinsa itse ja vielä luonnonmukaisesti kotipuutarhuri tietää tarkalleen, mitä hänen kasvihuoneensa ja hedelmätarhansa antimet pitävät sisällään. Rakentamalla piha luonnonmukaisesti saadaan siitä helppohoitoinen, ympäristöön sopiva ja samalla puutarhurin omien mieltymysten ja tarpeiden mukainen.

Osanottomaksu kaikkiin kuuteen kurssi-iltaan on yhteensä 80 euroa. Eri teemojen kahden illan jaksoille osallistuttaessa maksu on 35 euroa/jakso. Ilmoittautumiset kotipuutarhailtoihin 19.2.2002 mennessä koulutussihteeri Leila Riisiölle, puh. (015) 202 3338, sähköposti leila.riisio@helsinki.fi.

Lisätietoja:
Koulutussunnittelija Birgitta Partanen, puh. (015) 202 3343,
birgitta.partanen@helsinki.fi.,
Helsingin yliopiston Maaseudun tutkimus- ja koulutuskeskus Mikkeli

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja